TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
VAŽNA KARIKA

Legenda se uskoro oprašta od Hrvatske! ‘Živio sam san, ali ovo je kraj! Nikad nisam donio težu odluku‘

Legendarna lijeva ruka Barakuda i Juga AO u 37. godini objavio kraj karijere
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. srpanj 2021. 13:37

Jednog od najboljih hrvatskih vaterpolista, definitivno najboljeg naturaliziranog Barakudu, te jednog od najboljih ljevaka u povijest ovog sporta, u bazenu ćemo gledati još samo ovaj mjesec. Još samo 8 utakmica u Tokiju, na Olimpijskim igrama. Javier Garcia Gadea ili kraće i jednostavnije, Xavi Garcia objavio je konac karijere! Ne samo reprezentativne, već uopće vaterpolske. Oglasio se u u utorak u podne objavom na društvenim mrežama porukom:

- "Došao je trenutak za reći zbogom, ili još bolje doviđenja. Živio sam san igrajući više od 20 godina na visokom nivou i dijelio svlačionicu s mnogo fantastičnih i vrhunskih suigrača. Kroz sve te godine uspio sam ostvariti rezultate i ciljeve o kojima sam na početku svoje karijere mogao samo sanjati. Nisam ni slutio da će mi godine mukotrpnog rada, žrtve i truda u ovolikoj mjeri omogućiti da se razvijem kao vrhunski sportaš, ali i kao osoba.

Zadovoljstvo mi je da mogu završiti sportsku karijeru u jednom od najboljih sportskih klubova i činjenica da sam bio dio povijesti Juga me ispunjava neizmjernim ponosom.

Ovo je najteži trenutak u karijeri svakog sportaša. Vrijeme je da se zahvalim ovom klubu i ovom sportu" - napisao je naš najdraži Katalonac, Xavi Garcia..

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

Nije baš da nas je ovakva vijest šokirala jer kada je sportaš u dobi od 37, ne tretirate kao "nadolazeću nadu", ali ipak...
- Nikad teža odluka stvarno, ali valjalo je i takvu donijeti. Ovo je kraj mene u vaterpolu, ali nadam se ne baš i mene u sportu. Cijeli život dosadašnji sam proveo u vaterpolu, u sportu, pa se nadam da ću na neki način u njemu i ostati - jučer će iz Dubrovnika nakon objave na Facebooku, Xavi.

- Makar, sada ne bi još o detaljima, planovima. U konačnici, oni su svi još negdje postojeći samo kao planovi, ali više od svega fokusiran sam na reprezentaciju, Olimpijske igre, Tokio i što bolji rezultat Hrvatske.
Igre u Tokiju će mu biti ukupno pete, za Hrvatsku druge.

- Da, i gdje će te ljepšeg načina za okončati karijeru od najvećeg natjecanja, Olimpijskih igara. Ma, pa vidimo se uskoro u Zagrebu - podsjetio je Garcia na završne pripreme Barakuda koje u našem glavnom gradu počinju preksutra, u četvrtak, 15. srpnja.

Xavi Garcia je prvi nastup za Hrvatsku ubilježio inače baš na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, 2016. Pet godina kasnije, na Olimpijskim će igrama u Tokiju ubilježiti i posljednje. Ne samo za Hrvatsku, već posljednje u karijeri ovog inače kapetana Juga AO. U tih pet godina s Barakudama je osvojio čak 7 medalja od kojih se izdvajaju olimpijsko srebro u Riju, te svjetsko zlato u Budimpešti 2017. Na turniru na kojem je pružio ponajbolje utakmice za Hrvatsku.

Bit će još prilika i za razgovore i oproštaje i retrospektivu, pa onda i planove, ali ono prvo što mu sportska Hrvatska sada može reći je - Hvala i Gracias, Xavi!

Linker
17. svibanj 2024 13:25