Jadran Babic / CROPIX / CROPIX
BUDI KONTROVERZE

OBILJEŽEN DO KRAJA ŽIVOTA Za jedne legenda, za druge - varalica: 'Bio sam razapet na križ, ali i danas me se kažnjava'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 06. ožujak 2017. 00:14

Pristao je na razgovor uz, “molim vas, bez fotografija, iza mene je naporna noć, ne izgledam baš nešto”. Da se nismo zagledali malo bolje u taj kutak Kombank Arene, teško da bismo ga prepoznali na prvu. Pogotovo što je svako malo stavljao sunčane naočale. Kao da nije želio da ga se prepozna. Ni zgodnu plavušu pokraj njega.

- Puno je ovdje velikih sportaša, ovo je njihovo prvenstvo, ne moje - nevoljko će slavni Kanađanin rođen na Jamajci Ben Johnson.

Po jednima legenda, po drugima jedna od najvećih varalica sporta. Atletike posebno.

- Do kraja života ću morati slušati priču o akteru najprljavije utrke u povijesti. Svjestan sam toga. I trudim se nekako nositi se s tim. Bio sam razapet na križ, ali i danas, 29 godina kasnije, mene se i dalje kažnjava.

Seoul je mjesto gdje je 1988. ispisana ta povijest. Olimpijska utrka na 100 m u kojoj je Ben srušio svjetski rekord sa 9.79, prvi u povijesti koji je probio granicu od 9.80, i iza sebe ostavio velikog rivala Carla Lewisa (9.92). No, nakon samo tri dana i doping nalaza, koji je pokazao da je Ben bio “pun k’o patka”, Lewis je dobio sve. I zlato i rekord.

- Pao sam na testu jer sam u sebi imao steroide koji su mogli ubiti konja.

Jasno, kao i milijun puta do sada, ponovio je da nije kriv za to.

- Napisao sam to u autobiografiji. Neki visokopozicionirani ljudi nisu željeli da pobijedim. Mene je svijet prikazao kao najvećeg svjetskog neprijatelja, kao najveću varalicu, dok su s druge strane slavili neke jednako dopingirane.

Nije rekao “nekoga poput Carla”, ali jasno je da je mislio i na njega. I danas mnogi sumnjaju i na njega. Kako god, Johnson koristi svaku priliku da očisti ljagu sa svog imena. Mladima govori “recite ne dopingu”, a predavanje će održati i u ponedjeljak na Stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Organizira ga Atletski klub Crvena zvezda, a Ben će govoriti o programu pod nazivom Biospeed. Iako, sumnjamo da će uspjeti izbjeći pitanja o crnim danima.

Biospeed

- To je program koji posljednjih mjeseci otkrivam širom svijeta. Program obuhvaća biomehaniku, oporavak, snagu, izdržljivost, brzinu, prehranu, mentalno stanje... sve što nosi vrhunski sport. Niz toga pokazat ćemo i na praktičnom dijelu. Vjerujem da može biti korisno.

Linker
28. travanj 2024 09:43