Foto: Damir Krajac / CROPIX
POVRATAK KUĆI

LINO ČERVAR O POVRATKU NA KLUPU HRVATSKE REPREZENTACIJE 'Odluka nije bila laka, ali Hrvatska je moja domovina...'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. ožujak 2017. 13:48

Lino Červar se vraća na klupu Hrvatske”, objavio je Makedonski rukometni savez u priopćenju u nedjelju kasno popodne. Lino se izjasnio o povratku u domovinu, rekavši pritom u službenom priopćenju da se rastaje “od svoje druge domovine Makedonije”.

Vikend je bio važan jer je Červar želio završiti priču s Makedoncima, što nije bilo jednostavno. No, očito su uspjeli, što je sigurno zasluga i predsjednika Makeodnskog saveza Živka Mukaetova. Sljedećih dana će se Lino vjerojatno pojaviti pred hrvatskom javnosti i objaviti vijest. To bi se trebalo dogoditi iduće subote, s obzirom na to da je Lino dotad na klupskim pripremama Metalurga.

Lino, koji je u Poreču ovih dana, kaže:

- Mislim da smo sve korektno napravili. Odluka nije bila laka, ali Hrvatska je moja domovina, rekao sam to i u Makedoniji, koja me zadužila, i vjerujem da ćemo ostati u sjajnim relacijama. Da, istina je, definitivno sam se odlučio za povratak. No, u ovom trenutku ne bih naširoko još mogao.

Kako će ići situacija s rastavom u Metalurgu?

- Ma, to će ići puno lakše, realno, makar je priča slična. Tu nema velikih problema.

Lino bi u petak trebao biti u Zagrebu, sljedećih će dana morati definirati dosta detalja oko vođenja sastava koji želi dovesti do europskog trona, kako ga je vodio i do svjetskog i olimpijskog. Nakon toga će uslijediti promocija, a nakon promocije će početi posao.

Istodobno, Makedonija traži njegova nasljednika, a kao glavni kandidati spominju se Boris Denič i Kasim Kamenica.

Men's Handball -  Spain v Macedonia - 2017 Men's World Championship Main Round - Group B - Arenes de Metz, Metz, France - 18/01/17 - Macedonia's head coach Cervar Lino reacts.  REUTERS/Vincent Kessler
REUTERS/Vincent Kessler

Červar bi na dužnost trebao doći u svibnju kad je na redu reprezenativni tjedan, a drugi do ljeta dogodit će se u lipnju, nakon čega ćemo saznati protivnike na Euru, jer tada završavaju kvalifikacije. Mi u tim kvalifikacijama kao domaćini jedini ne sudjelujemo od svih europskih selekcija i upitno je tko bi nam uopće mogao biti zbog toga protivnik u svibnju i lipnju, ne ukaže li se neki Tunis u posljednji tren ponovo. Velika je vjerojatnost da će okupljanje proteći u upoznavanju, a nije nemoguće da u Umagu dočekamo i revijalnu utakmicu igrača domaće lige i stranaca na kojoj bi Červar prvi put trebao biti i na klupi.

S velikim zanimanjem očekuju se Linini potezi oko izbora stožera. Tko će i hoće li netko ostati iz Babićeve ere, teško je reći, no, Metličić nije previše griješio, a tu su i Goluža, i Horvat, i Šola... Lino će odlučiti jer čeka ga vrlo komplekasan posao, makar se čini jednostavan jer igramo kod kuće i normalno je da odemo do kraja, a nismo otišli na Euru do kraja svih ovih 25 godina. Dakle, ozbiljan posao.

Červar je u prvom mandatu vodio je reprezentaciju na 10 velikih natjecanja. Osvojio je svjetsko i olimpijsko zlato, ali i još četiri medalje, dva svjetska i dva europska srebra. U prijevodu igrao je šest finala na velikim natjecanjima, a nakon njega nismo igrali više niti jedno. Kada je prvi puta dolazio bili smo 16. u Europi i među 16 na svijetu, nije nas bilo na OI, sada smo treći u Europi i četvrti na svijetu, stalno na OI.

Letvica je postavljena kudikamo više, no, izazov je golem samo iz jednog razloga. Jedina velika medalja koja nedostaje hrvatskom rukometu je europsko zlato i Lino je kao čovjek koji ima dva ostala najveća izabran da pokuša i ostvariti i to.

Da je jednostavno, već bismo ga imali, ali... Čim je on rekao da bi to radio, znači da vidi nešto. I zato je važno vratiti optimizam i kriterije koji su se malo urušili. Skromno i samozatajno pokazati tko je najbolji, tako bi to rekao Lino. No, pričekajmo potpis, rekao je Zoran Gobac. Tek nakon njega kreće akcija. Možda jest formalnost u sadašnjoj situaciji, ali treba i to odraditi.

Červarove medalje s Hrvatskom

2003. zlato SP Portugal

2004. zlato OI Atena

2005. srebro SP Tunis

2008. srebro EP Norveška

2009. srebro SP Hrvatska

2010. srebro EP Austrija

Linker
30. travanj 2024 14:29