Screenshot: Youtube
NAPOKON OTKRILA RAZLOG

TRAUMATIČAN KRAJ KARIJERE Šok na masažnom stolu: Zbog seksualnog zlostavljanja hotelskog fizioterapeuta više nisam htjela sjesti na motor

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 24. veljača 2017. 10:41

Sa 17 godina Elena Myers bila je jedan od najvećih talenata američkog motociklizma. Postala je prva žena koje je osvojila jednu utrku iz serije AMA divizije Supersport, a Suzuki joj je ponudio probu u MotoGP-u, najvišoj svjetskoj motociklističkoj kategoriji. Tako je 2011. godine pet puta vozila legendarnom trasom.

- Pred njom je velika budućnost - rekao je Paul Denning, tadašnji šef Plavih.

Djevojka iz Kalifornije je ostala u svojoj zemlji, a 2015. godine se uspela do serije Superbike MotoAmerice. Sama je vodila svoju ekipu i završila na petom mjestu. Međutim, na čuđenje svih, na kraju godine je najavila povlačenje. Nije navela razlog. Kasnije se udala za britanskog vozača s otoka Man Deana Courta i sada radi za osiguravateljsku kuću McGraw, koja joj je bila sponzor.

Šok na masažnom stolu

No, Myers se tek sada usudila otkriti motiv svog preuranjenog povlačenja s piste. Sve vuče korijene iz jednog incidenta koji se dogodio u rujnu 2014. kada je imala 20 godina. U New Jerseyu je pala tijekom utrke pa joj je nateklo koljeno, a osjećala je i bol u leđima. Zbog toga je angažirala fizioterapeuta u hotelu Loews u Philadelphiji, gdje je boravila s majkom.

- Počeo me, preko gaćica, dirati po spolnom organu i stiskati mi stražnjicu. Bila sam šokirana. On je bio puno stariji od mene i nisam ništa htjela imati s njim. Bilo je užasno - prisjeća se.

- Uložila sam žalbu hotelu i jedino što sam dobila bila je mlaka isprika te pozivnica za ručak koji je trebao kompenzirati loše iskustvo. Kasnije sam razmišljala o odlasku na policiju, no, nisam htjela prolaziti kroz sve to. Samo sam htjela gledati prema naprijed i sve zaboraviti - rekla je, iako ipak nije mogla okrenuti novu stranicu.

- Bila sam jako vesela osoba. Voljela sam izlaziti i nikad nisam imala nikakvih problema, no, najednom sam se pretvorila u bojažljivu osobu. Samu sebe nisam više prepoznavala. Dobivala sam napade tjeskobe, što se uopće nije uklapalo u moj karakter - reći će o posljednjim mjesecima sportske karijere.

Osjećala se tako loše da nije imala volje ni popeti se na motor. Elena, sada 23-godišnjakinja, nada se da će njeno priznanje izrečeno za Philadelphia Magazine biti i njeno oslobođenje od prošlosti, početak novog života, ali isto tako biti i primjer drugima.

Potpora Marije Costello

- Nadam se da će ovo pomoći da drugi muškarci i žene u sličnim okolnostima dobiju pomoć neophodnu u borbi s traumom proizašlom iz seksualnog zlostavljanja. Molim vas, nemojte šutjeti - ističe.

Jeromea McNeilla, fizioterapeuta i masažera iz hotela, tužila je dva mjeseca kasnije druga gošća hotela zbog “neprimjerenog napada”. Godine 2007. suđeno mu je zbog trostrukog silovanja 12-godišnje djevojčice. Krivnja mu se nije mogla dokazati pa je oslobođen, nakon što se ključni svjedok nije pojavio na sudu.

Elena je nedavno sve ispričala policiji, koja je otvorila istragu. Slučaj Myers izazvao je suosjećanje bivših kolega iz motociklizma. Poruke podrške dovele su do kolapsa njene internetske stranice, a druge vozačice su joj već ponudile i asistenciju.

Jedna od njih je Maria Costello, prva žena koja se uspela na postolje neke utrke na otoku Man:

- Golemo srce, Elena. Ovdje me imaš za pružanje potpore - poručila je Costello.

Linker
17. svibanj 2024 07:15