ANTE CIZMIC Cropix
Drugi krug

Pred Hrvatskom je rukometni klasik, jasno je i gdje možemo pronaći recept za novu veliku pobjedu

Perkovčeve trupe će odmjeriti snage s Francuskom, koja više nije "ona stara", ali je i dalje elitna
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. siječanj 2024. 09:13

Nakon uvodne epizode u Mannheimu, hrvatska rukometna reprezentacija seli dvjestotinjak kilometara sjeverozapadnije - u Kӧln - gdje će, na parketu Lanxess Arene, nastaviti put na Europskom prvenstvu. Naša reprezentacija u drugi je krug prenijela jedan bod (kao i Austrija koja je remizirala sa Španjolskom), te će u narednim danima odmjeriti snage s Francuskom, Njemačkom, Islandom i Mađarskom, a za Perkovčeve je trupe već sutra na rasporedu - rukometni klasik - odnosno okršaj sa starim rivalima "tricolorima".

O čelnom mjestu u skupini A, samim time i o prvom hrvatskom suparniku u novonastaloj skupini, odlučivao je obračun između Francuske i Njemačke. Domaćini su u utorak, nošeni gromoglasnim hukom s tribina, dominantno ušli u utakmicu, preuzeli inicijativu i već na samom startu imali vodstvo 4-1. Pomalo zatečeno djelovala je francuska selekcija, no momčad Guillaumea Gillea konsolidirala se nakon početnog šoka, uhvatila konce igre i uhvatila priključak, a potom smo, u ostatku praktično čitavog prvog poluvremena gledali "gol za gol" utakmicu, sve dok prekaljeni "galski pijetlovi" - s dva pogotka u posljednjoj minuti - nisu pobjegli na 17-15.

"Dizelaško" otvaranje

Trostruki prvaci Starog kontinenta odlično su otvorili drugu dionicu susreta i udvostručili stečenu prednost, nakon čega se ostatak susreta odvijao u dinamici "plus dva" ili "plus tri" za Francuze. Gilleov sastav u više je navrata bio na pragu toga da ostvari još značajniju prednost, no njemački vratar Wolff u prijelomnim je trenucima "spuštao roletu", branio "zicere" i tako prikupio 15 obrana. Ipak, čak ni raspoloženi Wolff nije uspio prekrojiti scenarij koji su si Francuzi zacrtali, te je Njemačka na koncu ipak pred svojom publikom poražena rezultatom 30-33.

image
ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA

Francuzi su, kao što su to običavali činiti i u nekim ranijim razdobljima, utakmicu, ali i cijelo prvenstvo (remi sa Švicarskom 26-26) otvorili dizelaški, no poslovično svakim novu podižu razinu svoje igre i trenutno djeluju poprilično uštimano i opasno. "Trademark" njihove reprezentacije još uvijek je čvrsta obrana, nakon kojeg kreću u brzu ofenzivnu tranziciju, guraju loptu u leđa protivnika i traže efektni završetak napada, no kvalitetni su i u pozicijskom napadu, u kojem raspolažu širokim asortimanom ofenzivnih rješenja. U pobjedi nad Njemačkom podjednaki doprinos francuskoj ofenzivi dali su vanjski igrači Mahe (5/6), Mem (5/8), Prandi (4/5) i N. Karabatić (4/7), odnosno pivot Fabregas (4/5). Pored navedenog kvarteta, svakako, u ofenzivnom smislu, treba istaknuti i lijevo krilo Descata.

Recept je Španjolska

Iako to možda nije ona Francuska iz najjačih dana, što potvrđuju i rezultati s posljednjih velikih natjecanja, gdje su primat preuzeli Danci i Šveđani, još uvijek se radi o vrhunskoj momčadi koja pripada samoj rukometnoj eliti i s kojom se pozitivnom rezultatu možemo nadati samo izvedbom na gornjoj granici svojih mogućnosti. No, isto tako, ne trebamo biti ni impresionirani i "u grču" jer znamo kako takav pristup završava protiv Francuske. Recept možemo tražiti u onome što smo isporučili protiv Španjolaca; ako to ponovimo i protiv Francuza - Kӧlnom bi se također mogla uskoro razlomiti pobjednička pjesma.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 23:04