Seno Čusto

 Screenshot: Hrvatski streljački savez
TUŽNA VIJEST

Nesretan kraj jedne od najtragičnijih priča Olimpijskih igara: Preminuo hrvatski trener Seno Čusto

Seno Čusto je doživio težak moždani udar dan uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. studeni 2021. 11:05

Hrvatski streljački savez objavio je danas tužnu vijest - preminuo je Seno Čusto, trener streljaštva i naše proslavljene olimpijke Snježane Pejčić. 66-godišnji vrhunski sportski stručnjak umro je uslijed posljedica moždanog udara kojeg je pretrpio na Olimpijskim igrama u Tokiju, priopćio je Hrvatski streljački savez.

"S velikom tugom obavještavamo vas da nas je noćas napustio naš dragi Seno Čusto.

Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg trenera i suosnivača Streljačkog kluba "Lokomotiva" Rijeka, uvijek nasmijan i vedar, uvijek za svakoga spremna dobra riječ.

Najveće uspjehe ostvario je sa Snježanom Pejčić sa kojom je kao trener ostvario sve trenerske snove, od olimpijske medalje do svjetskih rekorda. Višestruko je nagrađivan za svoja trenerska dostignuća.

Hvala ti Seno za sve što si učinio kao čovjek i kao trener. O posljednjem ispraćaju naknadno ćemo objaviti informacije", stoji u priopćenju sAVEZA.

Podsjetimo, Čusto je doživio težak moždani udar dan uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, 22. srpnja. Našem 66-godišnjem treneru, koji je zaslužan za uspjeh Snježane Pejčić, pozlilo je tijekom povratka s treninga. Odmah je odveden u bolnicu u Tokiju gdje je proveo više od dva mjeseca na liječenju, a krajem rujna je prebačen medicinskim zrakoplovom u Rijeku. Nažalost, nije se uspio oporaviti od moždanog udara.

Seno Čusto rođen je 22. siječnja 1955. godine u Bugojnu. Prema vlastitom iskazu, u osnovnoj i srednjoj školi bavio se raznim sportovima: gimnastikom, odbojkom, rukometom, ali ipak najviše je volio nogomet. Kao junior nastupao je za nogometnu momčad Jedinstva iz Brčkog.

Godine 1977. stigao je u Rijeku i zaposlio se na željeznici kao strojovođa, gdje je radio sve do 2004. godine. Jedno vrijeme igrao je za NK Lokomotivu iz Rijeke, a potom je završio tečaj za nogometnog suca te nekoliko godina aktivno sudio kao regionalni sudac.

Od 1982. Čusto se počeo baviti streljaštvom, najprije kao rekreativac, a poslije i kao natjecatelj u serijskom programu u Streljačkom klubu Lokomotiva iz Rijeke. Zvanje instruktora streljaštva stekao je 1990. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Iste godine, u suradnji sa kolegom Zoranom Janjićem iz SK Lokomotiva iz Rijeke, Čusto izrađuje programe za strijelce početnike iz mlađih dobnih kategorija, odnosno za Lokomotivinu školu streljaštva, koja i danas uspješno djeluje, a dala je i mnoge uspješne strijelce i državne reprezentativce.

Od 1995. Čusto započinje s radom u međunarodnom programu za zračnu i malokalibarsku pušku u kategorijama juniorki i seniorki. Godine 1999. Čusto je na Olimpijskoj akademiji stekao zvanje trenera streljaštva, a 2011. na ISSF-ovoj akademiji u Kourteanu u Finskoj stekao je zvanje međunarodnog trenera C licence.

Najveći trenerski uspjeh Sene Čuste je osvajanje brončane medalje Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, ali s njegovim pečatom su i brojne druge Snježanine medalje na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima. Pod njegovim vodstvom strijelci su osvojili više od deset vrijednih odličja. Osim Snježane Pejčić, od Čustinih strijelaca za reprezentaciji su nastupali i postizali odlične rezultate: Pamela Samardžić, Maja Bruketa Bujanović, Ines Košpo, Snježana Matanović, Arisa Šerifović, Maša Berić, Sanja Čusto i drugi.

Kao trener Streljačkog kluba Lokomotiva iz Rijeke, Čusto je sa svojim streljačicama osvojio nekoliko naslova državnih prvakinja u kategoriji zračna puška za seniorke, a njegove natjecateljice su i višestruke pobjednice Kupa Hrvatske.

Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu, 2016. u Riju i na Igrama 2020. u Tokiju, održanim u ljeto 2021.

Dobitnik je niza sportskih priznanja za višegodišnji rad u sportu, od kojih treba izdvojiti priznanje Hrvatskog streljačkog saveza, kao i priznanja za najuspješnijeg sportskog trenera Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Od 2005. Čusto je bio član Stručnog savjeta Hrvatskog streljačkog saveza.

Informacija o posljednjem ispraćaju legendarnog trenera bit će objavljena naknadno.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su duboku sućut članovima obitelji i prijateljima preminulog trenera.

Linker
10. svibanj 2024 00:54