Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
VELIKE INVESTICIJE

PRVENSTVO OD POLA MILIJARDE DOLARA? Naši susjede troše nemilice i ne pitaju, stalno se grade sportski objekti, jedino nedostaje transparentnosti

Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. srpanj 2017. 15:21

DEAN BAUER IZ BUDIMPEŠTE

Ne jednom smo pisali o prekodravskim susjedima kao istinskoj sportskoj naciji u svakom pogledu. Ne mislimo tu čak primarno na ostvarenje vrhunskih rezultata, koliko o infrastrukturi, ulaganju države u sport, ali i velikim postocima pučanstva koje se svakodnevno bavi sportom ili nekim oblikom tjelesne aktivnosti.

Sportska kultura navijača, njihova brojnost na tribinama, uvažavanje svakog sporta i sportaša je jednostavno neusporediv s našim površnim, kampanjskim praćenjem sporta, koje ima samo dva pola - euforija i tragedija. Nešto između ne postoji.

Ono što i dalje doima su brojke ulaganja u sport. Doslovno svaka dva-tri tjedna otvore neki novi bazen, dvoranu, stadion. To je država u kojoj juniorski prvak Europe u daljinskom plivanju prima mjesečnu stipendiju od 800 eura! Naš Duje Marin, koji je na istoj razini, prima oko 350 - kuna! Jasno, danas onda radi u tvrtki Hladnjača Split. Mora.

Sve bi organizirali

Nadalje, Mađari se nemilice natječu i dobivaju organizacije svih mogućih prvenstava u svim sportovima. Ne štede vrijeme, ni novac, ali u potrošnji novca, poglavito transparentnosti istoga, ima i druga strana priče. Fokusirajmo se samo na SP u vodenim sportovima.

Ovogodišnji SP trebao se izvorno održati u Guadalajari, no, Meksikanci su odustali u travnju 2015. jer nisu prikupili ni 10% novca. Istog trenutka uletjela je Budimpešta koja se inače kandidirala za SP 2021. U manje od dvije godine Mađari su učinili sve. Zadivili su čelnike FINA-e, ali i naljutili vlastitu naciju. Naime, u travnju 2015. Tamas Gyarfas, predsjednik Mađarskog plivačkog saveza, je rekao:

- Državu će SP koštati 25 milijardi forinti.

Dvije godine kasnije, brojka je upeterostručena. Ovaj podatak nisu iznijeli novinari, već je Miklos Sesztak, ministar nacionalnog razvitka, prošli mjesec na konferenciji za novinare:

- Troškovi organizacije i svih infrastrukturnih zahvata za mađarsku državu iznose 454 milijuna dolara ili 130 milijardi forinti. Trećina tog iznosa odnosi se na izgradnju Duna Arene, dvorane sa 12.000 mjesta, koja je koštala 41,6 milijardu forinti.

Budite uvjereni da je i to umanjena brojka jer ministri, ako je riječ o trošenju novca poreznih obveznika, uvijek ističu što je moguće manju brojku.

Mađari se hvale ovih dana da je SP u vodenim sportovima najveće sportsko natjecanje koje su ikada u povijesti organizirali. Ipak, pola milijarde dolara, a da nije riječ o nogometu ili košarci, čini se puno.

Ni to nije sve. Domaći nam novinari tvrde da posao na organizaciji mase sportskih nadmetanja ili izgradnji objekata dobivaju iste agencije ili građevinske tvrtke, čiji su vlasnici, kurioziteta li, sve odreda bliski premijeru Viktoru Orbanu. On pak, predsjednik Mađarske vlade luduje za sportom, posebno nogometom. Nedavno je otvorio nogometni centar u Miskolcu, gradi novi Stadion Ferenc Puskas, koji bi trebao primiti 70-ak tisuća ljudi jer jednog dana želi imati ondje finale Lige prvaka. Budimpeštanski Ferencvaros dobio je prekrasan novi stadion prije koju godinu.

Bazena ‘na bacanje’

Prije dva mjeseca je BVSV, vaterpolski velikan, dobio novi bazen (sada ih Budimpešti ima najmanje 100 olimpijskih plus jedinstveni na svijetu, 100-metarski bazen na Margiszigetu). Prije dva mjeseca obnovljen je legendarni Bazen Bela Komadi, prvi bazen u Europi s pomičnim krovom, izgrađen 1976...

Imao je premijer Orban i ideju kandidature Budimpešte za domaćina OI. E, tu je jedino naišao na odlučan i bučan otpor Mađara pa je morao odustati od te ideje. No, sve ostale i dalje mu prolaze kao od šale. Barem zasad jer ne valja zaboraviti važan detalj. Na posljednjim mađarskim parlamentarnim izborima, Orban i njegov Fidesz (Demokratska stranka) dobili su čak 133 od ukupno 199 zastupničkih mjesta. Upravo mu to daje mirnoću i mogućnost da za SP u vodenim sportovima potroši čak pola milijarde dolara!

Linker
02. svibanj 2024 16:02