REUTERS/Juan Medina / REUTERS
DRUGI TJEDAN TOUR DE FRANCEA

LUDI NAČIN VOŽNJE DAJE REZULTATA Ne pokušavajte, molim vas, raditi ovo kod kuće

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. srpanj 2016. 13:01

Trećina Toura je zgotovljena, prvi dan odmora prošao, a peloton se nakon kratkog posjeta Andori ponovo spustio u francuski teritorij. Protekli vikend u Pirenejima ponudio je i spektakularne i dramatične scene, ali ono najbolje još uvijek bi se tek trebalo dogoditi.

Chris Froome, najistaknutiji favorit za još jednu, ukupno treću pobjedu na Touru, u žutoj je majici nakon što je “izvukao zeca iz šešira” na subotnjoj, osmoj etapi. Čovjek koji je u prethodne dvije pobjede na Touru razliku u odnosu na konkurente radio na najtežim usponima i(li) na kronometru, sada je sve iznenadio napadom na - spuštanju. I pokazao da nije jednoličan, limitirani biciklist, već da ima široki ofenzivni arsenal u nogama.


Quintana na repu

Najveći mu konkurent Nairo Quintana na vrhu uspona Col de Peyresourde samo je malo usporio da bi uzeo bocu s vodom, a Froome je to iskoristio i dao se u bijeg. I to na čudesan način. Vozio je vizualno smiješnim pa i ružnim, ali zapravo prilično opasnim stilom. Zbog bolje aerodinamike glavu je gurnuo preko volana, a umjesto na sjedalu sjedio na gornjoj cijevi okvira i tako okretao pedale. I vozio tako u jednom trenutku 85 km/h!

- Molim vas, ne pokušavajte ovo kod kuće - napisao je na Twitteru kasnije Froome, znajući da je puno riskirao.

Koliko god efektivan bio, to je neprirodan položaj, izvan ravnoteže i svaka mala greška mogla ga je skupo koštati. No, time je namaknuo 23 sekunde, upravo koliko i vodi ispred Kolumbijca jer u svemu ostalom bili su identični.

Quintana ne mora biti nezadovoljan time jer prošle godine u ovoj fazi utrke gubio je više od dvije minute, pa je ovaj zaostatak sasvim prihvatljiv, tim više ako se zna da je Quintana redovito najopasniji u posljednjem tjednu Toura. Ni Froome nije nezadovoljan, makar je dosta onih koji su očekivali da će Britanac nakon četiri brdske etape i na startu drugog tjedna imati opipljiviju prednost.

I zato su našli razlog.
Varanje, odnosno doping.
Nije u pitanju “klasični” doping vozača, već doping bicikla. Naime, u posljednje vrijeme sve se glasnije govori o postojanju elektromotora unutar bicikala, koji okreće pedale umjesto vozača, pa su organizatori Toura najavili vrlo stroge provjere.

- To su gluposti - stao je u obranu Froomeov šef iz momčadi Sky Dave Brailsford.
- Otkriti motor je vrlo jednostavna stvar, nije to neka velika znanost. Froomeov bicikl testiran je svakog dana, testiran je više nego bilo čiji i nemoguće je da ga koristi.


Svi unutar 90 sekundi

Doduše, to i nije ono što dežurni skeptici koji u svemu vide prevaru tvrde, već upravo suprotno. Ovako su složili priču: Froome je prije koristio motor, ali od straha da ga sada ulove, uklonio je motor iz bicikla pa zato ne može ići brže na usponima i zato nema veću prednost nego što je ova.
Prilično nategnuta teorija, ali Froome će imati dovoljno vremena i mjesta za dokazati da ima dinamit u nogama pa mu motor i ne treba. Naime, već sutra se vozi brutalna etapa s usponom na mitski Mount Ventoux, pa odmah dan kasnije pojedinačni kronometar.

Tu bi se poredak mogao potpuno izmiješati i otkriti kako tko diše. Za sada je sve prilično otvoreno jer makar je Froome u žutom, svi njegovi najveći konkurenti unutar su samo 90 sekundi.

Linker
12. svibanj 2024 22:31