Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images
ŠPANJOLSKA PODIJELJENA

KLASIČNI 'NEPOTIZAM' NA KRALJEVSKOM DVORU Slučaj Kranjčar za velikog Zidanea je 'mala beba'!

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 01. kolovoz 2016. 22:49

Real Madrid prošlog je četvrtka na Ohio Stadiumu zabilježio dosad nedoživljenu situaciju u svojih 114 godina postojanja - prvi je put jedan trener u igru uveo vlastitog sina.

Zinedine Zidane je u drugom poluvremenu utakmice protiv PSG-a dao priliku najstarijem sinu Enzi, novom licu u sastavu koji se okupio za pripreme, ali ne i jedinom - osim njega Zinedine je poveo i svog drugog sina, Lucu.

Enzo, 21-godišnji veznjak, nije nepoznat igračima prve momčadi. Već ga je, dok je igrao za treću momčad, Mourinho znao pozvati na treninge prve momčadi kad bi mu nedostajalo igrača razasutih po svijetu zbog dvoboja reprezentacija. U netom završenoj sezoni i njegov ga je otac često kalio na treningu prve momčadi, nakon što mu je godinu dana ranije bio trener u drugoj momčadi, Castilli.

Mitsko prezime

Prezime koje je sinonim nogometnog mita nije samo propusnica za mnoga vrata, nego često i teško breme s kojim se mlađa leđa ponekad jedva mogu nositi. Enzo je, kao najstariji, a ujedno i igrač na istoj poziciji na kojoj je njegov otac godinama opčinjavao nogometni svijet, to iskusio više od ostale braće. Luca (17) je vratar, Théo (13) i Elyza (9) još su mali. Sva četvorica igraju u mlađim kategorijama Reala.

Odlazak na pripreme nije prvi polemika koju je Zizou izazvao kad se radi o njegovim sinovima. U sezoni 2015/16. Enzu je dao ulogu kapetana u Castilli iako je tek došao iz C-momčadi, a prozivali su ga i jer ga je u igru stavljao više od drugih.

- Sad igra češće jer je to zaslužio - izjavio je tom prilikom Zinedine. - Teško je postići, ali uspijeva mi, da moj sin u svlačionici bude jednak drugima. Kod kućce je opet moj sin, ali u klubu ga tretiram kao sve ostale, što i on želi.

Slično je odgovorio i sada na pitanje zašto je dvojicu sinova poveo na pripreme.
- Ja sam ovdje njihov trener, a ne njihov otac. Za mene su svi igrači isti. Ovdje su zato jer za to imaju kvalitetu, ne zato što su moji sinovi.

Komentari na Enzov debi bili su prilično oprečni, neki su u njemu vidjeli dostojni nastavak nogometne dinastije dok su drugi žučljivo napali Zidaneov “nepotizam” i protežiranje sina koji je “tek osrednji igrač”. Luca, 18-godišnji vratar, nije toliko izložen kritikama, iako se i za njega spominje streloviti uspon u mladu momčad s kojom će igrati u trećoj španjolskoj ligi. On do sada nije imao prilike biti s prvom momčadi, ali zna što je uspjeh - igrao je SP do 17 godina s Francuskom.

Stižu Theo i Elyaz

Ostala dvojica će pričekati na ulazak u društvo najboljih. Theo je vrlo sličan ocu, a prije dvije godine bio je najbolji strijelac u svojoj kategoriji. Elyaz, rođen 2005., igra na poziciji krila, a i on je zaslužio pohvale - u finalu Al Kass Cup, protiv Manchester Cityja, proglašen je igračem utakmice.

Enzo je pribjegao diskreciji kako bi od sebe otjerao kritičare koje u njemu vide samo potomka slavnog oca. Nije to bilo lako kad ga kamere prate od rođenja. Kad je tek počeo igrati nogomet, o njemu je snimljen dokumentarni film u kojem su ga detaljno uspoređivali s ocem; 2007. na YouTube osvanuo je video u kojem su skupljeni njegovi najbolji potezi protiv Barcelone i začas je sakupio pet milijuna posjeta.

Prezime je bilo toliko teško da je na majici donedavno nosio majčino. Jedan je članak o njemu počeo riječima: “Enzo Fernández je 18-godišnji veznjak koji ime duguje jednoj urugvajskoj zvijezdi (Francescoliju), prezime jednoj ženi iz Andaluzije, izgled precima iz Alžira, a talent jednoj francuskoj nogometnoj legendi.” Upravo je ta odluka bila kamen spoticanja kad je FIFA otvorila postupak protiv Reala zbog nezakonitog dovođenja maloljetnih igrača. FIFA-ina je namjera iskorijeniti praksu da roditelji imaju fiktivne radne ugovore kako bi djeca igrala i, često, uzdržavala cijelu obitelj.

- Kaznili su nas jer u klubu igraju dva Zidaneova sina - kazao je predstavnik Reala López Farré. Theo i Elyaz rođeni su u Madridu, ali Enzo i Luca (rođeni u Francuskoj 1995. i 1998.) doselili su 2001. Statut FIFA-e kaže da djeca mogu igrati samo ako se roditelji presele zbog razloga koji nemaju veze s nogometom. To u slučaju Zinedine Zidanea logično nije poštovano, on upravo i jest preselio iz Torina da bi nastavio karijeru u Kraljevskom klubu, ali predstavnici FIFA-e nisu znali da se kod Fernandeza zapravo radi o Zidaneovim sinovima.

Linker
17. svibanj 2024 19:17