Ema Strunjak

 VNL
LIGA NACIJA

Tijesan poraz Hrvatske u neizvjesnom dvoboju protiv Njemačke

I u drugom i u trećem setu imali smo vodstvo 23:22, odnosno 23:21, ali nismo ga uspjeli pretvoriti u osvajanje prvog seta u VNL-u
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 07:32

Odbojkašice Hrvatske poražene su u drugom kolu Lige nacija u skupini koja se igra u japanskoj Nagoyi. Bolje su bile reprezentativke Njemačke sa 3:0, ali pogleda li se rezultat po setovima - 25:18, 25:23, 25:23 - jasno je vidljivo da je to bila zapravo puno neizvjesnija utakmica.

Hrvatske su odbojkašice odigrale vrlo dobru utakmicu, daleko bolju nego na premijeri protiv Bugarske dan ranije i doista je samo poen-dva nedostajalo da budu nagrađene makar jednim osvojenim setom, a moglo je biti i potpuno drugačije u odnosu na završni rezultat.

Jer i u drugom i u trećem setu naše su djevojke bile dva poena do seta, odnosno imale vodstvo 23:22 u drugoj, odnosno 23:21 u trećoj dionici, ali nažalost u oba slučaja nisu uspjele više osvojiti ni poena. Padao je i izbornik Ferhat Akbaš na koljena u silnoj želji da se dograbimo seta, međutim, iako će to zvučati kao izlizana floskula, manjak iskustva kod naših odbojkašica u tim presudnim trenucima omogućio je Njemačkoj da serijom poena preokrenu rezultat u svoju korist. Ipak preko stotinu odigranih utakmica u dresu reprezentacije, kao što ih imaju Lena Stigrot i Marie Schölzel, ili pak već peta sezona u VNL-u Hanne Orthmann, znači nešto, dapače znači jako puno u odnosu na debitantice u našim redovima, od kojih neke igraju i prve utakmice uopće za reprezentaciju, a kamoli još na ovako jakoj natjecateljskoj razini. Uostalom, u našoj početnoj postavi od sedam igračica četiri su rođene u 2000-ima, a kod Njemačke samo jedna.

Kad se sve to uzme u obzir, naše su se odbojkašice vrlo hrabro i većim dijelom utakmice potpuno ravnopravno borile s Njemicama, dapače za razliku od prve utakmice te snuždenih i uplašenih lica, sada je ipak bilo puno više osmijeha kod Hrvatica, puno više odlučnosti i fajterskog stava u govoru tijela. Tako da bez obzira na poraz i što će neizbježno žaliti za propuštenim prilikama, puno je toga pozitivnog za izvući iz ovog dvoboja.

Primjerice, razmahala se Andrea Mihaljević, koja je upisala 18 poena i na trenutke igrala simultanku protiv suparnica osvajajući poene sa svih strana. U službenim je utakmicama debitirala 18-godišnja Ana Viktoria Trcol i odmah zabila as, s klupe su dobro napadački reagirale i Natalia Tomić i Josipa Marković, kapetanski je opet vukla Martina Šamadan, Ema Strunjak bila je s četiri izravna poena najbolja blokerica meča, Izabela Štimac imala je visokih 63% prijema...

Sa suprotne strane najviše nam je muke zadavala Hanna Orthmann, koja je zabila 22 poena i koja je izvlačila Njemačku svaki puta kad im je zagustilo, ili servisima (tri asa i još nekoliko poena izravno na račun sjajnih i snažnih skok-servisa) ili teško branjivim smečevima.

Nema puno vremena za odmor za naše odbojkašice, već u petak igramo novu utakmicu, a suparnice će biti domaćini ovog turnira, Japanke. Meč počinje u 12.40 po hrvatskom vremenu.

HRVATSKA - NJEMAČKA 0:3 (18:25, 23:25, 23:25)
HRVATSKA: Antunović 0, Mihaljević 18, Karatović 4, Miloš 1, Strunjak 6, Šamadan 7, Štimac (L), Tomić 6, Marković 2, Trcol 1, Deak, Strize, Kovčo (L), Freund. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.
NJEMAČKA: Kästner 2, Orthmann 22, Stigrot 11, Alsmeier 6, Schölzel 10, Weitzel 13, Stautz 1, Pogany (L), Agbortabi, Cesar (L), Glaab, Cekulaev, Strubbe 0, Maase. IZBORNIK: Vital Heynen.

Linker
09. svibanj 2024 06:29