VORANC VOGEL/DELO Cropix
ŽDRIJEB PLAYOFFA ZA SP

Kraljice šoka u prvom bubnju, najveće opasnosti iz drugog bubnja su Češka i Austrija

Češku smo teško pobijedili u prošlim kvalifikacijama, od Austrije na prošlom SP izgubili
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. studeni 2022. 11:14

Sljedeće godine Danska, Švedska i Norveška bit će domaćini Svjetskog prvenstva rukometašica. Na njemu će sudjelovati 32 reprezentacije. Prvobitno je SP trebalo biti održano u Rusiji, ali Rusija se povukla još 2017. i prvenstvo je dodijeljeno Skandinaviji.

Nastup su izborili domaćini Danska, Švedska i Norveška te na Euru Francuska i Crna Gora i Nizozemska. Danas je u Ljubljani ždrijeb europskog doigravanja za nastup na SP. Bit će od 13 sati u nastavku završne press konferencije EHF-a u Stožicama.

Deset parova će biti, reprezentacije su podijeljene u dva bubnja, mi smo u prvom i izbjegavamo sudare s najjačima, ali treba znati da u drugom bubnju postoje i opasne selekcije kao što su Češka i Austrija. Češku smo teško pobijedili u prošlim kvalifikacijama, od Austrije na prošlom SP izgubili.

BUBANJ 1: Hrvatska, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Švicarska.

BUBANJ 2: Češka, Austrija, Slovačka, Island, Turska, Ukrajina, Portugal, Grčka, Italija, Kosovo.

Prve utakmice na programu su 7. i 8. travnja, a uzvrati 11. i 12. travnja. Deset pobjednika play-off susreta ići će na SP, dok prvih sedam mjesta na SP donosi šansu za nastup na OI u Parizu 2024. Naime, reprezentacije plasirane od drugog do sedmog mjesta ići će u kvalifikacijske skupine za plasman u Pariz, dok će prvak svijeta, kao i europski prvak plasman na OI izboriti direktno.

Za Europu to bi mogla biti dobra šansa, jer na OI će direktno svjetski prvak i još šest selekcija, nijedna izvaneuropska nije zasad blizu nečeg takvog. Dakle, puno će ovisiti i o samom ždrijebu SP u kojem će biti sigurno 16 europskih selekcija, možda i više odluči li IHF pozvati još neku. SP će se dogodine igrati u šest gradova - Malmö i Göteborg u Švedskoj, Oslo i Trondheim u Norveškoj, te Herning i Kolding u Danskoj. Domaćin završnice trebala bi biti Norveška.

Linker
10. svibanj 2024 00:26