ANTE CIZMIC Cropix
LOŠ I REZULTAT I DOJAM

Hrvatska teško poražena, Dagurova reprezentacija u Norveškoj odigrala jednu od najlošijih utakmica

Hrvatska je izgubila s 26:32 od Norveške u pripremnoj utakmici u Golden League
Piše: SNObjavljeno: 09. svibanj 2024. 21:00

Norveška - Hrvatska 32:26

NORVEŠKA: Bergerud (12+1), Saeveras; Barthold, Bjørnsen 7, Øverby 2, Lyse 5, Sagosen 4, Setterblom, Blonz 11 (2), Solstad 3, Søndena, Vetle Aga, Hallgreen, Aar, Grøndahl, O‘Sullivan.

HRVATSKA: Kuzmanović (14), Mandić; Mandić, Šoštarić, Načinović 2, Srna 1, Duvnjak 2, Martinović 8 (4), Jelinić 2, Mileta 1, Šipić, Grahovac 1, Vistorop 3, Klarica 5, Maraš 1, Mamić.

SEDMERCI: Norveška 2 (2), Hrvatska 6 (4)

ISKLJUČENJA: Norveška 2 minute (Sagosen 2), Hrvatska 4 minute (Mamić 35, 48)

IGRAČ UTAKMICE: Jesper Blonz


Previše smo isprobavali, nismo za to bili spremni i zasluženo smo u prvom susretu turnira u Oslu poraženi od Norveške. Ako smo htjeli nešto vidjeti, nešto dobro, nismo vidjeli ništa, možda tek loše, što ne bi bilo poželjno ponavljati. Ono što smo znali da je Kuzmanović top, to smo utvrdili još jednom.

Turnir u Norveškoj bio je test nekih mogućnosti nakon što smo u Hannoveru sjajno obavili posao. No, kako smo imali i dosta promjena, iz razno raznih razloga, bilo je teško očekivati da će to izgledati idealno i to se savršeno vidjelo u prvom poluvremenu utakmice s domaćinima.

Hrvatska je odigrala slabo prvo poluvrijeme, gubila dva gola razlike. Mogla je i više da Kuzmanović nije napravio nekoliko čuda na golu. To je realno. Nismo imali napadačka rješenja, nismo uspjeli nametnuti ritam makar je Norveška mijenjala dva igrača obrana – napad, izgubili smo jako puno lopti, do krila lopta u prvih 30 minuta nije došla niti jednom, pa se vanjska linija u kojoj je bilo dosta promjena našla pod velikim pritiskom. A taj pritisak u toj situaciji je opasnost.

image

Dagur Sigurðsson

RONNY HARTMANN Afp

Novost je bio Martinović na sredini napada, Klarica na desnom vanjskom. Srna je bio lijevi, na crti Načinović, na krilima Šoštarić i Mandić. Klarica je bio napadački jedina svijetla točka, otvorio je utakmicu golom i sa dvije asistencije. Srni nije išlo, zabio se dva puta u protivnika, pa je uz Martinovića koji je pokušao biti srednji došao Duvnjak. Klaricu je zamijenio Maraš, Načinovića Grahovac, ali to sve skupa nije donijelo ništa. Vistorop je imao težak ulazak u utakmicu, trebalo mu je vremena da se snađe, a mi smo sa +2, pali na -3. Nismo se uspjeli poloviti, skratili smo si manevarski prostor, a bilo je nevraćanja u obranu pa je Blonz bio ‘centarfor‘, što je ipak stvar koja se ne bi smjela događati. Primili smo previše lakih pogodaka.

Obrana je bila mekana, bez pravog faula. Sredina je počela sa Načinovićem i Mamićem koji je u obrani mijenjao Martinovića, kasnije se uključio u sredinu Grahovac, no bez nekoliko čuda Kuzmanovića o toj obrani se moglo pričati i s više problematike, jer su Lyse i Sagosen ‘pretjerivali‘.

Norveška je igrala mirno, predvidivo. Znali smo što može Blonz brzinom, znali smo da je Lyse jedini pravi šuter, da Sagosen sam neće moći odraditi sve. Krila su nam u poluvremenu zabila čak 8 pogodaka i to je isto stvar koja je posljedica neuigranosti, ali i činjenice da se radi o prijateljskoj utakmici. Teško bi se te stvari opraštale da nije bilo tako, kao ni šutiranja u petoj sekundi napada, bez rezona, bespotrebna brzanja koja je Bergerud jako jeftino naplatio za razliku do Kuzmanovića s druge strane.

Tako kako je stalo u prvom dijelu, nastavljeno je u drugom. Norveška je za pet minuta poduplala prednost, a skoro da se može reći da je igrala bez pravog ljevaka. Nakon 7 minuta Dagur Sigurdsson je pozvao time out, ne bi li usporio ritam pogrešaka u našoj igri. Nije izgledalo obećavajuće, posebno kada smo tako neuigrani krenuli u igru 7 na 6. Morali smo nešto riskirati, ali nije to bilo dobro rješenje. Norveška je ostala plitko u obrani, trebalo je sigurnosti za napad s vanjske pozicije, a mi je nismo imali. Imali smo Kuzmanovića, ali i on je sve manje bio od pomoći uz takvu izvedbu.

image

Dominik Kuzmanović

ANTE CIZMIC Cropix

Očekivano smo se raspali u igri 7 na 6, Norveška je počela zabijati na prazna vrata i to je izgledalo poražavajuće. Norveška je igrala samo mirno, nije bila po pritiskom. Nije to izgledalo dobro, ali s obzirom na nas je izgledalo bolje. Wille nije toliko šarao sa sastavom, najbolje je držao na terenu stalno. Tu i tamo ih je mini serijama Bergerud gurao naprijed.

