Održavaju se razne radionice i izlaganja

 MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix
OTVOREN 6. SPORTFEST

Od osvajača olimpijskih medalja, svjetskih i europskih prvaka definitivno se ima što naučiti

Stigli su Vedran Ćorluka, Lukša Jakobušić, a dolaze Tonči Stipanović, Josip Pavić...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. listopad 2022. 17:11

Izvorno je krenuo u Zagrebu, prije šest godina, ali samo godinu kasnije prigrlio ga je Poreč, te je ovaj istarski grad od 14. do 16. ovog mjeseca domaćinom 6. izdanja (petog u ovom gradu) Sportfesta.

Trodnevno sportsko druženje koje kontinuirano predstavlja vrhunske konferencijske predavače, sajamske izlagače, te iznimno velik broj sportskih natjecanja i događanja za sve uzraste posjetitelja i s obiljem zanimljivosti, atrakcija, nadmetanja, te interesantnih predavanja, uglednih gostiju iz Hrvatske i inozemstva, u petak je otvoreno u porečkoj dvorani Žatika, a ta je čast podarena Tomislavu Družaku, državnom tajniku za sport.

image

Državni tajnik za sport Tomislav Družak

MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić spomenuo je na samom otvaranju tek pokoje slovo u svojem gradu i sportu u njemu.

- Mi u Poreču živimo sport. Prije tjedan dana smo imali ovdje 1300 natjecatelja na rekreacijskom biciklističkom natjecanju. Danas imamo Sportfest, u nedjelju IronMan i što dalje reći. S velikim brojem klubova, sportaša i natjecanja, mislim da se možemo s opravdanjem zvati gradom sporta

Konferencijski dio s uvijek stručnim i proslavljenim predavačima daje posebnu draž cijelom vikendu pa je tako bilo i ovog puta kada su u porečku dvoranu Žatika stigli između ostalih, Vedran Ćorluka, član stožera Vatrenih, Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka, a dolaze još i Tonči Stipanović, osvajač olimpijskih, svjetskih i eurpskih medalja u jedrenju, Josip Pavić, olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak u vaterpolu, sada posebni savjetnik ministrice turizma i sporta, čelnici HOO-a poput Damira Šegote, Nevena Šavore, sve je otvoreno na najveći mogući način. Naime, u Poreč su došle dvije najbolje judašice na svijetu do 70 kg, Barbara Matić i Lara Cvjetko.

Bitan dio Sport Festa je i sajam koji okuplja velik broj izlagača sportskih trendova i opreme. I ove godine posjetitelji će moći obići mnoštvo interaktivnih štandova na kojima će se iz prve ruke upoznati s najnovijim trendovima treniranja, sportske prehrane, s aktivnostima nacionalnih sportskih saveza i klubova.

Narednih dana će se moći uživati u Red Bull BMX akrobacijama, nastupima vladara košarkaških visina odnosno Dunking Devilsa, ali posjetitelji će i sami moći isprobati intenzivne Fit&Fun treninge na mini trampolinima.

Hrvatski športski muzej iz Zagreba predstavit će se izložbom i radionicama za školarce naziva Sport kao igra itd. Ili, da ne otkrivamo baš sve, jer isplati se doći i zabaviti u Poreču.

Dva posebno zanimljiva noviteta bit će održavanje hit komedije-predstave Kakva ti je žena, takav ti je život Dragana Marinkovića Mace, te koncert Dražena Turine Šajete.

Poreč - grad sporta

Uz Dubrovnik sigurno turistički nacionalni lider. Grad uz kojeg se primarno veže pojam turizma, njegove uspješnosti, popunjenosti smještajnih kapacitet i samim time nemaleni doprinos ovoj vjerojatno i vodećoj gospodarskoj grabi Hrvatske. Bez Poreča bi cjelokupni državni proračun bio osjetno siromašniji. Međutim, nije baš turizma jedino po čemu valja izdvojiti Poreč.

