Stefan Kraft sjajno je otvorio novu sezonu

 JUSSI NUKARI/Afp
MEDIJI U EUFORIJI

Velika promjena u skijaškim skokovima, najavljen i napad na Ahonena: ‘Smislili su nešto pametno‘

Austrijanac Stefan Kraft je na početku sezone klasa za sebe i sve je bliže svojem dječačkom uzoru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. studeni 2023. 21:43

Nova sezona skijaških skokova otvorena je apsolutnom dominacijom Austrije i Njemačke. Na oba natjecanja održana prošli vikend u finskoj Ruki na prvih su pet mjesta bili skakači iz ovih dviju zemalja, što je velika promjena u odnosu na prošlu sezonu. Posebno kad su u pitanju Nijemci koji su lani teško pronalazili put do postolja.

Sam vrh je oba dana ipak bio rezerviran za jednog Austrijanca, fantastičnog Stefana Krafta (30) koji je trenutno klasa za sebe. Kraft, naravno, nije nikakva novost, riječ je o najkonstantnijem skakaču posljednjeg desetljeća. Dovoljno će reći podatak da je jedini čovjek koji je upisao barem jedno pojedinačno postolje u svakoj od posljednjih 11 sezona. A nastavio je u istom ritmu i u 12. sezoni, tako da nakon Ruke na kontu ima okruglih 100 postolja u karijeri. Više ih je skupio samo legendarni Finac Janne Ahonen (108), Kraftov dječački uzor.

- Janne je još uvijek moj idol i pomalo mi je čudno, ali i lijepo da je ostao jedini ispred mene.

Kako je krenuo u sezonu, izvjesno je da bi uskoro mogao prestići svog idola.

- Nadam se da ću ostati zdrav, nadam se da će moje tijelo biti u dobrom stanju, onda će to sigurno biti moguće - skromno najavljuje skakač iz salzburške regije.

Kraft je čvrsto na zemlji, ali austrijski mediji su u euforiji, pa već najavljuju mogućnost dostizanja Gregora Schlierenzauera, rekordera Svjetskog kupa s 53 pojedinačne pobjede. Kraft je ipak znatno realniji, svjestan je da je sa svoje 32 pobjede još uvijek jako daleko od slavnog sunarodnjaka.

image

Jan Hörl, Stefan Kraft i Andreas Wellinger

JUSSI NUKARI/Afp

- Trebalo mi je deset godina da dođem do 32 pobjede. I puno, puno teškog rada. Pobijediti više od 50 puta mi zvuči nerealno.

Kraft je podizao Kristalni globus 2017. i 2020. godine, a nastavi li ovim tempom, mogao bi postati četvrti čovjek u povijesti koji je osvojio Svjetski kup najmanje tri puta, nakon Mattija Nykänena (4), Adama Malysza (4) i Andreasa Goldbergera (3). Iako je nakon sjajne prošle sezone većina stručnjaka takav pothvat predviđala Norvežaninu Halvoru Egneru Granerudu, zasad je na štihu ipak austrijski as.

Granerud pak smatra kako je dominacija Austrijanaca i Nijemaca u velikoj mjeri rezultat njihove bolje prilagodbe na promjenu pravila oko opreme. Od ove se sezone osnovna mjerenja (duljina ruku, koraka, nogu i visina tijela) više ne obavljaju ručno, već laserski. Te su mjere važne jer određuju veličinu opreme koja se može koristiti, kako skija tako i odijela. Međunarodna skijaška federacija (FIS) time želi izjednačiti uvjete za sve natjecatelje, nakon čestih optužbi da su neki skakači varali na veličini skijaških odijela i tako si osiguravali nedozvoljenu aerodinamičku prednost.

- Austrijanci i Nijemci su trenutno ispred svih, i tehnički i što se tiče opreme. Dovoljno sam dugo u skijaškim skokovima da znam da, ako cijela ekipa skače puno bolje od ostalih, to je uglavnom zato što su smislili nešto pametno - poručio je za NRK branitelj Kristalnog globusa koji nije nimalo zadovoljan nakon 16. i 10. mjesta u Ruki.

Skakačka karavana se nakon Finske seli u norveški Lillehammer gdje su predstojeći vikend nova dva natjecanja na kojima ćemo doznati jesu li ostale reprezentacije smislile kakav odgovor na zahuktale Austrijance i Nijemce.

Linker
12. svibanj 2024 07:18