Nismo se uspijevali približiti Norveškoj. Bergerud nam je kao šlag na sve branio zicere, totalno se razletio Blonz i nije tu bilo spasa. Wille je s Grondahlom imao red u igri, poštedio je Sagosena i Norveška je izgledala puno konkretnije nego Hrvatska, te je zasluženo upisala pobjedu. Očekivali smo više, ali to očito nije bilo moguće s obzirom na realnosti.

Sljedeću utakmicu igramo u subotu u 13.45 sati, a protivnik će nam biti Argentina.

Hrvatska je doživjela uvjerljiv poraz i pružila lošu igru. Gubili smo dosta lopti u prvom poluvremenu dok smo u drigom pokušali igrati 'sedam na šest', ali nije bilo nikakve ideje u napadu. Da nije bilo odličnog Kuzmanovića u obrani i Martinovića, koji je je jedini bio raspoložen u napadu, poraz bi bio još i veći.

32:26 Vistorop je postigao gol za 'minus pet', a onda je Bjørnsen u zadnjoj sekundi utakmice postigao gol za konačnih 32:26.

31:24 Ništa se ne mijenja u rezultatu. Norveška održava sedam pogodaka razlike, ostale su još dvije minute.

28:22 Evo Duvnjaka, a onda još jedne obrane Kuzmaovića. Zatim smo izgubili loptu, ali je Kuzmanović zaustavio kontru Norveške. Naš vratar ima 12 obrana. Igra se još seda minuta.

28:21 Martinović je jedini raspoložen u napadu, ali Blonz brzo vraća na sedam pogodaka prednosti za Norvešku.

27:20 Deset minuta je do kraja utakmice, Hrvatska izgleda jako loše u napadu, a Norveška sve kažnjava.

25:19 Napokon gol za Hrvatsku. Postigao ga je Načinović, igra se 46. minuta utakmice.

25:18 Izgubili smo dva puta loptu u igri 'sedam na šest' te smo primili golove na prazna vrata.

23:18 Bomba Klarice. Realizirali smo nekoliko napada zaredom, ali smo onda izgubili jednu loptu te je Øverby zabio za novih 'plus pet' Norveške.

22:17 Lijep je gol postigao Mileta, ali brzo uzvraća Bjørnsen.

21:16 Imali smo priliku za smanjiti zaostatak na 'minus tri', ali smo izgubili još jednu loptu, a onda je Norveška opet postigla gol.

20:16 Nakon osam minuta bez gola mrežu je zatresao Klarica.

20:15 Probala je Hrvatska s napadom 'sedam na šest', ali ni to nismo realizirali. Na drugoj strani smo primili gol s praznim vratima.

Hrvatska je u sedam minuta drugog dijela postigla samo jedan gol, a samo nas obrane Kuzmanovića drže u koliko-toliko prihvatljivom zaostatku. Sigurðsson je atražio time-out.

19:15 Prvi put Norveška odlazi na četiri pogotka prednosti. Igra se 36. minuta. Gol iz sedmerca je postigao Blonz.

17:15 Martinović je postigao svoj šesti gol na utakmici, ali je odmah uzvratio Solstad.

Počelo je drugo poluvrijeme.

16:14 Prvo poluvrijeme je završilo s dva pogotka prednost za Norvešku.

14:11 Primila je Hrvatska dva gola zaredom. Na trenutke izgledamo bezidejno u napadu, a Norvežani to znaju kazniti.

12:11 Otišla je opet Norveška na dva razlike, ali Grahovac reagira golom.

11:10 Kuzamović brani, a Martinović realizira novi sedmerac za 'minus jedan'.

11:9 Dagur Sigurðsson je zatražio time-out i to je urodilo plodom. Nakon njega je precizan bio Maraš lijepim šutem s vanjske pozicije.

11:8 Hrvatske nije realizirala 5-6 napada zaredom i Norveška nas kažnjava. Lyse je sada precizan.

10:8 Prebrzo Hrvatska pokušava realizirati napade i onda nas je kaznio Solstad. Igra se 16. minuta utakmice.

9:8 Dva gola zaredom za Norvešku. Prvo je precizan bio Sagosen, a zatim još jednom Blonz.

7:8 Blonz je izjednačio iz kontre, no onda je Hrvatska opet dobila sedmerac kojeg je realizirao Martinović.

6:7 Duvnjak je postigao gol za dva razlike Hrvatske, ali brzo je uzvratio Blonz. To mu je treći gol na utakmici.

5:6 Sedmerac za Hrvatsku je postigao Martinović. Nešto ranije je Bergerus obranio udarac Šoštariću sa sedam metara.

4:4 Hrvatska povede, a onda Norveška izjednači. Prošlo je 9 minuta igre, utakmica je u egalu.

2:2 Obje momčadi su iskoristile svoje prve napade na početku utakmice. Norvežani su zaradili i prvo isključenje.

0:1 Prvi gol na utakmici je postigao Klarica.

Linker
09. svibanj 2024 21:18