Bivši izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, predsjednik kluba Mirko Barišić i član Skupštine Dinama Jure Zovko

 Vesna Veselić/jutarnji List
Dražen Krušelj
BIO JE TU I ‘ČOVJEK ODLUKE‘

Dinamo se i službeno distancirao od Mamića, a to da Mirko ‘silazi s pozornice‘ uzmite s rezervom

Dr. Jure Zovko, član Zorićeve struje u Skupštini, pretrčao je prema vladajućima i osigurao kvorum
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. prosinac 2023. 22:12

Upravo ste svjedočili ključnom trenutku Dinamove transformacije, ovo je iskorak prema jedinstvu i sinergiji. Ovakav Statut nema niti jedan sportski klub u Hrvatskoj, slavodobitno je objavio Mirko Barišić nakon što je glatko proveslao skupštinskom stazom do novog klupskog Ustava. U dokumentu piše da će se plavi parlament od 60 članova ubuduće birati po hibridnoj izbornoj formuli: klupska vlada zadržat će pravo na 35 mjesta u skupštinskim klupama, ali preostalih 25 stolaca spremna je ponuditi najpopularnijoj listi na otvorenim izborima među članovima kluba.

Mirko Barišić na koncu balade vjerojatno ima pravo biti ponosan na životni opus. Osvanuo je u Dinamu prije više od pola stoljeća, dok su dužnosnike imenovali komitetskim objavama, a sada kao 87-godišnjak silazi s pozornice u ulozi reformatora, otvarajući vrata demokraciji, jer stvarnost se nakon ovakvog pomaka više ne može vratiti unazad: Dinamo se i službeno približava svojem narodu. Usput, ovo ‘silazi s pozornice‘ uzmite s rezervom. Upitan nakon sjednice zaključuje li posljednji predsjednički mandat u Maksimiru, Barišić nije žurio s odgovorom.

"Nemam favorita za sljedećeg predsjednika, niti razmišljam o novoj kandidaturi. Ali spreman sam razmotriti ponudu ako me tko predloži za novi mandat", otkrio je Barišić.

U najavi Skupštine na svakom kutu smo se sudarali s interpretacijama da se dogovaraju "Ribbentrop i Molotov", saveznici iz nužde koji samo čekaju jedan drugome zabiti nož u leđa. Navijači nisu vjerovali Barišićevoj struji čak niti kada je sjednica službeno započela, jer odmah na startu zatražili su korekciju u rasporedu točaka dnevnog reda. Tako je na inicijativu Krešimira Barića, jednog od viđenijih navijača i povjerenika, izglasavanje novog Statuta pomaknuto prema naprijed, dok je popuna skupštinskih klupa završila na kraju protokola. Ova je proceduralna rokada glatko prošla, a onda je jednako glatko izglasan i novi Statut. Temeljem tog akta navijači možda neće donositi odluke, jer Izvršni odbor u vrhovnom tijelu kluba zadržava pravo na osjetnu većinu, ali poslije ovoga zainteresirani članovi (čitaj: navijači) definitivno neće predstavljati samo ukras u priči.

Distanciranje od Mamića

Drugi važan zaključak Skupština je iznjedrila u završnom krugu, dok je s razglasa već odzvanjalo ‘feliz navidad‘ i Barišić se spremao pozvati zastupnike na zakusku. Prvo na intervenciju Ognjena Naglića, člana Nadzornog odbora, a onda i zastupnika Željka Markovića, skupštinari su se i službeno distancirali od marifetluka Zdravka Mamića. Uz komičan Barišićev prosvjed - "a što će biti s predsjednikom, Markoviću?" - suspendirali su vlastitu odluku iz 2018. godine kojom je Dinamo tvrdio da mu nije počinjena nikakva materijalna ili financijska šteta djelovanjem bivših uprava. Usput, vrhovno klupsko tijelo blagoslovilo je inicijativu klupske uprave na čelu s Vlatkom Peras koja je na koncu podignula imovinsko-pravni zahtjev pred osječkim sudom, tražeći nadoknadu štete od optuženih u u aferi ‘Dinamo 2‘, a govorimo o iznosu od 21 milijun eura koji bi danas antibiotski djelovao na poslovanje kluba.

Tog se poslovanja u svojem izlaganju eksplicitno dotaknuo Mladen Vedriš. Klub je, naime, pred skupštinare dostavio financijski plan za sljedeću godinu s proračunom koji je ponovno odletio u stratosferu i zaustavio na granici od 51 milijun eura.

"Jedina fiksna stavka u ovom proračunu jesu rashodi", podsjetio je Vedriš da Dinamo ne štedi dok plaća svoje zvijezde. "Problem su prihodi koji su varijabilni i ovise o uspjesima na transfernom tržištu te o novcu od Uefinih nagrada. Dakle, imamo li mi plan B? Lijepo je znati da klub koristi revolving kredit u vrijednosti od 14 milijuna eura, ali to je u stvarnosti samo drugo ime za dug. Ako ne ostvari zacrtane ciljeve u prihodima od prodaje igrača i europskih rezultata, znači li to da Dinamo svoje buduće vrijednosti knjiži u korist banke?", upitao je Vedriš, da bi predsjednik Barišić u sljedećoj minuti spustio loptu na zemlju tvrdnjom da je proračun realan jer Dinamo je prezimio u Konferencijskoj ligi, juriša po novu titulu i nada se mjestu u reformiranoj i turbo-bogatoj Ligi prvaka.

(Ne)očekivana pomoć Barišiću

Negdje u podtekstu skupštinske priče ostalo je skriveno da je ruku pomoći Barišiću pružio dr. Jure Zovko, inače član struje Damira Zorića u Skupštini, a ta je struja u četvrtak ponovno bojkotirala sjednicu. Uz njegovu pomoć Barišić je osigurao kvorum (41 zastupnik) te kasnije uveo u klupe još desetoricu novih skupštinara, koji bi trebali osigurali legalnost do generalnih izbora po novim pravilima u ožujku 2024. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 13:51