Detalj s finalne utakmice

 JURE MAKOVEC Afp
FINALE U LJUBLJANI

Nestvarno dobre Norvežanke obranile europski naslov! Ekipa sa 7 debitantica još jednom srušila sve

Imale su minus od tri pogotka na poluvremenu, ali u nastavku su pokazale karakter.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. studeni 2022. 22:45

DANSKA - NORVEŠKA 25:27 (15:12)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 4.500. Suci: Alvarez i Bustamante (Španjolska)

DANSKA: Toft (12), Reinhard; S. Iversen 1, AM Hansen, Heindahl, Tranborg 2, Aggot, Jorgensen 1, Ostergaard 3, Burgaard 6, Petersen 2, Hojlund 2, Friis 5 (1), R. Iversen 2, Halilčević, Moller 1 (1). Izbornik Jesper Jensen

NORVEŠKA: Lunde (4), Solberg (10); Artzen, Ardahl 3, Skogrand, Mork 8 (2), Oftedal 3, Aune 2, Breistol 4, Ingstad 3, Reistad 3, Hovden, Andersen 1, Wollik, Rushfeld, Hogseth. Izbornik Thorir Hergeirsson

SEDMERCI: Danska (Heindahl 10, AM Hansen 31), Norveška (Rushfeld 25, Ardahl 44, Hovden 52)

ISKLJUČENJA: Danska 2 (2), Norveška 2 (2)

Norveška je prvak Europe i izborila je prva nakon domaćina Francuske nastup na OI u Parizu. Norveška je osvojila deveti europski naslov, obranila naslov, Norveška ima 12 medalja sa 15 Eura. Norveška je osvojila svoju 31. medalju na velikoj sceni uopće, 15 zlata. Norveška je čudo! Sa sedam debitantica. Bravo, Thorir Hergeirsson!

Nekoliko dana prije finala Danska je svladala Norvešku u skupini i izborila nastup među četiri najbolje ekipe. Opet je Danska igrala dobro protiv Norveške. Stisnule su norvešku vanjsku liniju po preporuci tandema Jensen - Jorgensen s klupe, pa je Hergeirsson morao mijenjati čak po dvije igračice za obranu, što nije stil, ali je bila potreba da mu se vanjska linija Reistad - Oftedal - Mork ne umori previše.

Simultanka Nore Mork

Platio je to s minusom od tri gola u prvom dijelu u kojem je posebno inspirirana bila danska ljevakinja Louise Burgaard. No odlična Solberg na norveškom golu nije je uspjela zadržati. Srećom po Norvežanke Nora Mork je prepoznala situaciju i igrala simultanku da bi održali priključak.

Dugo je Danska držala plus 3 makar je Norveška izgledala bolje nego u prvom dijelu. Ali neslomljive Norvežanke su došle na 22:22 u 51. minuti. Danska je u plus igrala 7 na 6, pomalo nevjerojatno. Norveška je povela šuterskom inspiracijom Breistol. A onda Henny Reistad u stilu najboljeg igračice ovog Eura, riješava sve za novi norveški naslov. Sila je to!

Linker
19. svibanj 2024 01:44