Jakov Prkić / CROPIX
'NOVO CJEPIVO BI MI OLAKŠALO ŽIVOT'

TORCIDINA HEROINA GODINAMA SE BORI PROTIV BOLESTI Navijačima Bijelih juniorska prvakinja Europe je primjer kako bi se svaki igrač Hajduka morao boriti

Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. studeni 2017. 12:29

Ovaj je tjedan, a negdje i cijeli mjesec, posvećen borbi protiv dijabetesa. Srijeda 15. studenog službeni je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ova ne baš jednostavna bolest, koja iziskuje kod osoba koje od nje boluju doslovno svakodnevnu iscrpljujuću borbu, poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače. Sve je i veći broj ljudi koji od nje obolijevaju. Ne bira spol, ni dob. Znan je poveći broj sportaša, hrvatskih i stranih, koji imaju problema sa šećernom bolesti.

Jedna od naših vrhunskih sportašica koja se uspješno bori s dijabetesom je Anamarija Runtić, 19-godišnja Splićanka, prije dvije godine je osvojila naslov juniorske prvakinje Europe u taekwondou. Unatoč tomu što već pet godina ne prođe dan bez inzulinske injekcije.

Najdraža nagrada

- Ne jedne, već četiri. Toliko ih trebam svaki dan - ispravila nas je Anamarija, koja je minulog vikenda zajedno sa sestrom Dorom nastupila na Croatia Openu u Domu sportova.

Imala je 13, svakodnevno trenirala u splitskom klubu Marjan, živjela život kao svaka djevojčica te dobi dok jedna “najobičnija” upala grla, vrlo dugačkog trajanja nije u biti odaslala alarm.

I dijagnozu. Dijabetes.

- Kad imate šećernu bolest, ne može vam u budućnosti biti bolje, nego samo gore ili jednako i to pod uvjetom da se pridržavate svih uputa liječnika i da pazite na prehranu - veli Anamarija.

Mlada Splićanka se, međutim, nije predavala. Ona otad ima dvije borbe svakog dana. Protiv dijabetesa i suparnica na tatamiju. Ide joj odlično.

- Primila sam prije godinu dana nagradu kao uspješna sportašica s dijabetesom od Hajduka, malo kasnije i od Torcide. To mi je možda i najdraža nagrada u životu jer sam navijačica Hajduka, a svakom je Splićaninu ili Splićanki želja da vas Hajduk i Torcida nagrade.

Sport snižava šećer

Torcida je pritom Anamariji poklonila mjesto na dresu uz poruku da bi se svi igrači Hajduka trebali ugledati u Anamariju i da uvijek kad pomisle da im je nešto teško, neka se sjete njene borbe i požrtvovnosti, te hrabrosti s kojom se suočava s teškom bolesti. Kako smo naveli, pri dijagnozi dijabetesa nema baš neke šanse da će biti bolje, premda, nešto se ipak valja...

- Sve je zasad kako je bilo i prije, jedino što sam saznala da ima nade za sve dijabetičare za šest godina. Tada bi se trebalo pojaviti i biti dostupno cjepivo. Davalo bi se jednom mjesečno i “držalo” bi 30-ak dana bez inzulinskih injekcija.

Kako sport, vježbanje utječe na bolest?

- Svaka tjelesna aktivnost smanjuje razinu šećera u krvi te je poželjno bavljenje sportom.

Anamarija ipak ima jedan velik cilj, želju, daleko od tatamija.

- Istina, već odavno i nije me napustilo. Željela bih studirati povijest umjetnosti sljedeće godine u Italiji, na prestižnom, jednom od najboljih sveučilišta na svijetu La Sapienzi u Rimu. Nije jednostavno...

Istina, nije jednostavno, ali ovoj djevojci štošta u posljednjih šest godina nije bilo jednostavno, pa je osvajala zlata, pobjeđivala.

Ne sumnjamo da će i nastaviti.

Linker
05. svibanj 2024 16:46