CROPIX
VELEPOSLANICA KOSOVA U RH

NEĆE BITI DRONOVA I INCIDENATA 'Hvala Hrvatima što su navijali za kosovske momčadi, a morate znati da se na Kosovu navija i za Hrvatsku'

Shkëndije Geci-Sherifi, u Hrvatskoj je već tri godine veleposlanica
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. listopad 2016. 15:49

Hrvatska je naš partner i prijatelj na putu prema EU - govori nam kosovska veleposlanica u Hrvatskoj Shkëndije Geci-Sherifi dok pitamo otkud šest zvjezdica na kosovskoj zastavi. Kao da je Kosovo već na pola puta do EU.

- Iako Albanci čine negdje oko 93% ukupnog broja stanovnika, ova zastava jednako predstavlja sve zajednice koje žive u Kosovu, svaka od šest zvijezda predstavlja određenu zajednicu, odnosno Albance, Bošnjake, Srbe, Turke, Gorance i zajednicu RAE koja uključuje Rome, Aškalije i Egipćane. Ja sam uvjerena da će kosovska momčad ponosno i dostojanstveno zaigrati pod ovom zastavom jer je ona simbol naše državnosti - priča gospođa veleposlanica koja je u Hrvatskoj već tri godine, prije toga bila je u Mađarskoj.

Osjeća se, kaže, u Zagrebu kao doma.

- U Hrvatskoj sam već tri godine i jako se dobro osjećam. Zadovoljstvo je kada jedna diplomatkinja služi u prijateljskoj državi i kada poznaje jezik te države.

Jedva dočekali utakmicu

Inače, u Hrvatskoj je albanska zajednica jako zastupljena. Koliko, službeno, ima Albanaca u Hrvatskoj?

- Službeno se broj Albanaca kreće oko 17 tisuća, oni su uglavnom iz Kosova i Makedonije i jedan jako mali broj dolazi iz Albanije. To je jako dobro integrirana i dobro organizirana zajednica. Oni imaju puno različitih udruga, zajednica i savjeta a sada imamo i albansku predstavnicu u Saboru koja osim albanske predstavlja i bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu. Hrvatska država ih podržava u primjeni projekata i očuvanju i njegovanju jezika i kulture.

Sve to pričamo u kontekstu sutrašnje utakmice u Skadru. Koliko znamo, ona Kosovu i tamošnjim ljudima jako puno znači?

- Utakmica s Hrvatskom je jako značajna za Kosovo. Mi smo i prije inzistirali da igramo s Hrvatskom prvu prijateljsku utakmicu, ali znate da je bilo puno pritisaka naših susjeda, koji to nisu htjeli. Ova utakmica svakako ima svoj značaj koji prelazi sportske granice. Igra se u prijateljskoj državi, s kojom Kosovo ima odlične političke odnose i državom koja je podržala Kosovo politički, ali i u procesu učlanjenja u UEFA-u.

Hoće li Kosovari i Albanci u Hrvatskoj negdje organizirano gledati taj susret?

- Možda ćemo ovdje u veleposlanstvu gledati. Vjerujem da će dvoboj gledati svi koji nisu otišli u Skadar.

Koliko je Albanaca iz Hrvatske otišlo na lice mjesta?

- Ja znam za tri organizirane grupe, nekoliko autobusa iz Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, recimo, dvjestotinjak ljudi. Ali bit će ih i više. Bit će tamo svi naši visoki političari iz kosovske politike, a iz Hrvatske su najavljeni gradonačelnik Milan Bandić, izaslanica manjina Ermina Lekaj. Nemam informacija da će ići još netko od hrvatskih političara.

Neće biti incidenata

Poznajete li Vi nogometaše s Kosova u Hrvatskoj, one bivše i sadašnje?

- Znam da su sad dvojica ovdje, Rrahmani i Grezda u Lokomotivi. A prije smo imali Koznikua i Shalu, znam da je Shala igrao za Hrvatsku onu utakmicu protiv Amerikanaca.

Kako će hrvatski navijači i igrači biti prihvaćeni u Skadru?

- Sigurna sam da će biti jako dobro primljeni. Svatko želi da dobije momčad za koju navija, ali ja ću reći, neka pobijedi onaj koji je bolji, i ono što je bitno, da se utakmica odigra u prijateljskoj atmosferi i sigurna sam da će onda i biti takva. Naši navijači se službeno zovu Dardani. Ali morate znati da u Kosovu ima i navijača koji podržavaju hrvatski nacionalni tim. Svakako da će oni ovaj put podržati kosovsku momčad, ali imaju simpatija i za Hrvatsku. Hrvatski navijači su podržali naše momčadi, vidjeli smo transparente s porukama podrške za nas i mi smo za to jako zahvalni.

Postoji li opasnost nekog incidenta? Pričalo se, recimo, da bi susjedi Srbi mogli napraviti nešto nepredviđeno?

- Ne vjerujem. Nakon onog famoznog drona ne vjerujem da će toga biti. Zna se da smo mi strastveni sportaši i da volimo našu zemlju isto kao i Hrvati. Prema tome, ne želim vjerovati da će biti nekog incidenta jer su i pripreme u Skadru na visokoj razini.

Kad će Kosovo imati stadion za velike nogometne utakmice?

- Koliko znam da je stadion u Prištini pred finalizacijom, nadam se da ćemo to brzo završiti.

Znači, Priština će prije Zagreba imati novi stadion?

- Pa, vi imate stadion.

Ali, nije baš funkcionalan i komforan?

- Vidite, nekad je prednost ne imati ništa, jer ćete dobiti nešto novo, to je bolje nego da se stalno popravlja.

Što očekujete od same utakmice?

- U potpunosti smo svjesni toga da Hrvatska ima jako dobru momčad. Čula sam da Modrić i Rakitić neće moći igrati. Možda će nam to ići u koristi. Očekujem veoma dobru, zanimljivu utakmicu, ne mogu predvidjeti tko će pobijediti, jer su i naši igrači dobri, i bit će jako motivirani... Zaboravila sam spomenuti i Ćiru Blaževića, on je jako popularan u Kosovu, vodio je Prištinu u teškim vremenima i svi su mu jako zahvalni, pamte ga i danas.

Nazdraviti vinom na kraju

Vratimo se za kraj u političke vode. Kakvi su danas odnosi Hrvatske i Kosova i u kojem smjeru idu?

- Nemamo otvorenih pitanja i obje države dale su prednost razvitku gospodarstva. Hrvatski proizvodi su jako poznati u Kosovu, naprimjer Bajadera, dok smo mi na hrvatskom tržištu plasirali kosovska vina koja su jako kvalitetna. Kosovska vina su za vrijeme bivše Jugoslavije bila dostupna na njemačkom tržištu. Iako nisu etiketirana kao takva. U svakom slučaju, naše veleposlanstvo i naše države rade neprestano na unapređivanju naših gospodarskih odnosa.

Dodali bismo, za nazdraviti poslije sutrašnje utakmice, kosovskim vinom i Bajaderom. Idealno!

Linker
01. svibanj 2024 17:34