Predsjednik MOO-a Thomas Bach

 CHRISTOF STACHE/Afp
SPORT U RALJAMA POLITIKE

Žestoka prijetnja MOO-u: ‘Ako puste Ruse u Pariz, 40 zemalja moglo bi bojkotirati Olimpijske igre‘

Međunarodni olimpijski odbor osudio je prijetnje iz Poljke i poručio da se bojkotom ne postiže ništa
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2023. 08:38

Poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk istaknuo je kako bi oko 40 zemalja moglo bojkotirati Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine, čime bi cijeli događaj postao besmislen. Bortniczuk je takvu poruku poslao nakon što su Poljska, Litva, Estonija i Latvija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruskim i bjeloruskim sportašima dopusti povratak na međunarodna natjecanja pod neutralnom zastavom.

Ukrajina je prva zaprijetila bojkotom Igara ako se to dogodi, a Bortniczuk je uvjeren da će joj se priključiti i brojne druge države. Poljski ministar dodao je kako vjeruje da je moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Kanadu, kako bi podržali blokadu planova MOO-a prije njegove sjednice, 10. veljače.

- Ako bismo bojkotirali OI, koalicija čiji ćemo biti dio bit će dovoljno široka da održavanje Igara učini besmislenim - poručio je Bortniczuk.

Pojačana komunikacija

Njegov je plan, međutim, na klimavim nogama budući da je u četvrtak Bijela kuća podržala ideju MOO-a da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući natjecanje na OI pod neutralnom zastavom.

MOO je prošlog tjedna objavio da će "istražiti način" kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućilo da se natječu u Parizu, dodajući da "nijedan sportaš ne bi trebao biti spriječen u natjecanju samo zbog svoje putovnice".

Otvorena je time vrlo široka rasprava, pa je vlada Velike Britanije odmah reagirala osudom, dodavši kako je plan MOO-a "udaljen od stvarnosti rata". Ukrajinski ministar sporta i nekadašnji olimpijski pobjednik u mačevanju Vadim Gucajt rekao je da sportska tijela te zemlje moraju pojačati komunikaciju s međunarodnim federacijama kako bi ostala na snazi zabrana ruskim i bjeloruskim sportašima. Javili su se i brojni ukrajinski sportaši tražeći da zbog agresije na njihovu zemlju Rusija i Bjelorusija ostanu pod sportskim sankcijama.

Kršenje Olimpijske povelje

U četvrtak su ministri sporta Latvije, Litve, Estonije i Poljske poručili da "svaki pokušaj Međunarodnog olimpijskog odbora da vrati ruske i bjeloruske sportaše na natjecanja, čak i pod neutralnom zastavom, treba odbaciti".

"Plan da se ruski i bjeloruski sportaši vrate na međunarodna sportska natjecanja pod velom neutralnosti legitimizira političke odluke i široku propagandu tih zemalja. Pozivamo sve međunarodne sportske organizacije i federacije da zabrane nastupe ruskim i bjeloruskim sportašima dok rat ne završi", stoji u izjavi ministara.

Nakon svega se još jednom oglasio i MOO osudivši prijetnje bojkotom.

"Prijetnja bojkotom protivi se osnovama olimpijskog pokreta i načelima za koja se zalaže. Bojkot je kršenje Olimpijske povelje koja obvezuje sve nacionalne olimpijske odbore da sudjeluju na Olimpijskim igrama slanjem sportaša. Kao što je povijest pokazala, prijašnji bojkoti nisu postigli svoje političke ciljeve i služili su samo za kažnjavanje sportaša", priopćio je MOO.



POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

Linker
20. svibanj 2024 06:30