FEDERVOLLEY.IT
ŽENSKA REPREZENTACIJA

Pokazale smo da se možemo nadmetati i s jakim ekipama u Ligi nacija

Odbojkašice u Italiji odigrale jedina dva testa uoči debitantskog turnira u VNL-u, koji starta već sljedećeg tjedna u Japanu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 12:28

Hrvatske odbojkašice odigrale su na turniru u Italiji dvije utakmice u sklopu priprema za skori početak Lige nacija (VNL), elitnog natjecanja u kojem će debitirati među 16 najboljih svjetskih reprezentacija.

U gradiću Lancianu, kojem je Pescara najbliži veći grad, dva je puta završilo 3:1, oba puta za suparnice, Italiju i Kanadu, što su također selekcije koje će igrati u Ligi nacija kroz sljedećih mjesec dana.

- Vjerojatno je bilo dosta onih koji su mislili da ćemo otići tamo i lagano izgubiti 3:0, ali mi smo pokazali upravo suprotno - u startu će iz prve ruke o dojmu s utakmica naša reprezentativka Josipa Marković.

Pretpostavka se temeljila na činjenici da je naša vrsta u Italiju otputovala bez četiri standardne igračice prve postave - Samante Fabris, Lucije Mlinar, Laure Miloš i Božane Butigan - što je za naš reprezentativni kadar značajan i kvalitativni i kvantitativni hendikep. Ali, unatoč tome okupljena je ekipa odigrala vrlo respektabilnih osam setova protiv nominalno daleko jačih suparnica. Nisu, doduše, ni Talijanke, aktualne europske prvakinje, bile kompletne (Egonu, Sylla, Pietrini...), ali one ionako imaju široki izbor na svakoj poziciji, no Kanađanke su zato bile skoro identične kao na, recimo, lanjskom SP-u.

Tako da tih dva puta po 3:1 iz te perspektive ne zvuči nimalo loše...

- Ne možemo jasno biti potpuno zadovoljni jer ipak su to porazi, ali na trenutke smo pokazivale jako dobru igru i ono što je najvažnije i što veseli jest da smo pokazale da se možemo nadmetati s takvim jakim ekipama - dodaje Josipa, koja je imala ujednačen učinak, po 12 poena u obje utakmice, s time da je u prvoj, protiv Italije, proglašena najboljom smečericom dvoboja.

Po setovima je protiv Italije bilo 25:18, 25:21, 23:25, 25:19, a protiv Kanade 21:25, 25:23, 21:25, 19:25.

- Nije, dakle, taj konačan rezultat i sa 3:1 baš tako “čist”, i u nekim izgubljenim setovima prevagnulo je svega nekoliko poena na njihovu stranu i to najviše zbog njihovog većeg iskustva, kojeg nama u ovom sastavu fali.

Za Hrvatsku su nastupale tehničarke Lea Deak i Karla Antunović, dijagonale Andrea Mihaljević, Nina Strize i Barbara Đapić, srednje blokerice Ema Strunjak, Martina Šamadan i Ana Viktoria Trcol, primači Dijana Karatović, Josipa Marković, Mia Bilušić i Natalia Tomić te libera Tia Kovčo i Izabela Štimac. Nekim je djevojkama ovo prvi susret sa seniorskom reprezentacijom, prosjek godina im je tek 21,5, a čak je polovica od ovih 14 igračica iz klubova s kojima su prošle sezone igrale u, budimo iskreni, ne pretjerano kvalitetnoj hrvatskoj ligi.

I, kako stvari stoje, neće tu za VNL biti puno promjena, uz izuzetak da će se na startu priključiti ipak iskusnija Laura Miloš.

- Ovo je dosta pomlađen sastav, tako da iako sam većinu cura znala otprije ili kroz klubove ili kroz reprezentativne mlađe dobne kategorije, neke cure sam doista prvi puta upoznala sada na prvom okupljanju - nasmijala se i 22-godišnja Zadranka.

- Ali, OK smo se uklopile, dobro funkcioniramo, atmosfera je pozitivna.

I vjerojatno kod svih vlada uzbuđenje uoči starta Lige nacija, koja je pred vratima.

- Apsolutno, jer igrati takvo natjecanje san je svake odbojkašice pa onda ne treba ni isticati kakva je razina uzbuđenja što ćemo za nekoliko dana to i ostvariti. Makar, kažem, pokazale smo u ove dvije utakmice da možemo pri tome pružiti dobar otpor i dobru igru u VNL-u.

Makar, ne treba smetnuti s uma da su pripremne utakmice jedno, a one natjecateljske, za bodove nešto sasvim drugo. Međutim, u redovima hrvatske reprezentacije ionako ne gaje neke prevelike ambicije što se plasmana tiče u VNL-u. Prva i jedina je želja “preživjeti”, očuvati status kako bismo i sljedećeg ljeta bili dio elitnih 16. U prijevodu će to značiti i dosta poraza, ali će trebati i nekoliko pobjeda protiv izravnih suparnica.

- Da, moramo biti skromni jer tek smo ušli u VNL. No, kako se ne smijemo zalijetati previše, ne smijemo se ni otpisivati unaprijed već se maksimalno boriti svaku utakmicu, pa će nas onda sigurno i rezultat pogoditi - dodaje Josipa, kojoj bi se u izostanku Lucije Mlinar trebalo otvoriti više “minuta” na poziciji primača-pucača.

- Pa, nadam se da hoće. Zapravo se nadam da ćemo sve četiri na poziciji primača dobiti priliku i da ćemo je dobro iskoristiti.

Odbojkašice će uoči odlaska u Japan na prvi turnir VNL-a, još par dana boraviti u Zagrebu, odnosno u Domu odbojke, koji Josipa vrlo dobro poznaje, ali koji više neće biti i njezin klupski dom. Tu je od 2019. kao članica Mladosti, no odlučila je promijeniti sredinu od jeseni.

- Je, idem “van”, negdje u Europu. Nisam još potpisala, ali uskoro ću, vjerujem, i to riješiti. Drago mi je da sam priču s Mladosti završila s duplom krunom, dakle na najljepši mogući način - zaključila je Josipa Marković.

Linker
19. svibanj 2024 08:38