Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
POLAKO S POVRATKOM

'SVIRAM OLIVERA I BEATLESE, OVA MI STANKA ČAK I NIJE TOLIKO LOŠA...' Kauboj ipak nije mogao suspregnuti emocije: 'Samo se u rukometu to dogodilo'

LUKA STEPANČIĆ Hrvatski reprezentativac sa Szegedom ni ove sezone neće vidjeti Final Four Lige prvaka, ali je jako zadovoljan svime što je dobio u Mađarskoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. travanj 2020. 22:51

EHF je odlukom da prekine Ligu prvaka i da na Final Four odvede četiri najbolje momčadi iz grupne faze opalio veliku pljusku ostatku europskog rukometa, posebno deset klubova koji su kroz grupnu fazu zaslužili boriti se za nastup u Kölnu. Među najpogođenijima bez sumnje je Szeged, mađarski doprvak koji je posljednjih sezona uložio jako puno da se domogne završnice. Nije uspio, no ova sezona je pokazala da su na dobrom putu. Samo su zamalo promašili jedno od dva prva mjesta u skupini, što bi sada bilo savršeno, ali u osmini finala imali su razoreni Vardar i onda u četvrtfinalu vjerojatno Veszprem koji jako dobro znaju i s kojim mogu igrati.

Kuda tolika žurba!?

- Naravno da smo pogođeni, a najžalosnije je da je najviše pogođena bit sporta i fair play. Boriš se cijelu godinu da dosegneš to, a onda te na ovaj način presjeku, bez objašnjenja, bez ikakve konzultacije, kao da u svemu tome mi kao igrači nemamo nikakve veze. Razumijem probleme, ali zašto to nije napravio još ni nogomet, ni košarka, nitko... Ne razumijem doista kuda tolika žurba i još onda stave F4 u prosinac. Nismo samo pogođeni mi, pogođeno je i Kielce, i Porto i Montpellier i Vardar koji je prvak Europe. Ispada da nam sada treba biti žao zbog kiksa s Flensburgom zbog kojeg smo možda izgubili F4, ali to je sport, to se može dogoditi svakome.

Nije stao...

- Mislim da je još veća nepravda prekinuti reprezentativne kvalifikacije za SP, jer san mnogih sportaša je igrati za svoju zemlju na jednom takvom natjecanju. Do SP-a je ostalo osam mjeseci, možda je to bilo važnije odigrati nego Ligu prvaka, no to su već druge priče očito. Ne znam što će klub reći i napraviti nakon svega, ali nije im leglo, to je sigurno. Svi su u najmanju ruku razočarani.

I zaključno s tim...

- Da je to bila stvar dogovora, da je netko saslušao barem što kažu klubovi, savez, igrači, pa onda donio odluku to bih još i razumio, ali ovako, ne znam.

I što sad?

- Ništa, dobili smo slobodno do daljnjeg, treninga više nema, jer završilo je i prvenstvo u Mađarskoj koje bi imalo dobru završnicu s nama i Veszpremom. Šteta dobrih utakmica, ali je barem završilo pravednije, jer nema prvaka.

Austrija, Graz, 130120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: Luka Stepancic
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić/Cropix

Dobrodošla stanka

Ostajete u Szegedu?

- Zasad da, jer ovdje su mjere nešto manje nego doma, pa nema smisla jurišati, već treba strpljivo dočekati kada ćemo se moći vratiti. Uostalom, sada bi pri povratku morala biti i karantena dva tjedna. Zato, polako. Volio bih se okupati u moru u svojoj Istri.

Plan za iduću sezonu?

- Svi se nadamo da će početi na vrijeme. Nastavljamo gdje smo stali, otići će nam Blažević i Maqueda, doći će nam Mačkovšek i to je to. Odlaskom Maquede otvara se i više prostora na mojoj poziciji gdje će sada uz mene biti Čeh Kašparek. Iako moram reći da sam bio jako zadovoljan sezonom, nakon promjene sredine, odnosno dolaska u Szeged iz PSG-a, sve je krenulo bolje. Dobio sam što sam želio, dobio sam na sigurnosti, samopouzdanju i mislim da se to dobro razvija.

Ostali vaši suigrači u klubu žestoko su reagirali?

- Ljuti su, razočarani, znaju koliko su uložili u sve ovo što smo postigli. Možda su pravila za sve trebala biti ista, ako ništa bilo bi pravednije, no što je tu je.

Slobodno vrijeme troši uz obitelj, šetnje, a vratio se i starom hobiju...

- S jedne strane ova stanka je čak i dobro došla za neki osobni reset, jer smo svake godine u jednom super jakom ritmu koji troši preko mjere. Ovo je šansa da se dobro odmorimo i krenemo dalje, svježi, željni igre i treninga. Sviram klavir koji sam kupio u Parizu. Nisam dugo vremena, pa treba malo da se vratim, ali OK. To mi je kao neki ispušni ventil. Volim Olivera, Beatlese, klasike, kako kad.

Linker
20. svibanj 2024 06:10