CROPIX
OD 19 SATI U ZAGREBU

HRVATSKA ŽELI NAPRAVITI ONO ŠTO NIJE USPJELO NI ŠPANJOLSKOJ NI DANSKOJ Danas ždrijeb skupina za rukometni Euro, donosimo najbolji i najgori scenarij

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. lipanj 2017. 16:30

Četiri hrvatska grada Zagreb, Split, Varaždin i Poreč bit će od 12. do 28. siječnja domaćini 13. europskog prvenstva rukometaša. Prije neki dan završene su kvalifikacije, saznali smo svih 16 zemalja, koje će sudjelovati na euro-završnici. Ždrijeb skupina završnog turnira bit će danas od 19.00 sati u zagrebačkom koncertom hramu KD Vatroslav Lisinski. Izvlačit će se četiri skupine s po četiri selekcije i to će biti posljednji Euro, koji će se igrati s tim brojem sastava jer već sljedeći, koji će se održavati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj 2020, imat će 24 selekcije.

Zanimljivo, Hrvatska je prva zemlja u Europi koja će drugi puta biti domaćin Eura u muškom rukometu. Na prvom igranom 2000. u Zagrebu i Rijeci medalje su nosile Švedska, Rusija i Španjolska. Treba dodati da je to bio posljednji Euro koji je igran sa 12 selekcija jer od Švedske 2002. godine taj broj je do danas 16, a nakon nas penje se na 24, što pokazuje ekspanziju rukometa.

Naša loša iskustva

Naslov u Hrvatskoj će braniti Njemačka koja je postala prvak na prošlom Euru u Poljskoj, srebro je osvojila Španjolska, a broncu Hrvatska.

Montpellier, Francuska, 240117.
Dvorana L'Arena.
Utakmica cetvrtine finala Svjetskog prvenstva izmedju reprezentacija Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Ždrijeb je više spektakl, nego nešto posebno bitno jer Euro se pokazuje kao iznimno zahtjevno natjecanje, u kojem je teško imati visoku razinu kvalitete u svih osam utakmica koje slijede u kratkom vremenu. Tako odavno ne pobjeđuju samo najbolji, već i najspremniji, čega je Njemačka savršen primjer od prije dvije godine. Stoga, nema velikih želja ni s jedne strane. Ima tek različitih ciljeva. Recimo, nekima da prođu prvi krug, nekima da dođu do polufinala, a nekima da se bez medalje ne vraćaju kući.

Hrvatska iskustva s Eurom nisu dobra jer rukometaši 2000. nisu uspjeli do polufinala, izgubili su od Slovenije čak i Sydney, a rukometašice su prije dvije godine učinile korak dalje ne plasiravši se u Varaždinu uopće u drugi krug natjecanja, što je svakako posebnost kada je domaćin te kvalitetne razine u pitanju.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Zato nam je treći Euro izazov sam po sebi, a posebno zbog činjenice što muška reprezentacija, koja ima čak 13 velikih medalja u povijesti, dva olimpijska i jedno svjetsko zlato, nema jedino još od zlata to europsko, a bilo bi savršeno vezati te dvije situacije 28. siječnja u Zagrebu. No, SP 2009. godine nas je naučilo da dok je zec u šumi, slavlja nema. Francuzi su nam odnijeli snove tada, a nekako se nadamo da ovaj put neće jer nas Rio i Francuska ipak nisu toliko ubili u pojam, makar kada se ta priča vrati, nije lako ostati normalan.

Lino Červar mirno prilazi ždrijebu i svi njegovi igrači u tome su jednoglasni sa šefom.

- Važno je samo kako ćemo mi biti spremni. Ždrijeb je važan da saznamo protivnike, da se možemo što bolje pripremiti za njih. Sve ostalo nije adut samo po sebi jer Euro okuplja 16 odličnih selekcija, koje su u stanju svaka svaku pobijediti. Zato bez obzira na ždrijeb znam da nas čeka turnir iznimnih fizičkih i psiholoških napora i sve činimo da ga dočekamo spremni - kaže Lino Červar.

Detalj za kraj - samo je jednom u 12 dosadašnjih izdanja Eura od 1994. domaćin bio prvak Europe. Dogodilo se 2002. godine u Stockholmu kada je slavila Švedska. I to je samo jedan od dokaza koliko je teško uspjeti, a domaćini su bili i Španjolska, i Danska, i Slovenija i Norveška....

Tehnika izvlačenja

Hrvatska je nositelj skupine A u Splitu (na broju 1)

Norveška je nositelj skupine B u Poreču (na broju 3)

Slovenija je nositelj skupine C u Zagrebu (na broju 4)

Mađarska je nositelj skupine D u Varaždinu (na broju 4)

Bubanj 1: Njemačka, Španjolska, Francuska.

Bubanj 2: Danska, Bjelorusija, Švedska, Makedonija.

Bubanj 3: Srbija, Crna Gora, Češka

Bubanj 4: Austrija, Island.

NAJBOLJI ŽDRIJEB


SKUPINA A (Split)
Hrvatska
Makedonija
Srbija
Island


SKUPINA B (Poreč)
Francuska
Bjelorusija
Norveška
Austrija


SKUPINA C (Zagreb)
Njemačka
Danska
Češka
Slovenija


SKUPINA D (Varaždin)
Španjolska
Švedska
Crna Gora
Mađarska


NAJGORI ŽDRIJEB


SKUPINA A (Split)
Hrvatska
Švedska
Češka
Austrija


SKUPINA B (Poreč)
Španjolska
Danska
Norveška
Island


SKUPINA C (Zagreb)
Francuska
Makedonija
Srbija
Slovenija


SKUPINA D (Varaždin)
Njemačka
Bjelorusija
Crna Gora
Mađarska

Linker
01. svibanj 2024 01:51