JOZO CABRAJA/KOLEKTIFFIMAGES
LEGENDE HR RUKOMETA ZA JL

‘Bez korone, Hrvatska je među najvećim favoritima za zlato. Ždrijeb? Kao da smo ga sami namjestili‘

Ivica Obrvan, Blaženko Lacković, Vedran Zrnić i Goran Šprem najavljuju hrvatski početak SP-a
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 14. siječanj 2021. 23:36

Nakon puno godina, Hrvatska uoči Svjetskog prvenstva opet spada u najuži vrh kandidata za zlato. Redovito smo među favoritima, ali već dugo nismo raspolagali s toliko igrača u vrhunskoj formi.

Tako u predvečerje Svjetskog prvenstva rezonira Ivica Obrvan, rukometni stručnjak iz Metkovića te, uz Blaženka Lackovića, Vedrana Zrnića i Gorana Šprema, jedan od četvorice sugovornika koji za Jutarnji analiziraju izglede Hrvatske u Egiptu, stanje u suparničkim reprezentacijama, ali i nikad čudniju uvertiru. Obrvan u startu naglašava da bi profit mogle izvući one reprezentacije koje su najbolje balansirale u pripremama obilježenima strahom od korone, i čiji su kadar zaobilazile veće ozljede.

- Mi smo zasad prošli odlično. OK, nema Stepančića, Karačić još nije potpuno spreman, ali Hrvatska ima momčad koja će kod svakog suparnika izazvati strahopoštovanje. I zato tvrdim da je među najvećim kandidatima za zlato.

Kvaliteta vanjskih igrača

Psihološka stabilnost igrača, upozorava proslavljeni trener, bit će važniji faktor nego na prijašnjim turnirima, i to iz nekoliko razloga:

- Trebat će izdržati karantenu, testiranja, izbjegavanje kontakata, utakmice bez gledatelja i tome slično. Budu li igrači u startu fokusirani na želju da odu do kraja, umjesto da razmišljaju zašto se uopće igra, onda i sami znaju da su im dometi veliki. Naravno da pozdravljam oprez, ali ako pogledate prvi krug, u grupi smo apsolutni favoriti, a u drugom ne bi trebalo biti straha za jedno od prva dva mjesta, uz Dansku ili eventualno neko iznenađenje poput Argentine.

Obrvan dodaje da je ždrijeb u svakom slučaju povoljniji nego na prijašnjim SP-ima.

- Prvih šest utakmica idealno je da se ekipa uigra, da igrači osjete turnir. Pritom je važno da se nitko previše ne potroši i da se postepeno priključe Karačić, Šego, Štrlek, pa da Hrvatska onu najvažniju sedmu utakmicu (četvrtfinale, nap. a.) dočeka u optimalnom stanju.

Blaženko Lacković, legendarna "haubica iz Marofa", s nestrpljenjem očekuje start prvenstva, ali o lovu na medalju govori s većim oprezom.

- Uz sve faktore koji nam idu na ruku, ipak biram umjereni optimizam. Prošao sam puno turnira i znam da igrači ne razmišljaju na način da ih je ždrijeb počastio i da će se prošetati do četvrtfinala. Što se tiče kadra, šteta je što nemamo Stepančića, ali baratamo s dovoljno kvalitetnih igrača na vanjskim pozicijama - uvjeren je Lac, kojega smo ulovili nakon treninga HSV-a, gdje radi kao pomoćni trener, a kad zatreba, još uvijek uskače i kao igrač.

Ždrijeb "kao namješten"

Još jedan bivši olimpijski i svjetski prvak Vedran Zrnić nada se da "više nikad nećemo gledati ovakvo prvenstvo".

- Sve na papiru izgleda obećavajuće, i naša momčad i ždrijeb, i svi priželjkuju medalju, ali opreza nikad dovoljno. Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv Španjolske, imamo povoljan raspored za uigravanje, no tko zna što će se događati tijekom turnira, i s nama i s drugima. Sad su svi negativni na covid, ali to se može promijeniti. I najbolje reprezentacije na svijetu mogu ispasti iz igre ako im se razboli jedan, tri ili pet igrača - upozorava sportski direktor Nexea.

Polufinale Hrvatskoj treba biti osnovni cilj, kaže nam treći član zlatne generacije Goran Šprem.

- Što se tiče ždrijeba, treba biti iskren i reći da izgleda kao da smo si ga sami namjestili. Prve tri utakmice, naravno, treba dobiti, inače nemamo o čemu razgovarati. Kasnije nam dolaze Danci, ali put prema četvrtfinalu ostaje potpuno otvoren. O toj utakmici uvijek govorimo kao ključnoj, ni sad nije drugačije. Vidimo što se događa i kako zbog korone otpadaju cijele reprezentacije, pa zato s ogradom treba reći: ako igrači ostanu zdravi, Hrvatska je apsolutno kandidat za medalju.

Tko su najveći konkurenti?

Šprem: Bez obzira na ozljede, Francuska je i dalje opasna

Pitanje o najvećim konkurentima Hrvatske uvijek će dobiti slične odgovore, a ni pandemijsko izdanje SP-a u Egiptu nije iznimka.
- Da ja vas pitam, vjerojatno biste nabrojali iste momčadi. To je uvijek klasika: Danska, Njemačka, Francuska, bez obzira na to što više nemaju toliko vrhunskih pojedinaca - kaže Zrnić, ali i dodaje: - Netko bi se mogao umiješati iz drugog plana. Slovenija također ima jaku momčad, tu je i Norveška, pa i Argentina, iako sad već idemo prema egzotici. Žalosno je da je vrhunski rukomet i dalje ograničen samo na Europu, i to na nekoliko jačih liga u kojima igrači mogu zaraditi neki novac, a sve ostalo je amaterizam. Ipak, važno je da se turnir održava, pa i ovakav, jer sport se mora igrati, da se ljudi vesele...


Lacković ne očekuje velika iznenađenja.
- Zanima me kako će Francuzi izgledati s novim trenerom i bez nekih igrača na koje su se oslanjali. Danska je u problemu zbog ozljede Laugea, ali i bez njega pikiraju na medalju. I Njemačka je zanimljiva za gledanje, rekao bih pritajeni favorit. Španjolci su uvijek kandidati, tu su i Norvežani, i to je, uz Hrvatsku, otprilike taj krug.


Šprem očekuje "čudan i zanimljiv" turnir.
- Španjolska, Danska, Francuska, to su uobičajeni favoriti, bez obzira na ozljede. Ne bi me iznenadilo ni da iskoči netko poput Brazila. Sve ovisi o tome kako će korona presložiti karte.
Motivacija će igrati veliku ulogu, podvlači Ivica Obrvan. - Mnogi su u Egipat otišli na silu, tražili su da se ne igra, što je sada možda i logično, ali smanjuje energiju i želju. Njemačka je strašno dobra, ali je desetkovana, baš kao i Danska, a Španjolci imaju puno starijih igrača, iako nikad ne znate.

Linker
17. svibanj 2024 03:40