Drago Sopta / CROPIX / CROPIX
POGLED BIVŠEG IZBORNIKA

KAKO JE PREDSTAVE HRAVATSKE PROŽIVLJAVAO BABIĆEV PRETHODNIK 'Do Egipta je sve bilo mirno, ali onda sam se ipak malo živcirao! Norveška? Favoriti smo'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 27. siječanj 2017. 09:10

Slavko Goluža, bivši izbornik, koji je Hrvatsku vodio prije Željka Babića, u pobjedi naših rukometaša uživao je u društvu prijatelja.

- Priznajem, nakon utakmica u skupini, koje su, realno, bile mirne, pa i one s Egiptom, sad sam se ipak malo živcirao - kaže Goluža.

- Ovo je ipak nokaut-faza, i to protiv ozbiljnog protivnika, nema prostora za pogrešku. Iskrene čestitke svima, svim akterima koji su zaslužni za plasman u polufinale. Svi su imali jako dobre dionice. Od Mamića, Horvata, Stevanovića, Cindrića, međutim, dopustite mi da tri osobe ipak posebno istaknem - zamolio je Goluža.

- Dvojicu možda malo samozatajnih, o kojima se ne govori previše, Željka Musu i Jakova Gojuna. Oni su odradili lavovski dio posla zatvorivši, rekao bih, kompletan njihov sustav. Sustav igre u kojem oni vrše jak pritisak preko Aguinagaldea. Musa i Gojun to su im potpuno onemogućili.

Budući da nam je prije nekoliko dana rekao “da sam ostao izbornik, Duvnjak bi odavno bio kapetan”, ali i “treba igrati puno više”, nismo ni morali pitati koja je to Golužina “treća osoba”?

Coach Slavko Goluza of Croatia reacts during their quarterfinal match of the 24th Men's Handball World Championship against Poland in Doha January 28, 2015. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR  - Tags: SPORT HANDBALL)
REUTERS/Fadi Al-Assaad / REUTERS

Njima ne odgovara 5-1

- Domagoj Duvnjak je na način na koji samo on to zna vodio te momke do pobjede. Usput je i poentirao u više navrata u odlučujućim trenucima, pogotovo u prvom dijelu kad smo držali priključak, ali zabio je neke bitne i kasnije. Ako baš moram izvući nešto što je moglo bolje, po meni je samo šteta što Manuel Štrlek nije imao koju loptu više. Iako, ne treba se obazirati na to, nego uživati u pobjedi.

Goluža će ponovo dati isti recept kao i prije četvrtfinala.

- Rekao sam da se ne trebamo baviti Španjolcima nego sobom i pokušati anulirati svoje nedostatke, kontrolirati utakmicu 60 minuta... Ono što je meni bilo posebno dobro kod nas je 50 minuta izvanrednog vraćanja u obranu. Dakle, trebamo ponoviti ovakvu utakmicu. Kako god znamo, trebamo spriječiti taj njihov brzi protok lopte, ono kad krenu u punom naletu... Norvežani odlično trče, konkretni su u obrani, imaju dobre šutere... Ali svejedno ne smijemo bježati od činjenice da smo mi favoriti.

Nešto je bivši izbornik posebno istaknuo.

- Znamo da njima ne odgovara 5-1 obrana, imaju samo jedan prolaz na 5-1 obranu. Opet, s druge strane, mi smo dobili veliko samopouzdanje sa 6-0 obranom, nagovještaj te gustoće pokazali smo već s Egiptom, sa Španjolcima je to funkcioniralo u potpunosti. Ali zašto nemati i drugu dobru obranu? Na kraju, nije ni bitno koju ćemo igrati, bitno je da radi.

Ključno je biti strpljiv

A što ćemo u napadu?

- Ključno je biti strpljiv. Dosta se ovih dana povlači ta priča oko igre sa sedam igrača. Po meni, bitno je da sve što se igra donosi pozitivan rezultat. Izbornik najbolje zna što radi i trebamo ga svi podržati u tome. Ja ga apsolutno podržavam.

Linker
28. travanj 2024 09:24