Ovaj grad-biser u Istri je i grad sporta. Poreč možda nema nogometnog prvoligaša, nema ni košarkaškog, ne mogu se baš pohvaliti s vaterpolom i još nekim sportovima koji zaokupljaju pozornost sportske javnosti. Međutim, suprotno takvom stavu, jest baš grad sporta. Silna ulaganja, razvijenost, predanost sportu, pa onda i organizacija mnogih sportskih natjecanja, turnira, prvenstava, nacionalnih i međunarodnih, ono je što Poreč u bitnome izdvaja od mnogih drugih gradova u Hrvatskoj.

Uostalom, ovo je grad koji ima jedno igralište na otprilike 200 stanovnika, grad sa šest javnih dvorana od kojih su dvije privatne, bezbroj teniskih i drugih sportskih terena, teretanu za osobe s invaliditetom, te nedavno izgrađen novi nogometni kampus.

Poreč je nedavno dobio i potvrdu za još jedan projekt za poboljšanje sporta u gradu. Naime, uspješnom prijavom projekta CISCA (Curriculum innovation for synergy between community sport and activism), gradu Poreču je odobreno 532.000 kuna ili 71.000 eura bespovratnih sredstava za potrebe Sportske zajednice Grada Poreča tijekom narednih 30 mjeseci za realizaciju projekta kojem su ciljevi - uključivanje zajednice u sport, s posebnim naglaskom na rad s udrugama, osobama sa smanjenim mogućnostima, kako bi se što bolje odgovorilo na pitanje kako rješavati izazove lokalne zajednice.

Kako napominju iz Gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, cilj projekta je uključivanje i raznolikost, jačanjem suradnje između sporta na lokalnoj razini kao područja angažmana zajednice i aktivizma građana, stvaranje nastavnog plana i programa za sportske aktivnosti i organizacije civilnog društva.

Tijekom projekta, koji je podijeljen u pet radnih paketa, provodit će se projektni menadžment, potom istraživanje koje će se provesti kroz fokus grupe s osobama u sportu, nevladinim organizacijama i subjektima civilnog društva, a potom će se razviti kurikulum i tzv. e-learning platforma te priručnik. Sportska zajednica Grada Poreča koordinator je projekta, u kojem sudjeluju i tri međunarodne nevladine organizacije iz Njemačke, Italije i Austrije, organizacija lokalne zajednice iz Poljske i Državno sveučilište u grčkom gradu Volosu.

Nije u Poreču opet baš sve vezano uz popunjenost hotela i izvanpansionsku potrošnju (iako je odlično spojen sport s turizmom). Ovo je grad koji iz godine u godinu povećava broj registriranih sportašica i sportaša, koji doslovno živi za i sa sportom. Mnogi se gradovi u Hrvatskoj vole kititi epitetom "grada sporta", ali Poreč je u mnogim segmentima otišao možda i najdalje.

Sportaši nakon karijere i preživljavanje novina u doba interneta i portala

Naslov sugerira kratak odgovor - teško. No, nakon malo ipak promišljanja - izvedivo. Uz nemalene probleme istina i puno truda, ali moguće.

Ovo su u biti bile dvije dodatne teme prvog dana konferencijskog dijela programa Sportfesta u Poreču. Iako na prvi pogled jedno s drugim možda ima malo dodirnih točaka, tako baš i nije. Gosti prve teme "Karijera u Allianzu nakon sportske karijere", gošće su bile poznata vrhunska košarkašica i reprezentativka Danira Bilić, inače i ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu; zatim Iva Radoš, bivša dvostruka prvakinja Europe danas zaposlena u Allianzu kao menadžerica, baš kao i Maja Vidaković, specijalist za ljudske resurse u Allianzu.

- Moram priznati prvo da nisam znala da sjedenje u uredu nekoliko sati ili cijeli radni dan može tako izmoriti. Nisam mogla vjerovati i da mogu sjediti u uredu osam sati i biti toliko silno umorna, a dojma sam da nisam ništa radila - iskreno će Iva Radoš.

