Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
RUKOMETNI VRH

FANTASTIČNI TROJAC HRVATSKE RUKOMETNE POVIJESTI Priča o Stenzelu, Kljaiću i Červaru

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. kolovoz 2016. 18:56

Bogata je hrvatska rukometna olimpijska povijest. Nova pamti četiri od pet nastupa, dvije zlatne generacije iz Atlante i Atene te brončanu iz Londona. U te dvije zlatne generacije imamo tri dvostruka olimpijska zlatnika - Slavka Golužu, Valtera Matoševića i Venija Loserta. Ovaj posljednji ima i broncu iz Londona pa je s tri odličja ukupno jedan od najuspješnijih rukometnih olimpijaca u povijesti. Rukomet je imao u Ivanu Baliću i Losertu nositelje zastave na posljednjim dvjema Igrama u Pekingu i Londonu.

A povijest prije samostalnosti pamti zlatnu generaciju iz Münchena, prvu takvu rukometnu u povijesti, koju je vodio Vlado Stenzel, a za koju su igrali Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić, Zdenko Zorko, Albin Vidović i Zdravko Miljak.

U Pavlu Jurini, Zdravku Zovku i Mirku Bašiću imali smo zlata iz Los Angelesa ‘84, a na tim Igrama zlato su osvojile i rukometašice, koje je predvodio legendarni Josip Samaržija. Igrale su Jasna Ptujec, Biserka Višnjić i Mirjana Ognjenović. I kada bismo zbrojili sve...

Priča o medaljama iz dalje povijesti završena je ‘88. u Seoulu broncom sastava koji je vodio Abas Arslanagić, a za koji su igrali Boris Jarak, Alvaro Naćinović, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević i Irfan Smajlagić. Zanimljivo, osam godina kasnije petorica posljednjih bili su zlatni u Atlanti.
A iz tih zlatnih priča o prvom olimpijskom zlatu uopće, prvom HR-zlatu na Olimpijskim igrama i prvom zlatu stvorenom kod kuće u cijelosti, izdvojili smo epizodu za sva vremena.

Zagreb, 170608.
Vlado Stenzel izvrsio prezentaciju hrvatskim rukometnim trenerima na temu izmjena pravila rukometne igre kako bi se postigla pobolsanja i povecanja atraktivnosti same igre.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Kraljevi bez medalja

Tri velika hrvatska trenera obilježila su svaki na svoj poseban i osebujan način olimpijsku povijest. Po olimpijskim pravilima za njih nema medalja, ali krune su ostale.

Vlado Stenzel bio je prvi olimpijski pobjednik. I toliko godina nakon svega s kim god razgovarate, svi će vam reći, 'od njega smo najviše naučili'. Psiholog, 'driler' i velik majstor u Munchenu je savršenom izvedbom svog sastava ušao u povijest. Kasnije je na tome sagradio veliku karijeru u Njemačkoj, a hrvatskom rukometu ostavio bogatstvo u inventivnosti po kojoj je još uvijek poseban.

- Znate što je glavno za trenera? Da poštuješ momčad, da je slušaš, ali da je vodiš, a ne da ona vodi tebe. Ako ti momčad nešto pokazuje, bilo to pozitivno ili negativno, to ne smiješ zanemariti... Nitko to ne zna bolje od nas, da budem kratak.

I danas je užitak s njim razgovarati 'o tom vražjem poslu', koji je tako sjajno radio.

Priča s danas pokojnim Velimirom Kljaićem vjerojatno je najluđa u hrvatskoj rukometnoj povijesti. Momčad je preuzeo samo dva tjedna prije OI u Atlanti. I petog u Europi pretvorio je u olimpijsko zlato.

- Nemreš voziti Ferrari, ako ne znaš ni Fiću - bila je jedna od izjava za sva vremena.

Ili ona:

- Dečki, ovak', ja sad idem zapalit', a kad se vratim, onaj koji misli da nemremo osvojiti zlato, nek' me ne čeka u svlačionici.

Silan motivator, trener koji je bio u stanju u sekundi okrenuti sve naglavačke. I uvijek dati protivniku da misli. Pa makar i kako je on znao reći 'ja ne znam o čemu, ali oni sigurno znaju'.

Najteže je bilo s Linom Červarom. Nitko mu nakon Atene nije mogao stati na kraj. Uvijek najbolji kada nešto dokazuje, a dokazao je - sve. Vlado Šola će reći savršen trener za tu momčad.

Za dvije godine od posljednjeg mjesta u Europi do prvog na svijetu i olimpijskog zlata. Sve je nervirao, ali znao je što želi i to je dobio. Veliki trener koji je čuo Stenzela. Nezaboravno ih je bilo čuti u Lisabonu poslije zlata kad je Vlado rekao:

- Daj, Lino, kome mažeš oči, pričaš o 3-2-1 koji je umro, a sa 6-0 si osvojio svijet.

A Lino se smije i onda godinu kasnije sa 5-1, dok su svi skidali portugalsku Hrvatsku, osvoji i olimpijsko zlato, a iznervirani Kehrmann ga želi tući. E, moj, Kehrmann, valjda je naučio.

A Lino je ostao isti. Original kao i Stenzel, kao i Kljaić. Samo originali pobjeđuju.

BEIJING - AUGUST 24:  Coach of Croatia, Lino Cervar, shouts to his team during the Men's Handball Bronze Medal Match between Croatia and Spain held at the National Indoor Stadium during Day 16 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 24, 2008 in Beijing, China.  (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vladimir Rys/Getty Images / Getty Images

Linker
08. svibanj 2024 21:36