Stipe Mandalinić

 Ante Čizmić/Cropix
U NAJBOLJIM GODINAMA

Zaboravljeni reprezentativac je najbolji igrač grčke lige: ‘Dobri su, ali ne mogu pratiti naš ritam‘

"Važno mi je da igram i da sam zadovoljan, drugo o meni ne ovisi", kaže Stipe Mandalinić
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. travanj 2023. 16:00

Stipe Mandalinić (30) prvo je ime atenskog AEK-a. Njegov šut je zapalio tradicionalno zapaljive grčke navijače, dok je AEK vodeći sastav Grčke ispred Olympiacosa, nedavno ga je dobio u prvenstvu i sada ta dva sastava čeka finale Kupa Grčke te play-off od tri utakmice za naslov prvaka.

Dakle, Mandalinić je idealan sugovornik o protivniku koji će Hrvatskoj danas u Halkidi biti domaćin.

Prvo, kako ste i kako je u Grčkoj?

- Pa, dobro, hvala na pitanju. Zadovoljan sam sa svime. Mislim da se i rukomet na neki način probudio uz nogometne gigante i da polako raste. Liga je zanimljiva, čeka nas sada rasplet. U ključnim klubovima AEK-u i Olympiacosu dominiraju stranci, počeo se pojačavati i PAOK, mislim da sve to raste na jednu dobru razinu. Ne mogu reći koliko je u tom smislu narasla reprezentacija, ali je činjenica da dobro stoje, da za njih postoji interes i da će prvi put zaigrati na Europskom prvenstvu. Što se mene tiče, Grčka je super podneblje i iskreno, dobro mi je ovdje.

AEK je favorit?

- AEK je u ovom trenutku po meni bolja momčad i da nam se nije ozlijedio ljevak Jukić, mislim da bismo se lagano prošetali do naslova. No, vjerujem da smo i ovako favoriti. Tu su bjelouruski vratar Mackević, Crnogorac Čepić, naši Sokolić i Jukić, naravno i ja, dok su u Olympiacosu Nyokas, Španjolac Montoro, Bosanac Građan, Austrijanac Bauer i Ukrajinac Ostrouško.

Koliko je domaćih reprezentativaca?

- Iz AEK-a četvorica, iz Olympiacosa petorica, ostali su iz manjih tradicionalnih sredina poput Diomidisa, Veriasa i PAOK-a koji se budi.

Ne spominjete Halkidu u kojoj se igra.

- Halkida nema klub na ovoj razini, ali ima novu dvoranu, 40 minuta je udaljena od Atene i sve više tamo igraju jer je na neki način postala njihov sportski centar na moru.

Kako Grci gledaju na reprezentaciju?

- Ulažu sve više. Sve to napreduje laganim koracima, postaje ozbiljnije. Gledani su. Izuzetno su oštri i borbeni i to im je rekao bih glavna karakteristika.

Pobijedili su Nizozemsku kod kuće...

- Jesu, obranom, ali treba reći da je Nizozemcima falio Steins što nije nebitno. Mislim da su dobri, ali da ako ulovimo svoj ritam, oni to teško mogu pratiti 60 minuta. Naravno, oprez nikad nije na odmet, jer izuzetno su borbeni i motivirani. Zaravinas koji je izbornik to jako dobro radi.

Kako igra Grčka?

- Čvrsta 6-0 obrana sa sredinom Olympiacosa u kojoj su Michalidis i Passias. Na golu je Boukovinas koji je bio u Njemačkoj, sada je kod nas, jako dobar vratar. I drugi vratar koji je u španjolskom Leonu je ok, Papanastopoulos. Naš iz AEK-a je pivot Llapis, nema težinu, ali se jako dobro kreće i otvara po crti. Naša su i krila Arapasis desno i Kederis lijevo, no tu desno je Tziras iz Doukasa njihov prvi strijelac. Igru vodi iskusni Mallios, lijevo je Savvas iz njemačkog Hamma i Kritikos iz Olympiacosa, kao desni vanjski se pokazao mladi Toskas koji je bio dobar u Varaždinu, odličan šuter. I to je uglavnom to, napredovali su i zaslužuju respekt.

Kako vidite Hrvatsku?

- Dobro, imali smo nekih problema nakon SP, ali mislim da je ideja koju imamo ok. Trebat će nam malo vremena, ali ne trebamo biti pesimisti, dapače.

Vas su zaboravili?

- Ne razmišljam tako, zna se što mislim o tome. Važno mi je da igram, da sam zadovoljan i da mogu reći da sam to dočekao u najboljim godinama. Drugo o meni ne ovisi. Bit će mi drago vidjeti ih sve u Ateni ovih dana. Naravno i na utakmici u Halkidi - zaključio je Stipe Mandalinić.

Linker
09. svibanj 2024 17:32