- Srećom, imam najboljeg šefa i sve kolege koji su mi i sada, ali posebno na početku, dali podršku, truda jer sam ipak došla bez iskustva, nepripremljena da bi me naučili nakon nekih 7 mjeseci toliko da mogu sada i sama neke stvari obavljati. Jer, jedno je imati diplomu, a drugu iskustvo.

S određenim vremenskim odmakom i Danira Bilić se prisjetila svojeg "transfera" iz sportskih u poslovne vode.

- Kod mene je ta tranzicija prošla poprilično lagano ipak, zahvaljujući činjenici da su si svi moji poslovi koje sam radila za sportske karijere su bili izravno ili neizravno vezani uz sport. Mislim da u početku ni sama nisam shvatila koliko sam zapravo iz sporta prenijela znanja i vještina.

Ipak, konac aktivne sportske karijere nije značio niti kod Danire, a ponajmanje ne kod Ive i prestanak bavljenja sportom, nastavaka treniranja, ali sada za svoj gušt.

Druga tema je bila nama novinarima, poglavito iz tiskanih medija, vrlo bliska - "preživljavanje" tiska u digitalnom svijetu, eri portala i interneta. Robert Šola, glavni i odgovorni urednik Sportskih novosti iznio je probleme s kojima se svijet tiskovina sučelio okvirno od 2008. godine (prva financijska kriza i jačanje portala) i što traje i danas.

- Hoće li pisani mediji u smislu novina preživjeti i u kojoj mjeri, vidjet ćemo, ali primjerice prema jednom nedavnom medijskom skupu u Kopenhagenu, u Danskoj predviđaju da će 2026. ondje nestati novine u papirnatom izdanju - naveo je Robert Šola.

- Ono što je neminovno da se promjena već dogodila, da nove generacije čitatelja nisu više čitatelji tiska, već elektronskih izdanja, ali i sve manje ovisni o TV, više o YouTubeu recimo. U tom se kontekstu moraju mijenjati i novinari. Brza reakcija, informacija, proširivanje, ažuriranje, ali sve dakako na web izdanjima. Sve to dakako iziskuje i promjenu u načinu razmišljanja i djelovanja što nije jednostavno u novinara koji su naviknuli na način rada u print izdanjima. Međutim, to je neminovnost.

Moderator ovog razgovora, kolega Neven Cvijanović, i sam sportski novinar koji zadnjih godina živi u Velikoj Britaniji iznio je mišljenje britanskih medijskih stručnjaka koji predviđaju opstanak tiskovina na Otoku.

- Možda su britanske kolege u pravu, vidjet ćemo, ali stanje i svi pokazatelji su trenutačno malo drukčiji. U svakom slučaju, promjena je neophodna.

Dobitnici JUMP nagrade

Šesto izdanje Sportfesta u Poreču počelo je podjelom godišnjih nagrada klubovima, savezima, tvrtkama, lokalnim zajednicama koje su u proteklih 12 mjesecu svojim trudom i postignućima skrenuli pozornost na sebe postignućima i ulaganjima u sport. Nagrade su podijeljene u 9 kategorija

GRAD SPORTA - Samobor

SPORTSKI MARKETING - Memorijal Boris Hanžeković

SPORTSKI TURIZAM - Four Islands, biciklistička utrka po Krku, Rabu,Cresu i Lošinju

SPORTSKI DOGAĐAJ - Pro 3x3 Tour (10 međunarodnih košarkaških turnira, 3x3)

SINERGIJA U SPORTU - Nexe d.d. Našice i RK Nexe

INOVACIJE U SPORTU - aplikacija Hr Nogomet

SPORT ONLINE - NK Lokomotiva Zagreb

DRUŠTVENO OSGOVORNO PONAŠANJE - Judo klub osoba s invaliditetom "Fuji"

RAZVOJ MLADIH SPORTAŠA - tvrtka Q iz Zagreba

Linker
26. travanj 2024 06:41