TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POGLED S LIJEVOG KRILA

Legenda Hrvatske i ljubimac svih navijača vjeruje: ‘Ne treba biti bahat, ali možemo napraviti velike stvari‘

Po završetku ždrijeba za olimpijski rukometni turnir, razgovarali smo s legendarnim Nikšom Kalebom
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 19. travanj 2024. 08:17

U utorak je - iz drevne grčke Olimpije - na ceremonijalni put krenula baklja kojom će (27. srpnja) biti upaljen plamen u Parizu, a što će označiti i službeni početak Igara. Istoga je dana, 1988 kilometara jugoistočnije, na posljednjoj postaji ritualne štafete - u francuskoj prijestolnici - održan ždrijeb nadolazećeg olimpijskog rukometnog turnira. Ples kuglica u "gradu svjetla" smjestio je Hrvatsku u skupinu A, zajedno sa Španjolskom, Njemačkom, Japanom, Švedskom i Slovenijom, a mi smo, potaknuti time, kontaktirali legendarnog Nikšu Kaleba i porazgovarali s njim o svim aktualnostima vezanim uz nacionalnu vrstu.

- Prije svega, sretan sam i zadovoljan što ćemo ponovno igrati na Olimpijskim igrama. Što se tiče same skupine, rekao bih da je vrlo izjednačena, a s obzirom na to da četiri momčadi prolaze u četvrtfinale, vidim realnu priliku da se borimo za prve dvije pozicije u skupini - rekao je za Jutarnji list proslavljeni hrvatski reprezentativac, udarni član Červarove momčadi koja se 2003. u Portugalu popela na krov svijeta, a potom godinu kasnije promarširala Atenom i okitila se olimpijskim zlatom.

Apostrofirao Sloveniju

U nastavku razgovora, pitali smo Kaleba koju bi utakmicu označio kao jednu od potencijalno ključnih na putu prema željene prve dvije pozicije u skupini, a on nam je ponudio pomalo neočekivan odgovor.

- Definitivno bih apostrofirao utakmicu sa Slovenijom, što zbog njihovog odličnog izbornika, što zbog odličnih igrača, ali i susjedskog rivaliteta. Uroš Zorman radi odličan posao u Sloveniji i imat će dovoljno vremena za pripremu momčadi i detaljne analize uoči Igara. S obzirom na to da već moramo s njima igrati, volio bih da to bude što kasnije jer je poznato kako je do sada Slovenija puno bolje izvedbe pružala na počecima turnira, a onda bi kasnije padali sa snagom. Osim toga, do tada će već biti jasnija situacija u skupini - kaže Kaleb pa dodaje: - Smatram da će nam Slovenija i Švedska biti teži protivnici nego Španjolska i Njemačka.

U kontekstu hrvatske rukometne reprezentacije, kao jedna od neizostavnih tema nametao se razgovor o novom izborniku. Dagur Sigurdsson preuzeo je reprezentativno kormilo od smijenjenog Gorana Perkovca, a onda, kao "deus ex machina" iz grčkih tragedija, poprilično uvjerljivo ovjerio hrvatsku vizu za Pariz. Ne samo da je 51-godišnji Islanđanin odveo Hrvatsku na Olimpijske igre (nakon što nas nije bilo u Tokiju), već je momčadi donio potpuno novu energiju, probudio je iz letargije uzrokovane 11. mjestom na posljednjem Europskom prvenstvu, te ponudio perspektivu koja djeluje poprilično svijetlo.

- Definitivno se vidi pomak. Prema onome što su mi prenijeli kolege koji su s njim surađivali, prije svih Denis Špoljarić i Darko Galić, riječ je o vrhunskom stručnjaku, analitičaru i taktičaru. Osim stvari koje su mi oni rekli, Sigurdssonov rad mogu vrednovati kroz mali uzorak kvalifikacijskih utakmica, odnosno kroz susret s Japanom na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021., kada smo odigrali neriješeno (29-29). Vjerujem da će ovo biti dobra suradnja, vidim da su reakcije igrača pozitivne, osobito u odnosu na prošlo prvenstvo - istaknuo je popularni Kina.

Igrači "otpustili kočnice"

Na spomenutom kvalifikacijskom turniru, Hrvatska je upisala pobjede nad Austrijom (35-29), Njemačkom (33-30) i Alžirom (34-22). Činjenica da su ti rezultati uslijedili svega dva tjedna nakon Sigurdssonovog dolaska na klupu, sugerira kako bi igra mogla doseći još i višu razinu nakon što igrači usvoje sve zamisli novog izbornika.

- Razgovarao sam sa Špoljarićem, primarni cilj bio je proći kvalifikacije pa makar i "na mišiće", a na kraju je to ostvareno vrlo tečno. Prostora za napredak definitivno ima, ali u kontekstu kvalifikacija, bilo je to i više nego dobro. Kroz četrdesetak dana priprema za Olimpijske igre može se raditi na detaljima, peglati forma, sanirati manje ozljede, a najteži posao bit će izabrati 15 igrača.

Sigurdsson je nakon ždrijeba istaknuo da ide po medalju, a nas je zanimalo misli li Kaleb da 11. momčad s posljednjeg Eura doista može dosegnuti olimpijsko postolje.

- Što se tiče posljednjeg prvenstva, moram reći da sam razočaran jer smatram da smo i na tom turniru imali kvalitetu i potencijal za daleko veći rezultat. Kroz ove kvalifikacije se vidjelo da su igrači "otpustili kočnice", da je taj potencijal i dalje prisutan. Sviđa mi se stav da idemo po medalju. Ne treba biti bahat, ali treba biti svjestan svoje kvalitete i vrijednosti, te znati kako provesti ideje u djelo. Čvrsto sam na zemlji, ali vjerujem da se ova momčad u Parizu može boriti za medalju - zaključio je 51-godišnji Metkovac.

Pozitivni pomaci

Igramo okomitije. Dagur traži da se ne igra paralelno, da se ne forsiraju silna križanja, već da se igra konkretno, što je urodilo plodom. To je jedan koračić, a vjerujem da će do Igara mnogi elementi igre biti unaprijeđeni.

Utakmice s Njemačkom

Na Euru smo ih pobijedili šest razlike, ali je Kuzmanović imao 22 obrane i taj rezultat ne pruža realnu sliku. Realnije je ono što smo odigrali u kvalifikacijama, a pravu sliku ćemo vidjeti u Parizu.

Uzrok lošeg rezultata na Euru

Najkraće rečeno - pogrešna priprema. Sav fokus bio je na utakmici sa Španjolskom, a za ostalo se mislilo "lako ćemo". Nije isto pripremati se za finale, utakmicu s uzvratom ili turnirski način natjecanja. Mi za taj turnir nismo bili pripremljeni kako treba.

Linker
19. travanj 2024 08:19