Reuters
ARMSTRONG U PROBLEMIMA

Optužbe se množe: ‘Lance je uzimao doping, vidio sam ga kako ubrizgava’

Tyler Hamilton tvrdi da je Armstrong koristio eritropoetin, testosteron i krvne transfuzije
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 21. svibanj 2011. 12:44

ZAGREB - Floyd Landis, Stephen Swart, Frankie Andreu, a sada i Tyler Hamilton! Armstrongov zaštitnik, čovjek koji ga je vukao do njegove prve tri pobjede na Tour de Franceu (1999., 2000. i 2001.), danas se priključio “petoj koloni”. Optužbe se množe, Amerikanac poput i njegovih timskih kolega u detalje opisuje “kako smo se zajedno drogirali”...

- U njegovu sam hladnjaku vidio EPO (eritropoetin, op. a.). Nekoliko sam ga puta vidio kako ga i ubrizgava, kao što smo i svi u momčadi to učinili mnogo, mnogo puta - rekao je Hamilton za CBS-ovu emisiju “60 minutes”.

Hamilton, bivši olimpijski pobjednik (2004.) kojem je dopredsjednik MOO-a jučer najavio mogućnost oduzimanja atenskog zlata, prisilno je umirovljen 2009. nakon drugog pozitivnog dopinškog testa. Međutim, Hamilton je sedam godina bio član US Postala, od toga četiri kao Armstrongov suvozač. Hamilton je priznao da je sam uzimao doping, a sada na dno vuče i sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea.

- Cijela momčad uzimala je iste stvari. Osim EPO-a, bilo je tu i testosterona, krvnih transfuzija... - tvrdi Hamilton.

Spomenuo je Hamilton i Armstrongov pozitivan dopinški test prije deset godina uoči Utrke po Švicarskoj, koji je prema njegovim tvrdnjama zataškan. Armstrongov odgovor nije trebalo dugo čekati.

- Karijera koja je trajala više od 20 godina. Oko 500 kontrola diljem svijeta, za vrijeme natjecanja ili priprema. Nikada pozitivan dopinški test. Rekao sam svoje - objavio je Lance na službenom profilu na Twitteru.

Kao i prilikom svake dosadašnje optužbe, Armstrongov tim ekspresno je prionuo na diskreditiranje “zviždača”. Osim njegove dopinške povijesti, Hamiltonov je križ autobiografska knjiga koju privodi kraju. Armstrongov odvjetnik Mark Fabiani tvrdi da je Hamiltonova ispovijest posljedica “želje za reklamom i povećanjem šansi da mu netko izda knjigu”.

- Pohlepa i želja za publicitetom ne može promijeniti činjenice: Lance Armstrong je najtestiraniji sportaš u povijesti - poentirao je Armstrong na Twitteru.

Koliko god se branio, čini se da se obruč oko najtrofejnijeg biciklista u povijesti sve više steže. Federalni istražitelji pokušavaju dokazati da je US Postal za dobavljanje dopinga koristio državni novac, a dopinški da je Armstrong, kako tvrdi Andreu, bio idejni vođa “operacije dopingiranje”. Na nove optužbe vjerojatno nećemo morati dugo čekati...

DOPINŠKE OPTUŽBE NA ARMSTRONGOV RAČUN:

2006.

Nekadašnji suvozač Frankie Andreu za Le Monde je ispričao da mu je kirurg koji je operirao Armstronga rekao da mu je Lance priznao uzimanje hormon rasta, kortizon, EPO, steroida i testosterona.

Los Angles Times prenio je svjedočanstvo australskog stručnjaka za doping koji tvrdi da Armstrongovi krvni nalazi za vrijeme Toura 1999. (prva pobjeda) naslućuju uzimanje nedopuštenih sredstava.

2010.

Nekadašnji bivši suvozač Floyd Landis optužio je predsjednika US Postala za podmićivanje predsjednika Svjetske biciklističke federacije. Landis je tvrdio da je cilj mita bilo zataškavanje pozitivnih Armstrongovih nalaza tijekom Toura 2002. i 2003.

Linker
13. svibanj 2024 22:44