SYLVAIN THOMAS Afp
PRVI ČOVJEK HR RUKOMETA

‘Nismo nadigrani, nego smo izigrani i razočarani! A jednu tezu ne mogu prihvatiti, to nije točno‘

Predsjednik HRS-a žali za neostvarenim plasmanom na OI u Tokiju, ali odbija teze o lošem radu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. ožujak 2021. 16:17

Drugi put u 27 godina hrvatska muška rukometna reprezentacija neće sudjelovati na jednom velikom natjecanju. Nimalo ugodno saznanje, ali činjenica s kojom se treba znati nositi i koja se uostalom nije dogodila samo nama. Znali su izostajati Danci, Nijemci, sa zadnjih OI izostali su Španjolci, no svi su preživjeli, pa će tako vjerojatno i Hrvatska.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, bio je u Montpellieru svjedok na licu mjesta događanja koje će dugo pamtiti.

- Prvo i osnovno, mi nismo u Montpellieru nadigrani nego izigrani. Mislim da je u toj jednoj rečenici rečeno sve i da više nema smisla ni koristi bilo što više reći, jer ništa promijeniti neće. Jesmo li razočarani? Jesmo, jer Olimpijske igre se događaju svake četiri godine, a neki su sportaši ostali bez svojih snova, što je jako loše. Situacija nije jednostavna, jedan nastup na OI nosi puno i nama kao savezu, ali što je tu je, spremni smo izaći iz te situacije kroz period koji je pred nama.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Kažu mnogi da je velika kriza hrvatskog rukometa u pitanju?

- Tu tezu ne mogu prihvatiti i nije točna, a zašto se i u čijem interesu uporno provlači ne znam, kao i teza koja se nabacuje HRS-u vezana uz financiranje klubova i rada s mladima. Mi pričamo argumentima, a argumenti kažu da je prošle godine muška reprezentacija bila druga, a ženska treća u Europi i to prvi puta u povijesti hrvatskog sporta da su dvije reprezentacije iz istog sporta osvajale medalje u istoj godini na EP, a kada govorimo o mladima reći ćemo da su juniori bili drugi na svijetu godinu prije, a mlađi kadeti prvi u Europi. Usput, sve muške i ženske selekcije igrale su nam na velikim natjecanjima i kao šlag na sve to ponosni smo da su u izboru, između ostalih, HOO-a i Sportskih novosti, muška i ženska selekcija lani proglašeni najboljim momčadima, odnosno ekipom godine, a Domagoj Duvnjak, koji je bio MVP Eura, i najboljim sportašem Hrvatske. E sad, ako je to neuspjeh, meni je tu doista bilo što teško dodati. Klubovi? Pa ne može HRS financirati klubove, niti to radi bilo koji savez u svijetu ni u drugim sportovima. Mi smo učinili napor oslobodivši ih kotizacija, članarina, te smanjivanja sudskih naknada, a to je maksimum da bismo mogli normalno funkcionirati uopće.

Mladi? Ti ‘kritičari’ koji pričaju da se loše rade s mladima neka pokažu koliko su mladih igrača stvorili. Nitko im ne brani da stvaraju. Mislim da je provlačenje takvih teza apsolutno nekorektno.

Moramo biti strpljivi Ipak, činjenica kaže da imamo problema?

- I to je točno, i sami smo svjesni da problemi postoji i pokušavamo ih riješiti najbolje što možemo. Nikako ih ne skrivamo i ne bježimo od njih. Mislim da smo nakon Egipta uspjeli stvari vratiti u normalu, da smo napravili što se očekivalo, a sve se praktično moralo u samo tri dana. Pa, nitko za tri dana ne može napraviti čudo i promjenu s kojom je sve drugačije, ne možemo uvesti mlade igrače na silu da izgore preko noći, moramo imati strpljenja s njima. Nitko ne može reći da perspektive nema i sljedeći period koji je pred nama treba donijeti promjenu koja nam je potrebna, ali ponovit ću mi nismo nadigrani, nego izigrani. I nećemo se odreći starijih igrača, zato što su stari, nego ćemo s njima pokušati prebroditi ovaj period da bismo uveli neke mlade snage. Trebaju igrati najbolji, bez obzira na godine. Naravno pod uvjetom da ti, nazovimo ih stari, mogu odgovoriti zahtjevima, a Čupić i Duvnjak su to pokazali najbolje, Duvnjak u Austriji i Švedskoj, Čupić sada. To je posao koji sada čeka izbornika Horvata. Rekli smo nakon SP, kada smo ga birali, da kako god završi priča u Montpellieru, on ostaje naš izbor u narednom periodu, a dalje će naravno odlučivati rezultati.

Postavljeni su i ciljevi?

- Naravno, naši glavni ciljevi su Svjetsko prvenstvo 2023. u Švedskoj i Poljskoj koje će biti izlučno za nastup na OI, pa Olimpijske igre u Parizu 2024. i Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj godinu dana kasnije. Dotad ćemo uvjeren sam imati priželjkivane promjene i pokazati da smo i dalje dio svjetskog vrha. Imamo mlade igrače visoke kvalitete i uopće ne sumnjamo da ćemo uspjeti, ali moramo im osigurati adekvatan prostor da se nametnu, uigraju, za što u ovom trenutku nismo imali vremena. Teško nam jest, tim više jer mislimo da nismo zaslužili takvu stvar, ali glavom kroz zid ne možemo, niti bi to bilo što u ovom trenutku promijenilo.

Ipak, trebalo bi nekoga priupitati o tome?

- I to je točno i to nije upitno, ali to su stvari koje se ne rješavaju putem medija nego razgovorom i to razgovorom na civiliziranoj diplomatskoj razini. U svakom slučaju to ćemo učiniti, kada za to dođe vrijeme - zaključio je predsjednik Tomislav Grahovac.

Linker
09. svibanj 2024 18:01