Igor Šimunčić

 RONALD GORSIC Cropix
CHALLENGE CUP

Dinamo nakon sjajne prve utakmice ide po osminu finala: ‘Još ispipavamo kvalitetu za Europu, ali optimistični smo‘

Dinamo u Sutinskim Vrelima (20.00) traži potvrdu prošlotjedne pobjede nad Levskim iz Sofije (3:0)
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. studeni 2023. 12:15

Iz prvih utakmica protiv svojih suparnica u europskim kupovima proteklog tjedna, odbojkašice Dinama ostvarile su svakako najbolji rezultat. Na gostovanju u Bugarskoj, kod Levskog iz Sofije, slavile su sa 3:0 i tako osigurale veliku prednost za domaću uzvratnu utakmicu šesnaestine finale Challenge Cupa. Večeras (20.00) je vrijeme da tu pobjedu potvrde i na domaćem terenu.

S obzirom na ishod dvoboja u Bugarskoj, reklo bi se da ni u drugoj utakmici ne bi trebalo biti problema.

- Mi utakmicu dočekujemo kao da počinjemo skroz od nule jer mi još uvijek nismo takva ekipa da si možemo dozvoliti komfor i ulaziti u utakmice opušteno, bez obzira na rezultat - uz uvijek primjerenu dozu opreza kazat će trener Igor Šimunčić, koji ništa ne prepušta slučaju pa je i dan prije utakmice još jednom analizirao Levski gledanjem njihova posljednja susreta u Bugarskoj ligi, odigranog preko vikenda.

- Uostalom, sigurno neće bi bugarska ekipa doći samo “odraditi” utakmicu, predugačko je putovanje da bi se samo došlo i odigralo, odnosno kad si već tu, onda ćeš pokušati sve kako bi i pobijedio. No, smatramo da bolji jesmo, to sigurno, ali to treba pokazati i na terenu.

‘Prčkali’ u prvom setu

Dinamo, kojem su ovo prve utakmice u europskim natjecanjima u klupskoj povijesti, a koja i ide unazad tek osam i pol godina, zasad je ne samo stopostotan u pobjedama, nego i u setovima. Od devet odigranih, dobio je svih devet. Prvih šest protiv Ribole Kaštela u kvalifikacijama, pa i tri u Sofiji prije tjedan dana.

- Prvi set smo mi vodili, pa nešto “prčkali” sami i onda su nas one stigle, ali drugi i treći set već je bio relativno u egalu, sve do 20. poena, pa bismo se mi tek onda odljepili. Ono što je nama i inače najvažnije jest uspostaviti vlastiti ritam igre u odnosu na protivnike, što, recimo, tamo u prvoj utakmici nismo napravili. Zato je i bilo malo povuci-potegni sve do pred kraja setova. Sad ćemo probati sve to prelomiti bitno ranije, da se riješimo stresa u završnicama.

Kao što je i klubu ovo premijerna sezona u europskim utakmicama, tako je i većini igračica, iako ima tu pokoja s nešto prijašnjeg iskustva, prvi doticaj s međunarodnim natjecanjima u klubu, jer su neke s mlađim kategorijama reprezentacije okusile nešto slično.

- Iskreno, nismo razgovarali od prošle srijede o Levskom, jer smo odmah nakon završetka prve utakmice “prebacili glave” na Superligu i utakmicu protiv Vukovara, koju smo imali u nedjelju i koja nam je bila prioritet. U ovom ritmu utakmica srijeda-subota ne smijemo gledati previše unaprijed i tek smo zapravo na jučerašnjem treningu, pa ćemo i na današnjem ujutro, konkretno porazgovarati o Levskom. No, cure ionako znaju što trebamo i možemo raditi, a motivacija nije upitna jer upravo su one motor cijele priče oko Europe. One se tu žele pokazati i dokazati, ovo im je novo iskustvo u odnosu na PH i zato su sigurno itekako motivirane.

Dinamovke će sada biti i kompletne jer će u ekipi biti i kapetanica Iva Deak, nakon propuštene prošlotjedne utakmice zbog obaveza na poslu, a još jedna dobra vijest je da je Dinamo ušao napokon u “svoju” dvoranu Peščenica.

- Da, počeli smo trenirati tamo prošlog tjedna, ali europske utakmice ne možemo tamo igrati jer tribine još nisu postavljene. No, barem treniramo tamo, imamo svoje termine i ritam i jasno da je odmah lakše raditi bez konstantnog seljakanja po drugim dvoranama i nema više, recimo, slučajeva da naš fizioterapeut mora neke tretmane s igračicama odrađivati na tribinama u Trnskom jer nemamo svoje prostorije.

Za večerašnju utakmicu protiv Levskog domaćin su tako još jednom Sutinska Vrela u Podsusedu (besplatan ulaz), moguće, dakle, i posljednji put?

- To još ne znamo jer ako prođemo, onda nas čeka sljedeća europska utakmica u prvom tjednu prosinca, ali ona se opet ne može igrati na Peščenici zbog spomenutih tribina. A kada će one biti u funkciji, nemamo još povratnu informaciju. Tako da budemo li igrali osminu finala Challenge Cupa, u kojoj će to dvorani biti još uvijek ni sami ne znamo.

Ipak, “krštenje” SD Peščenica sa službenom odbojkaškom utakmicom uslijedit će već sljedećeg tjedna, 22. studenog.

- Igrat ćemo MEVZA-u protiv Mladosti i to će biti naša prva utakmica u “našoj” obnovljenoj dvorani. MEVZA nam je dala dozvolu da možemo pored terena posložiti stolce umjesto tribina, kao što je bio slučaj i koncem prošle sezone, pa su nam time malo prikratili muke.

Bez pritiska na mlade cure

Inače, plasirali se Dinamo večeras preko Levskog dalje, sljedeći suparnik bit će im vjerojatno grčki PAOK, potvrdi li i on danas pobjedu iz prve utakmice (3:0) protiv češkog Prostejova.

- Iako i mi još uvijek na Europi trenutačno ispipavamo svoju kvalitetu, odnosno ne znamo koliko vrijedimo, nekako smatram da u ovom Challenge Cupu, osim ako ne naletiš na klubove iz Italije, Turske, Poljske, možemo igrati sa svima. Tako ni PAOK ili Prostejov nisu taj rang s kojima ne bismo mogli igrati, pa i proći ih. Zato s optimizmom gledam i na nastavak u Challenge Cupu, bude li ga, ali jasno bez ikakvog imperativa jer imamo toliko mladih cura u rosteru da stavljanje nekakvog rezultatskog pritiska ne bi imalo misla. I ovo što smo do sada napravili je odlično, prošli smo dva kola u europskom kupu, a to neki klubovi pokušavaju i po 20 godina - podvukao je Šimunčić.

Linker
17. svibanj 2024 16:12