MARKO MRKONJIC Cropix
IDEALAN SCENARIJ

Osječki dan iz snova: Najljepši posljednji ples za Seligmana i prvo domaće zlato Benovića

Prvi finalni dan obilježile su pobjede domaćih gimnastičara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. lipanj 2022. 21:20

Bio je to dan čiji scenarij kao da su napisali domaćini ovog natjecanja. Hrvatska je prvog finalnog dana Svjetskog kupa u Osijeku osvojila dvije zlatne medalje i obje ostaju u ovom gradu. Najprije je dvoranu Gradski vrt na noge podigao mladi Aurel Benović (21) pobjedom na parteru, a onda i veteran Robert Seligman (36) trijumfom na konju s hvataljkama.

Seligman se tako na najljepši mogući način oprostio od svog Osijeka i to nakon što godinu dana nije nastupao na međunarodnim natjecanjima iz obiteljskih razloga. Pokazao je, međutim, da u njemu još itekako ima vatre, odradio je vježbu iznad svih očekivanja i pobijedio s 13,866. Pomogao je, istini za volju, i njegov vršnjak Filip Ude koji je praktički do kraja vježbe imao zlato u rukama, a onda je pogriješio, pao i završio na petom mjestu (13,233).

image

Robert Seligman

MARKO MRKONJIC Cropix

- Ma, ovo je ludo, ovo ni u najluđim snovima nisam očekivao. Ali, nekad se jednostavno sve poklopi i valjda te i svemir nagradi za sve godine rada i truda. Emocije pršte u meni. Na ovakav način se oprostiti od Osijeka i zahvaliti navijačima, to sam mogao samo sanjati. Što reći nego da je ovo bio najljepši mogući zadnji ples - rekao je emotivni Seligman kojem je ovo drugo zlato u Osijeku i ukupno sedma medalja.

I ne, nije ovo Robijev oproštaj od karijere, još uvijek ima vrlo velike ambicije, ali više se neće natjecati na Svjetskom kupu u Osijeku jer sljedećih godina želi prepustiti mjesto mlađim kolegama da i oni iskuse nastup pred domaćom publikom. A on će već u kolovozu nastupiti na Europskom prvenstvu i loviti sam vrh.

image

Aurel Benović

MARKO MRKONJIC Cropix

- Već sam najavio da na EP u München ne idem kao turist, nego ću još pojačati vježbu i ako je odradim na ovakvoj razini, onda sam konkurent za finale. A u finalu je sve otvoreno i borit ću se za medalju.

Potpuno suprotnim emocijama nakon jučerašnjeg je nastupa bio ispunjen Filip Ude. Čakovčanin je bio prvi u kvalifikacijama, nadao se prvoj medalji u Osijeku nakon 2014., ali dogodila se pogreška i sve je palo u vodu.

- Katastrofa! Užasno sam razočaran ovim nastupom, to je sve što mogu reći. Ne znam kad sam zadnji put bio tako razočaran. Bio sam pun snage i jednostavno se dogodila tehnička pogreška na zadnjem elementu. Užas, užas, užas - procijedio je kroz zube Ude.

Ipak je smogao snage čestitati dugogodišnjem prijatelju i rivalu Seligmanu.

- Drago mi je zbog njega. Ako sam i ja pridonio njegovoj pobjedi, sretan sam zbog toga.

Aurel Benović osvojio je prvo zlato u rodnom gradu. Prije tri godine prvi je put nastupio u finalu u Osijeku, lani je osvojio srebro, a jučer je stao i na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Olimpijski pobjednik Artem Dolgopjat ispao je već u kvalifikacijama i Aurel je to iskoristio na najbolji mogući način (14,733), premda treba naglasiti da je i ranije pobjeđivao sjajnog Izraelca.

- Žao mi je što nije bilo Artema da u izravnom okršaju vidimo tko je bolji i gdje sam u ovom trenutku u svjetskom poretku. Ali, naravno, ne mogu reći da mi nije drago, preponosan sam na prvo zlato u rodnom gradu. Sad ću se odmoriti, pa nastaviti s pripremama za EP. Nadam se da ću još pojačati svoju početnu ocjenu, ući u finale i boriti se za medalju - poručio je Aurel.

Tijana Korent završila je na šestom mjestu na preskoku s ocjenom 12,916.

Linker
18. svibanj 2024 23:18