Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
NOVOPEČENI REPREZENTATIVAC

PRVI RAZGOVOR S KATALONSKOM BARAKUDOM 'U Hrvatskoj mi je rođena kći, to je i moja domovina'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2016. 22:37

Tko kaže da iz Hrvatske ljudi odlaze, bježe. Navodno 50-ak tisuća samo prošle godine. Ima ih i koji dolaze, ne samo dolaze, već su spremni i stati podno hrvatskog stijega, s rukom na srcu i zapjevati “Lijepu našu”.

Katalonac Xavi Garcia (rođen 1984. u Barceloni) od danas ima pravo nastupa za Barakude. Štoviše, on je jedan od 13 odabranika Ivice Tucka za skorašnje Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U petak, dok je izabrana vrsta još bila u Budimpešti, u Ured HVS-a stiglo je odobrenje FINA-e za Garcijinu službenu registraciju. Do Xavija je vijest stigla istog dana, kasno uvečer. Da mu je uistinu bilo stalo, da je “papir” silno dugačko iščekivao, potvrdila je ponoć s petka na subotu i SMS poruka novinaru.

“Možemo se čuti ujutro nakon treninga. Sada mogu govoriti”.

Xavi, naime, dok se sve nije rasplelo, nije želio javno istupati u medijima.

- Odlična vijest, što drugo. Treniram već 5-6 tjedana s reprezentacijom, ali znate kako je... Koliko god su mi svi govorili tada da će sve biti vjerojatno u redu, to je ipak bilo samo “vjerojatno”. Dalje, koliko god sam bio u istom statusu kao i suigrači i sjajno primljen, nisam mogao igrati ni jednu utakmicu na pripremama, niti jedan turnir. Onda sam cijelo vrijeme morao nešto drugo raditi. Ovo je sada super. Sada, kad je sve riješeno, gotovo, pao mi je kamen sa srca. Presretan sam. Dvostruko. Što smijem igrati za Hrvatsku i što idem u Rio.

Xavi je u Hrvatskoj već 6 godina. Pet godina u Rijeci igrajući za Primorje EB, posljednju sezonu, pak, u Jugu CO, s kojim je pokorio Hrvatsku i Europu. Naše državljanstvo ima već tri godine, ali... Jedno je doći u drugu državu i igrati, promijeniti klub, a sasvim druga je priča nastupati za sportaša ipak stranu reprezentaciju. Je li vam kao bivšem španjolskom reprezentativcu, kao Kataloncu bilo teško donijeti odluku o igranju za Hrvatsku? Jeste li imalo dvojili?

- Nije isto promijeniti klub ili reprezentaciju. Nije isto, ali isto tako nije ni prvi puta u sportu, pa tako i u vaterpolu - napominje Garcia, koji je do prije godinu dana nastupao za Furiju, u kojoj je danas jedan Mađar Balazs Sziranyi, a da ne govorimo o svojedobnom dugogodišnjem centru, tamnoputom Kubancu Ivanu Perezu.

Ovdje se osjećam odlično

- Odluka nije donesena na brzinu, preko noći. Pitali su me prije dosta vremena iz Hrvatskog vaterpolskog saveza, onda sam razgovarao s obitelji, prijateljima. Nije bilo protivljenja, dapače. Budući da mi je obitelj ovdje, u Hrvatskoj, sviđa nam se tu, dapače, u Hrvatskoj se rodila naša kćerka Dara.

Pojasnimo da je odluka potencirana nakon što nije dobio poziv izbornika Španjolske Gabriela Hernandeza za SP u Barceloni. Vele upućeni da je došlo i do razmimoilaženja. Vratio se nakratko u Furiju 2015. u prvoj polovici godine, ali očito nije išlo.

- Roditelji i prijatelji, recimo, znaju da se osjećam odlično u Hrvatskoj, a da je reprezentacija odlična, pa i zato uopće nisu iskazali protivljenje odlasku pod hrvatsku zastavu. Znali su da je to dobra opcija.

Mogu pomoći

U skupini u Riju smo zajedno s reprezentacijom Španjolske. To će vam zacijelo biti najteža utakmica?

- Ha, ja se nadam da će najteža biti u finalu - sjajno će Xavi.

- Je, nešto sasvim drugo će biti ta utakmica. Puno emocija, iako sam igrao koliko god to nije isto, i u klubu protiv Barcelonete, matičnog kluba. Naravno da će biti nešto drukčija utakmica, ali sve do početka. Kada utakmica krene, sve zaboravljamo i slijedi samo borba.

Jeste li naučili riječi hrvatske himne? Za razliku od Španjolske, naša himna ima i riječi.

- Ha, ha, znam, tamo je samo melodija i znam da imate riječi u himni. Ne znam još.

Iako, nema sumnje da će i to svladati jer već godinama svaka komunikacija s Xavijem je isključivo na - hrvatskom! Po njegovu zahtjevu.

- Hrvatski jezik je jako teško naučiti i zato kažem da u biti ne govorim hrvatski, ali polako...

Malo skromno i netočno. Naime, Xavi govori hrvatski vrlo, vrlo dobro.

- Važno je da se sporazumijevam, ali još važnije da se sjajno razumijem s dečkima u vodi. Nadam se da mogu puno pomoći ovoj momčadi i da ćemo Hrvatskoj donijeti radosti iz Rija - za kraj će prvog javnog medijskog nastupa kao hrvatski reprezentativac Xavi Garcia.

Linker
16. svibanj 2024 03:08