RONALD GORSIC Cropix
RUDIĆ ‘NASLIJEDIO‘ ĆIRU

Novo priznanje za najtrofejnijeg hrvatskog trenera: ‘Hvala na nagradi koja nosi ime mojeg idola‘

‘Cijelu sam karijeru pokušavao razvijati toleranciju među sportašima i ljudima‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. siječanj 2024. 21:24

Ratko Rudić, legenda vaterpola i sporta, najtrofejniji svjetski trener, ne samo u vaterpolu, nego uopće, u petak je u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, primio nagradu "Vladimir Beara", koju su ustanovili Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj i Srpsko narodno vijeće. Rudić je tako postao drugim laureatom ovog izbora nakon lanjskog dobitnika, u međuvremenu, nažalost preminulog Miroslava Ćire Blaževića. Rudić je svojim sportskim i ljudskim djelom s pravom dobio ovu nagradu jer je upravo on po habitusu kozmopolit na svjetskom glasu i možda je on mogao i morao biti i prvi laureat. O pokojnicima i prijateljima (Ćiri) sve najljepše, no Rudić je stvarno mogao biti prvi, prije neprežaljenog Ćire, no "usud" je pri ovom izboru, koji s pravom nosi ime "Velikog Vladimira", velikog sportaša, čovjeka i antifašističkog borca - bio "pravedan".

image
RONALD GORSIC Cropix

Prije svega zato što je Ćiro u međuvremenu "otišao u legendu" i lijepo je što je nagradu dobio za života, a ne posthumno. On je lani, svjestan bliskog "odlaska", plakao i bio iznimno ganut, rekavši da mu je to najdraži trofej u životu. Velikom Rudiću neće smetati što je "tek drugi Bearin čovjek" jer je u svemu ostalome u životu ionako uvijek bio prvi. Primajući tu "Nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije", koju je uime gore spomenutih organizacija osmislila Tatjana Dragičević, voditeljica socijalnog odjela SNV- a i programska direktorica SRDSH- a, pod dodatnom egidom "Govor tolerancije", Rudić je rekao:

- Hvala na velikom priznanju, koje izlazi iz okvira samog sporta. Cijelu sam karijeru pokušavao razvijati toleranciju među sportašima i ljudima. Svojim sam igračima uvijek govorio da uvijek trebaju prezentirati respekt prema svima. Takav sam se i osobno trudio uvijek biti. Drago mi je što se Nagrada zove Bearinim imenom, ako je itko, on je to zaslužio, bio mi je sportski idol.

image
RONALD GORSIC Cropix

Decentnoj svečanosti u prostorijama HND-a prisustvovali su brojni uzvanici iz svijeta sporta, ali i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević. Prisutan je bio državni tajnik za sport, proslavljeni vaterpolist Josip Pavić...

"Vladimir Beara" se dodjeljuje - i bit će tako ubuduće svake godine - onima koji se zalažu za borbu protiv govora mržnje, diskriminacije i nasilja prema etničkim skupinama i onima koji osvještavaju mlade kroz promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti - ravnopravnosti, tolerancije, multikulturalnosti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Izbor ovaj put nije mogao biti bolji...

O Nagradi je tijekom svečanosti u Perkovčevoj 1 govorio predsjednik SRDSH-a Milan Martinović koji je, u kratkim crtama, pričao o tome da je nagrada s pravom nazvana Bearinim imenima, te da ponovno ide u prave ruke. Rudiću ju je predao njegov igrač Josip Pavić.

Tatjana Dragičević kratko se osvrnula na Nagradu, o tome kako je osmislila pokretanje cijelog projekta, kao i na samo djelovanje SRDSH-a istaknuvši da će nogometna Reprezentacija Srba u Hrvatskoj u lipnju sudjelovati na Europeadi u Danskoj i Njemačkoj. Sudjelovat će i Hrvati iz Srbije, baš kao i lani u Austriji...

Linker
07. svibanj 2024 15:51