Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
POHOD NA ZOI

FOTO: HRVATICA ŽELI OSTVARITI KLIZAČKE SNOVE S TAMNOPUTIM RUSOM 'Ponudili su mi ih nekoliko, ali s Antonijem sam odmah kliknula'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 06. studeni 2016. 14:06

I da ne znate put do Ledene dvorane, zvukovi ruskih nota lako će vas odvesti na pravo mjesto. Mjesto na kojem posljednjih tjedana jedan zanimljivi klizački par žestoko radi. Mnogi kažu konačno pravi, konkurentni sportski klizački par u Hrvatskoj.

Doduše, za polovicu para sami smo “krivi” jer u njemu je zagrebačka klizačica Lana Petranović, no, za drugi dio potegnuli smo čak u Rusiju. I pod “svoje” doveli mladića s dugim imenom - Antonija Laudelina Souzu Kordejrua.

- Dobio sam papire, mogu nastupati za Hrvatsku - pohvalio se tamnoputi Rus.

- Moj je otac Portugalac - objasnio je 23-godišnjak rođen u Moskvi.

Atraktivan partner

Antonio je do prije godinu dana nastupao za Rusiju. U juniorskim danima osvajao medalje na najvećim turnirima, no, kako je u Rusiji žestoka klizačka konkurencija, a mjesta za sve u reprezentaciji nema, nije imao ništa protiv nastupa pod nekom drugom zastavom.

- Ovo mi je šansa da ostvarim snove, nastupam na najvećim natjecanjima, ali prije svega na zimskim olimpijskim igrama.

E, takav nam baš treba. Prvo, naše klizanje na ZOI nije bilo od Torina 2006. i Idore Hegel, a drugo, sportski par tamo nismo imali - nikad.

- Jako sam sretna što imam priliku biti u paru s takvim klizačem, ali i raditi trenerom, koji je u biti naš idol - veselo će 16-godišnja Lana, pohvalivši i Jurja Larionova, koji je u Zagreb došao “u paketu” s Antonijem.

- Jurij je odlučio završiti klizačku karijeru i okrenuti se trenerskom poslu, a u dogovoru s Hrvatskim i Ruskim savezom preuzeo je nas.

Kako je uopće došlo do kombinacije s Antonijem?

- Naš savez poslao me u kamp u Rusiju, oni su ponudili da će mi naći klizačkog partnera, ponudili su ih nekoliko, trenirala sam s njima, ali s Antonijem sam odmah kliknula.

Mnogi će primijetiti da je dobila ne samo odličnog klizača, nego i prilično atraktivnog partnera.

- Da - sramežljivo će se nasmijati Lana.

- Stvarno smo postali odlični prijatelji. Jako je važno kliknuti s partnerom, ne samo klizački, nego i kao osobe jer mi smo praktički cijeli dan zajedno. Ako si pašemo na ledu, a izvan leda ne razgovaramo, to ne može biti dobro. Uz sve to, Jurij je odličan prijatelj, ali s druge strane i sjajan trener. Nikad u karijeri nisam trenirala ovako puno i intenzivno.

Lana je visoka tek 145 cm, a navodno su je Rusi već pri prvom dolasku u Moskvu prvo poslali na dijetu.

- Istina - smije se.

- Skinula sam 6 kilograma, moram još jednu. Da Antoniju bude lakše bacati me.

Na treninzima s elitom

Za dva tjedna Lana i Antonio prvi put će nastupiti zajedno na jakom ISU Challengeu u Varšavi.

- Plan je odmah osigurati normu za EP u siječnju u Ostravi i SP u ožujku u Helsinkiju - otkrio je naš novi par.

- Bit će to veliko iskustvo za naš glavni cilj ZOI u Pyeongchangu. To je moj san otkad sam bila mala. A uvijek sam i sanjala da budem baš klizačica u paru - kaže trećašica Privatne sportske gimnazije.

Nakon Varšave vratit će se u kamp u Moskvi, trenirati kao i nedavno s aktualnim olimpijskim pobjednicima Maksimom Trankovom i Tatjanom Volosožar, ali i nizom svjetskih parova.

- Na treninzima smo s elitom, svaki dan trudimo se što više im se približiti. Odlično napredujemo. Čak se i Antonio privikao na Zagreb, vodila sam ga u razgledavanje, rekao je “sviđa mi se ovaj slatki gradić” - opet će kroz smijeh Lana.

- Mislim da ćemo biti baš dobra priča.

Nju će zaljubljenici u klizanje u živo moći vidjeti već za mjesec dana, jer od 8. do 10. prosinca na rasporedu je 49. Zlatna pirueta.

Linker
30. travanj 2024 15:22