ZOVU GA 'NOVAC'

Floyd Mayweather Jr.: Najbogatiji boksač kojeg još nitko nije porazio u ringu

Večeras Mayweathera Jr. u ringu čeka boksač gromovitog udarca – Marcos Maidana. No, imajući na umu protekle mečeve neporaženog šampiona, nemojte se nadati iznenađenju
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 03. svibanj 2014. 15:36

Teško je dokučiti pravu prirodu Floyda Mayweathera Juniora. Da li je riječ o arogantnom razmetljivcu ili vrhunskom profesionalcu kojem se u ringu još nije našao dostojan suparnik? Njegovi fanovi, nipošto malobrojni, rekli bi da je jedan od najboljih boksača svih vremena, pritom na sva zvona ističući brojku od nula poraza tijekom Mayweatherove dosadašnje karijere. „Hejteri“, kako bi kolokvijalnim anglicizmom nazvali ljude kojima Mayweather Jr. nije toliko drag, sigurno bi se priklonili definiciji o razmetljivcu te vjerojatno pridodali još nekoliko sočnih epiteta koji nisu za pristojne uši. Po onome što smo imali prilike vidjeti, čuti i pročitati o tom sportskom fenomenu, čini se da je istina i jedno i drugo. Kako večeras Mayweather Jr. 46. puta u karijeri stavlja svoj neporaženi rezime na test u ringu, pripremili smo životnu priču najboljeg boksača današnjice.

Put ovog neporaženog boksača koji je bio svjetski prvak u pet težinskih kategorija (dapače, dva od tih naslova, onaj u velteru i polusrednjoj kategoriji, još uvijek drži) započinje 24. veljače 1977. g. u gradu Grand Rapids, Michigan. Budući da je rođen u obitelji kojoj je boks bio glavna profesija, čini se da je Floyd Mayweather Jr. od malih dana bio predodređen da nastavi tradiciju. Njegov otac, Floyd Mayweather Sr. svojedobno se borio za svjetski naslov u velter kategoriji protiv legendarnog Sugar Ray Leonarda (i završio meč na nogama), dok su njegova dva strica također bili profesionalni boksači. Jedan od njih, Roger, postao je njegov trener koji i danas stoji u kutu ringa i pomaže savjetima na svakom meču i treningu.

Naravno, neosporni boksački pedigre nije bio garancija sretnog djetinjstva. Koliko god je Maywather stariji bio dobar boksač, toliko je bio loš otac. Kod kuće ga često nije bilo, te je Mayweather Junior na odgoj bio prepušten majci koja je bila ovisnik o drogama. Tek je njegova baka koliko-toliko pazila da dijete ima što jesti i da ga ne pogodi zalutali metak u opasnoj četvrti. Da stvar bude još gora, Mayweather stariji se u to vrijeme ozbiljno počeo baviti dilanjem droge te je ubrzo postao dužan određenim ljudima koji nisu poznavali odgodu plaćanja. Prema njegovoj vlastitoj priči, u jednoj situaciji je nekolicina njih banula u kuću s oružjem prijeteći mu smrću. „Hrbari“ otac je na to podigao svog Juniora i privio ga uz prsa računajući da ako momci već nemaju milosti za njega, sigurno neće pucati u dijete. Koliko god odvratna i kukavička, kocka mu se isplatila te mu je jedan od njih sačmaricom raznio „samo“ potkoljenicu. Iako je Mayweather Junior srećom bio premlad da bi to zapamtio, njegov odnos s ocem je i bez toga prolazio kroz razne turbulencije te se ni danas zapravo ne zna koliko su bliski, usprkos činjenici da je i Mayweather Senior u međuvremenu postao jedan od trenera svog sina.

Međutim, sve je ovo Mayweathera Jr. od najmanjih dana guralo u dvoranu. Uz, blago rečeno, nesređenu situaciju kod kuće te boksačku tradiciju u obitelji, ovaj je dječak od najmanjih dana pokazivao ogroman talent za „plemenitu vještinu“. Već je s osam odlučio da će biti profesionalni boksač, a u 2. razredu srednje škole odustao je od daljnjeg obrazovanja te se posvetio samo treninzima. Imao je jasan cilj u životu i nije dopuštao da mu se išta ispriječi na putu da postane uspješan boksač pa su tako i satovi matematike pali u zapećak na račun dodatnog treninga.

Amaterska karijera junaka naše priče počela je blistavo - od 93' do 96' tri puta je osvajao titulu najboljeg amaterskog boksača u SAD-u (tzv. „Zlatnu rukavicu“) te je na Olimpijske igre u Atlanti došao kao favorit u perolakoj kategoriji. S Igara se vratio tek s broncom oko vrata, ali samo zbog skandalozne sudačke odluke u polufinalu kojom je pobjeda dodjeljena Bugarinu Serafimu Todorovu. Amerikanci su uložili žalbu na odluku (bez efekta, jasno), a Mayweather Jr. se proglasio prvakom, tvrdeći da ionako svi znaju tko je pravi šampion. Već tijekom amaterske karijere Mayweather Jr. razvio je svoj prepoznatljivi obrambeni stil borbe kojim je izluđivao protivnike čiji bi ga udarci ili promašivali ili završavali na njegovim rukavicama. Kako zbog takvog stila nije zaradio ožiljke po licu tipične za boksače, suparnici su mu dodijelili nadimak „Ljepotan“ (Pretty Boy) kojeg je s ponosom nosio do trenutka kad se samoinicijativno prozvao „Novac“.