Zagreb, 230817. Streljana u Luzama. Josip Glasnovic, olimpijski pobjednik u trapu.
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
IMA SVJETSKI REKORD

Hrvat brani olimpijski naslov: ‘Pa nas 29 može do medalje, a ja nisam mogao ni trenirati...‘

‘Ovo su mi treće OI, nemam nikakvog pritiska rezultata... Ali, naravno je da želim ono najviše.‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. srpanj 2021. 22:47

Trap je definitivno hrvatski. Na posljednjim dvama Olimpijskim igrama, u Londonu i Riju, Hrvatska je osvojila zlatne medalje. U Londonu je to pošlo za puškom Giovanniju Cernogorazu, a u Riju Josipu Glasnoviću, koji je usput bio i naš finalist na Igrama u Pekingu.

U Tokiju ćemo, nažalost, imati samo jednog aduta i bit će to aktualni olimpijski pobjednik Josip Glasnović, koji u noći na srijedu od 02.50 počinje kvalifikacije. Ponio je popularni Jole zastavu na otvaranju Igara sa Sandrom Perković, a posljednjih nekoliko dana pokušava loviti tokijski ritam.

- Što se tiče streljane, sve štima, što se tiče boravka u Selu isto tako. Najveći problem je izolacija, jer ne možemo nikuda osim Sela i borilišta, svi imamo maske na licu, skidamo ih kada jedemo, pucamo i spavamo.

Nakon ‘08. ponovo sâm

I sa streljanom se upoznao.

- Dobro, ali ne i koliko sam očekivao, jer sam dva dana mogao pucati po dvije serije, a treći ni toliko zbog nekog tehničkog problema na streljani. Dan prije natjecanja ćemo imati službeni trening, pa ćemo nadam se sve to nadoknaditi. Konkurencija je velika, 29 strijelaca koji mogu do medalje. Saznanja da je netko odustao nema, dakle, svi su tu.

Nažalost i vi sami?

- Nažalost, tako je. Bio sam sâm u Pekingu 2008, a sada sam ponovo sam. Ovaj puta nismo uspjeli do dvije kvote, ali nadam se da će biti zadovoljni sa mnom na kraju. Više bih volio da smo dvojica, ali što je tu je.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jeste li zadovoljni formom?

- Jesam, dosta smo radili. Godina je apsolutno najstresnija dosad. Nije jednostavno raditi puno i dugo i onda da se nešto sruši zbog nečeg što s tim nema nikakve veze. Tempirao formu za Tokio. Bio sam stalno dobar kroz sezonu, ali vrh forme očekujem baš tamo. I mislim da će biti dobro. Skupilo se i nešto iskustva kroz godine, makar iskustvo nije presudno, posebno ne u našem sportu. Trebaš imati dan, da se sve poklopi u pravom trenutku. A ne možeš ga imati ako nisi u formi. A tamo će svi biti u formi.

Samo dvojica iz finala Rija

Što vidite kao najveći mogući problem?

- Vlagu koja je dosta visoka i iz iskustva znam da dosta utječe na umor i iscrpljivanje, što nije baš ugodno. No, bio sam već u takvim situacijama.

Konkurencija je u top formi?

- Puno je dobrih, različita su bila finala, ali nitko ove sezone nije u top formi. Tu su Čeh Liptak, jaki Britanci, Španjolac Fernandez, Slovak Varga, Rus Alipov olimpijski pobjednik još u Ateni ‘04, Australac Willett... Talijani dolaze samo sa Maurom De Filippisom, što je također iznenađenje jer su oni u trapu svjetski vrh. I to on je ušao po ranking listi na kraju, pa se na Nijemca Löwa prebacila preostala kvota.

Iz finala u Riju...

- Tu smo Čeh Kostelecky. inače olimpijski pobjednik iz Pekinga. i ja od šestorice. Nema Talijana Pelliela i Fabrizzija, nema Britanca Linga. koji je bio brončani i kojeg sada mijenjaju Heading i Coward Holly, nema ni Egipćanina Kamara umjesto kojeg gađaju Mehelba i Zaher.

Želje su uvijek velike?

- Ovo su moje treće Olimpijske igre, imam iza sebe dva finala i zlato iz Rija. Imam u trapu i svjetski rekord s kojim sam izborio olimpijsku normu, a sada sam doživio veliku čast da ponesem i hrvatsku zastavu tako da sam oslobođen bilo kakvog pritiska velikog rezultata, želja i očekivanja. Naravno da želim najviše u Japanu, jer Olimpijske Igre su Olimpijske Igre.

Pet serija do finala

Pucanje kreće danas?

- Da, prvi dan tri serije, drugi dvije plus finale najbolje šestorice. Svaki metak je važan, dva tri kriva mogu srušiti sve.
I sada čekamo, bio bi stvarno pothvat imati medalju u trapu i na trećim Igrama u nizu.

Medalje Josipa Glasnovića

Zlato OI Rio 2016. 122/125
Zlato EP Suhl 2013. 124/125
Zlato SK Al Ain 2019. 125/125 SR
Srebro EP Lonato 2016. 121/125
Srebro EI Baku 2017. 120/125
Srebro SK Al Ain 2015. 123/125
Srebro SK Nikozija 2013. 121/125
Srebro SK Lonato 2010. 121/125
Bronca SP Lonato 2015. 120/125
Bronca EP Larnaca 2012. 122/125
Bronca EP Granada 2007. 122/125
Bronca SK Larnaca 2015. 123/125

ZANIMLJIVOSTI

] Dva trapaša su obranila olimpijsko zlato u povijesti ] Novozelanđanin Michael Diamond (Atlanta ‘96. i Sydney ‘00.) i Talijan Luciano Giovannetti (Moskva ‘80. i Los Angeles ‘84.)
] Talijan Giovanni Pellielo osvojio je četiri medalje na posljednjih pet Igara, tri srebra (Atena, Peking, Rio) i jednu broncu (Sydney). U Londonu je bio osmi.
] Prvo natjecanje u trapu na OI bilo je 1900. godine u Parizu i pobijedio je Francuz Roger de Barbarin. Tada su tri Francuza osvojila tri medalje, a 1920. u Antwerpenu to je pošlo za puškom Amerikancima na čelu s Marcom Arieom.
] Do 1952. muški trap je na OI bio u prekidima, a od 1952. je u stalnom programu. Ženski trap u programu OI je od Sydneya 2000. godine.
] aktualna olimpijska pobjednica je Australka Cathrine Skinner, a dvije žene imaju po dva OI odličja - Slovakinja Zuza Štefečkova (srebra iz Pekinga ‘08. i Londona ‘12.) i Amerikanka Corey Cogdell (bronce Peking ‘08. i Rio ‘16.)

Linker
19. svibanj 2024 11:37