Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
SUSRETI MLADIH

POČELE EUROPSKE SVEUČILIŠNE IGRE U ZAGREBU I RIJECI 5.000 studenata će se boriti u 21 sportu

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 12. srpanj 2016. 16:27

Zagreb se puni ovih dana mladim studentima, sudionicima trećih Europskih sveučilišnih igara koje traju od 12. do 25. srpnja. Mjesto događanja je Zagreb i Rijeka, ta će dva grada na 33 borilišta ugostiti oko 5.000 studenata iz 41 europskih zemalja i više od 400 različitih sveučilišta, koji će se natjecati u 21 sportu.

Inače, prvo izdanje EUSI-a održano je u Cordobi 2012, Rotterdam je bio domaćin 2014, a treće Igre održavaju se u Hrvatskoj. Osim sportskih natjecanja, Igre su platforma za organizaciju popratnih akademsko-edukativnih događaja kao što su konferencije, seminari i radionice jer se tu okupljaju na jednom mjestu vodeće osobe iz domena akademskog sporta, obrazovanja, gospodarstva, mladih, volontera...

Ovo nije natjecanje gdje sudjeluju reprezentacije nekih zemalja, već su to su natjecanja europskih sveučilišta. Ali se zato dosta naših bivših sportaša, reprezentativaca i olimpijaca aktivno uključio u organizaciju ovog velikog događaja. Pa je tako u organizaciji Besim Aliti, reprezentativac u karateu, Maida Arslanagić, reprezentativka u rukometu, Danira Bilić, košarkaška olimpijka, Katarina Maloča Mrčela, reprezentativka u košarci, Gordan Kožulj, plivački olimpijac, Maja Fijačko, reprezentativka u atletici, Sandra Stojković Hinić, reprezentativka u rukometu, Krunoslava Kauzlarić, reprezentativka u biatlonu, Luka Leško, reprezentativac u judu, Goran Lučin, karate reprezentativac te Marijo Možnik, reprezentativac u gimnastici.

Rijeka, 110716. 
Europske sveucilisne igre. 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 sveucilista od 13. do 25. srpnja natjece se u 21 sportskoj disciplini.
Na fotografiji: dolazak natjecatelja u kampus na Trsatu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Organizatori su izračunali da gledatelje očekuje više od 200.000 minuta sportskih natjecanja. Hrvatsku će predstavljati oko 850 sportaša, za koje je Borovo osigurao posebno dizajnirane Startas tenisice.

Natjecanje kreće danas (utorak), u šest sportova, jedan u Rijeci, pet u Zagrebu, a svečano otvaranje je u srijedu 13. srpnja na atletskom stadionu Mladosti s početkom u 21 sat. Na stadionu ima mjesta za 4.500 gledatelja, ulaznice su besplatne i samo ih treba podignuti na zagrebačkim bazenima Utrina, Svetice i Mladost.

--------------------------------------------------------------------------

Hrvatsku će predstavljati 16 sveučilišta
Hrvatsko katoličko sveučilište, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Veleučilište u Karlovcu, Rochester Institute of Technology Croatia, Otvoreno učilište Algebra, Visoka škola za sportski i turistički menadžment - ASPIRA, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, Veleučilište Vern i Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

--------------------------------------------------------------------------

Linker
27. travanj 2024 11:37