Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
NAŠA TRI FRANCUZA

PRITISAK ĆE BITI VELIK, ALI KAO I UVIJEK, CILJ JE ZLATO Imamo novih igrača, brži smo, drukčiji! Proći ćemo skupinu, a onda nikom neće biti lako s nama

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. siječanj 2017. 11:59

Radi se u Umagu, a rad se polako bliži kraju i trebat će ga vrlo brzo pretvarati u formu jer već 13. siječnja (za samo šest dana) u Rouenu čeka nas za početak Saudijska Arabija. Da bismo što bezbolnije stigli do toga, poslužit će nam zagrijavanje protiv Tunisa i Crne Gore u Umagu prije polijetanja za Pariz...

Nakon jutarnjeg treninga Babić je skinuo papučicu s gasa, dao slobodno popodne u petak, no, to je bio samo prividni predah, jer rad ne prestaje čak i kada se tako čini. Bolesnih i ozlijeđenih nema, čak ni gripe, jedino Duvnjak po posebnom programu Mirka Krola radi na osvježenju, jer njemu je realno najnapornije i zbog sezone u Kielu i zbog očekivanja u reprezentaciji.

Francuzi pod pritiskom

Trojica naših igrača na francuskim će terenima biti kao kod kuće jer s uspjehom nastupaju za ponajbolje francuske klubove. Točnije, bit će ako izbornik Babić tako odluči na kraju priprema. U slučaju Stepančića je to za očekivati, za ostalu dvojicu Mamića i Matulića ćemo vidjeti.

Luka Stepančić je od spomenute trojice taj od kojeg se najviše očekuje. Prvo, po rejtingu, drugo po iskustvu, makar mu je to prva sezona u jakoj Francuskoj ligi.

Luka, što nas očekuje u Francuskoj?

- Uzbudljivo će biti. Imat će velik pritisak domaćini jer kod njih je već sam poraz u finalu u Riju smatran kao neuspjeh i nisu svi bili baš prezadovoljni srebrom. A s obzirom na taj pritisak, slijedi i pritisak na sve ostale, posebno na moguće francuske protivnike.

Kakva je francuska publika?

- Prvo je bitno reći da su jako puno uložili u promociju, da očekuju pune dvorane, veliku gledanost. Publika je u Francuskoj prilično bučna i uopće ne sumnjam da će tako biti i sada.

Osobna očekivanja na SP?

- Ovo su prve pripreme nakon ozljede i teške operacije da sam skroz spreman. Sad radimo na podizanju snage i svježine i nadam se da će biti dobro. Želim se pokazati u Francuskoj gdje ću provesti sljedeće godine karijere.

A što ćemo dočekati od Hrvatske?

- Imamo novih igrača, drukčiji smo definitivno. Više trčimo, agresivniji smo. Prolaz u skupini moramo ostvariti, a onda s nama nikom neće biti lako - tu se oprezno zaustavio s prognozom Stepančić.

Razumiju i vole rukomet

Jerko Matulić na očekivanja od SP ima oprezniji odgovor.

- Ne znam odluku trenera, idem li ili ne, jer postoji konkurencija, ali znam da sam u dobroj sam formi, dobro se osjećam. A kad smo već kod očekivanja medalja je uvijek bila cilj i tako će biti i sada. Očekujem da s Nijemcima igramo za broj 1 u skupini.

Matulić nagovještava žestoku atmosferu.

- Sve “vrišti” od Francuza, što se kaže “ispadaju iz svake paštete”, a mislim da im neće biti lako to opravdati. Imat će veliku podršku. Nisu samo navijači koji stvarju buku, već poznavatelji rukometa, koji prepoznaju situacije. Veliki su kapaciteti dvorana i neće biti lako igrati s njima. A uvjeren sam ni njima s nama ako se sretnemo.

Marko Mamić igra vrlo dobru sezonu, najbolju dosad otkad je Schaffhausen zamijenio Dunkerqueom. Čekamo ga dugo, vrijeme je da ga i dočekamo u punom sjaju.

- U super-formi sam, osjećam se odlično i očekujem odličan turnir. Malo smo još teški jer radimo do dva treninga dnevno. Proći ćemo skupinu, svima ćemo biti opasni. Do četvrtfinala ćemo doći, a zlato je cilj - vrlo je direktan naš najmlađi “Francuz”, koji s Mandalinićem treba omogućiti napadu da lakše diše.

O domaćinima SP-a će dodati.

- Oni su se s tim pritiskom koji ih očekuje naučili nositi. Nije i neka novost, makar ej situacija nešto drugačija. Prvaci su svijeta, domaćini, najbolja selekcija desetljeća, ali to nije garancija da će osvojiti SP. Definitivno vole rukomet, dvorane su pune. Tamo gdje budu igrali oni, tražit će se karta više.

A što bi tek bilo da se sretnemo u Bercyju 29. siječnja kada je na programu finale...

Linker
06. svibanj 2024 02:33