CROPIX
BOMBARDER IZ NOVOG MAROFA

POGLED LEGENDARNOG HRVATSKOG 'NIJEMCA' Lacković je u detalje secirao igru Nijemaca: Od danas nam trebaju 'zvijeri', a to su utakmice za Duvnjaka

'I ako povedemo puno golova, to ništa ne znači. Oni su prepoznatljivo njemački disciplinirani, težit će da se vrate. I često to uspiju', upozorio je Lac
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 20. siječanj 2017. 13:46

Jučer ga je bilo gotovo nemoguće uloviti. No, uspjeli smo. I to u razgovoru u nekoliko dijelova. U pauzama ispita za B licencu trenera pri Njemačkoj rukometnoj federaciji u Leipzigu.

- Uspio sam. Položio sam - ponosan je Blaženko Lacković, legendarni lijevi vanjski hrvatske reprezentacije, koji na terenu ne posustaje ni u 36. godini.

- Neće biti lako biti danas Hrvat u Njemačkoj - smije se bombarder iz Novog Marofa.

- Ali baš se veselim. Jedva čekam da počne. Konačno prava utakmica. Za gušt.

Prilika je desna strana

Ako netko zna što nas to čeka večeras u Rouenu u posljednjoj utakmici prvog kruga SP-a, Lacković je sigurno taj. Iza njega je brdo ovakvih velikih utakmica, a s druge strane, u Njemačkoj je živio deset godina (Flensburg i HSV Hamburg), pa joj se nakon dvije sezone u Vardaru prošle godine ponovo vratio. I to u rukometni gigant Kiel.

- Nijemci su u velikom zanosu. Jako su pozitivni, puni samopouzdanja. I igrači i cijela atmosfera oko njih na SP-u i u Njemačkoj.

Lacković nam ih je secirao do u detalj.

- Imaju jako dobru momčad s odličnim trenerom Sigurdssonom. Nevjerojatno ih je posložio od ekipe koja je lutala do ekipe koja je prvak Europe i osvajač olimpijske bronce. On točno zna što hoće i zna kako to dobiti od igrača. Odlični su defenzivno, sad su to i pojačali jer Dagur je pozvao i Glandorfa i Pekelera. Doduše, nisam siguran da će Glandorf igrati već protiv nas, ali Pekeler sigurno hoće. Nijemci su ekipa koja se bazira na dva strašna golmana Heinevetteru i Wolffu, koji u suradnji s odličnom obranom 6-0 djeluju jako moćno.

Po Lackoviću, najopasniji su u “brzom prijenosu lopte iz obrane u napad”.

- A u napadu imaju jako dobre individualce. Svejedno, i momčadski igraju jako lijepo. Ja bih to nazvao - jednostavan rukomet. Kreću se jako dobro, imaju strašne egzekutore s krila, jake pivote, kvalitetne šutere izvana, lijevog vanjskog Juliusa Kühna, koji može šutnuti sa 10 metara, koji je jako napredovao posljednjih godinu dana. Tu je i Steffen Fath, koji više traži brzinu, ima brz izbačaj, treba ga imati pod kontrolom.

To je ta opasna lijeva strana, no, Lacković zato našu priliku vidi na desnoj.

- Da, mislim da je tu naša prilika. Ne mislim da treba pustiti njihova desnog vanjskog Kaija Häfnera, ali mislim da se na toj strani nećemo trebati toliko potrošiti.

Još nismo momčad

A onda posebno Blaženkovo upozorenje.

- I ako povedemo puno golova, to ništa ne znači. Oni su prepoznatljivo njemački disciplinirani, težit će da se vrate. I često to uspiju. Kako god, ovo je utakmica koja će biti idealan pokazatelj što mi možemo na ovom prvenstvu. To će biti prva reprezentacija prema kojoj ćemo znati našu vrijednost.

Kako Lackoviću Hrvatska izgleda do sada?

- Generalno, vidi se da imamo ekipu za budućnost. Definitivno imamo igrače koji imaju kvalitetu, neke koji su prepoznatljivi, koji igraju u velikim klubovima, ali imamo i onih kojima će trebati još malo vremena, koji su u procesu stvaranja, a to nekada traje dulje. Dosta toga sam do sada vidio individualno, ali nedostaje mi momčadskih stvari. Još jednom se potvrdilo da je individualno Duvnjak taj koji tamo može riješiti utakmicu, koji može sve, koji ima oko. I to treba iskoristiti. Kad se utakmica lomi, kad su velike utakmice u pitanju, on je taj. Ja njega ne bih mijenjao. On može igrati 60 minuta. Bez problema. Od danas kreće ono pravo, a to su utakmice za Duvnjaka. Cindrić je isto super, pokazao je koliko mogu značiti njegovi prodori, široka španjolska križanja, napadački je super, obrambeno OK, ali jako dobar za povremeno ući u igru.

Što je Lacković vidio na “svojoj strani”? Na lijevom vanjskom?

- Vidio sam da Mandalinić ni iz čega može zabiti gol, da ima strašne predispozicije, ali mu treba još vremena da uđe u kontinuitet. Na žalost, nekad ponestane vremena za čekanje, ali nadam se da ovaj put neće. Mamić je protiv Mađarske pokazao nekoliko odličnih skok-šutova izvana, pokazao je da se na njega može računati. Sad je samo stvar odabira trenera. Ono što je ključno je da trebamo pronaći pravu ekipu. Ekipu koja donosi sigurnost. Do sada je to možda bilo rano, mi smo ipak reprezentacija koja igra za velike stvari, koja ostaje dugo u turniru i ne bi bilo dobro da smo već sada ušli u euforiju, ali ni da smo pokapali ikoga što nije bio baš raspucan. Dug je turnir, “zvijeri” će nam trebati od danas.

Kakve nam šanse protiv prvaka Europe daje?

- Budući da sam ja žestoki navijač Hrvatske, kao takav ću reći “razvalit ćemo ih”, ali kad pogledam realno, onda su šanse 50-50. I siguran sam da ni mi ni oni nećemo kalkulirati. Bit će to prava utakmica. Jedva čekam!

Linker
28. travanj 2024 14:33