ZOTINA NINA/TASS/PROFIMEDIA
IZAZVALA BURU

Od Putinove miljenice do izdajnice: U Ukrajini je nepoželjna, a sad je razbjesnila i ‘majčicu Rusiju‘

Nekadašnja najbolja sportašica svijeta i još uvijek aktualna svjetska rekorderka na meti je kritika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. srpanj 2023. 08:05

Tamo početkom stoljeća bila je jedna od vladarica svjetskog sporta, dvostruka dobitnica Laureusa za najbolju sportašicu svijeta, triput najbolja atletičarka planeta, dvostruka olimpijska pobjednica, trostruka svjetska prvakinja... Bila je sinonim za skok s motkom, nazivali su je “ženskim Sergejem Bubkom”, kako zbog silnih uspjeha, tako i zbog rušenje svjetskih rekorda u Bubkinom stilu - centimetar po centimetar. Danas je Jelena Isinbajeva (41) daleko od tadašnje slave, u Ukrajini je “persona non grata” zbog povezanosti s Vladimirom Putinom, a nedavne izjave izazvale su bijes i u rodnoj joj Rusiji gdje je zatraženo da joj se oduzme vojni čin i preimenuje stadion koji nosi njezino ime.

image
PASCAL LE SEGRETAIN/Afp

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine Isinbajeva je naglo iščezla s društvenih mreža. Zasmetali su je brojni komentari u kojima su je osuđivali zbog povezanosti s Putinom i u kojima su od nje tražili da osudi invaziju na Ukrajinu. Kako je naglo nestala, tako se iznenada prošli tjedan i vratila kako bi objavila da će u rujnu nastaviti svoje aktivnosti u Komisiji sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora, te kako nije zahvaćena nikakvim sankcijama MOO-a.

Povratak aktivnostima u MOO-u

”Došlo je do privremene pauze u mome radu jer je MOO-u trebalo vremena da sve posloži. Sretna sam što mogu najaviti da ću već u rujnu nastaviti svoje aktivnosti jer MOO ne sumnja u mene i ne potpadam ni pod kakve sankcije. Apeliram i na sve koji plasiraju lažne članke i informacije - ja sam svjetska žena, uvijek sam bila i to ću i ostati”, napisala je aktualna svjetska rekorderka (5,06 m).

image
DMITRY ASTAKHOV/TASS/PROFIMEDIA

No, jesu li informacije o njezinoj bliskosti s Putinom i o povezanosti s ruskom vojskom doista lažne? Španjolski El Digital Sur tvrdi da je Isinbajeva bila dio ruskog Ministarstva obrane, a drugi je mediji optužuju za povezanost s Junarmijom, ogrankom mladih Sveruske udruge nacionalnog vojnog patriotskog društvenog pokreta. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio joj je 2015. čin bojnice, a internet je preplavljen njezinim fotografijama u uniformi u kojoj se često pojavljivala u javnosti.

Nesumnjivo je i da je godinama bila jedna od Putinovih miljenica, a i sama je predsjedniku uzvraćala ljubav. Tijekom 2017. se priključila pokretu “Putin Team” koji je pokrenuo slavni hokejaš Aleks Ovečkin i čiji je cilj bio podrška slavnih osoba Putinu uoči izbora. Putin ju je 2020. imenovao u radnu skupinu za ustavnu reformu koja je rezultirala time da je osigurao dugoročni ostanak na vlasti.

Oduzmite joj čin

Zbog svega navedenog, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još ju je lani stavio na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju i kojima je oduzeta sva imovina na tlu Ukrajine. Za Isinbajevu su to, međutim, sve lažne informacije...

”Titule o kojima se danas govori su nominalne, jer nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila zastupnica Državne Dume niti članica bilo koje stranke. Moj poziv je sport”, napisala je sportašica rođena u Volgogradu.

Ove posljednje rečenice izazvale su pak bijes u Rusiji. Tamošnji ministar sporta Oleg Maticin jasno je dao do znanja kako smatra da je Isinbajeva bila dio ruske vojske te da njezine titule nisu bile nominalne.

- Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama - rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

image
ZOTINA NINA/TASS/PROFIMEDIA

Još oštriji je bio parlamentarac Roman Terjuškov.

- S obzirom na jasnu namjeru Isinbajeve da diskreditira ruske oružane snage i oskvrne časnički čin kako bi zadržala profitabilnu poziciju u MOO-u, apeliram na Ured glavnog tužitelja da poduzme mjere. Časniku koji namjerno diskreditira čast svoje uniforme treba oduzeti vojni čin - poručio je Terjuškov.

Selidba u Španjolsku

Isinbajeva se, pak, prije dva mjeseca sa suprugom i dvoje djece preselila u Španjolsku što je u Rusiji također doživljeno kao izdaja. Čelnik ruske republike Dagestan Sergej Melikov pozvao je da se tamošnjem stadionu koji nosi ime Jelene Isinbajeve vrati staro ime Trud.

- Po Isinbajevoj se može nazvati neki objekt u Španjolskoj - cinično je poručio Melikov.

I tako je bojnica Isinbajeva, stvarna ili nominalna, postala neprijatelj i u Ukrajini i u Rusiji. Za Ukrajince nema sumnje da je čvrsto povezana s Kremljom, a za Ruse je počinila izdaju odričući se “majčice domovine” i njezinih titula. Zasad je čista jedino pred MOO-om u kojem tvrde da ne postoje temelji da je udalje iz svoga članstva...

Linker
13. svibanj 2024 16:55