CROPIX
NAJBOLJE OD KLUPSKOG RUKOMETA

USKORO POČINJE KONTINENTALNI RUKOMETNI SPEKTAKL Velika konkurencija za sam vrh, trupe Veselina Vujovića ne misle položiti oružje

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. rujan 2016. 23:02

Liga prvaka u nešto je izmijenjenom izdanju u odnosu na prošle sezone. No, to su nijanse koje ne mijenjaju bit, a suština je da je svake godine sve veća gužva na putu do Final Foura u Kölnu. Došlo se do toga da se teže plasirati u Köln, nego tamo osvojiti naslov prvaka. Društvo koje uspijeva, traje u vrhu, to su stvari koje se ne mijenjaju.

Ove sezone apsolutni je favorit PSG i sve osim njegova osvajanja bit će iznenađenje. To je sastav koji ne treba nikakav alibi, doista sjajno izgledaju.

U prvom napadačkom redu stoje dvostruki uzastopni finalist Veszprem, pa aktualni europski prvak Kielce, a rekli bismo i ojačani Kiel.

U treći red preselili su se iz elite Barcelona, Flensburg i RN Löwen, a priključili su im se Vardar, Szeged i Zagreb.

To su oni koji planiraju u Köln, a ako ste izbrojali, ima ih 10. To znači da svi neće doći ni do četvrtfinala, a kamoli do Kölna. Toliko o Ligi prvaka - nikad jačoj.

Svi ostali jako su opasni, slabe momčadi tu nema, a neće ove sezone slabiji doći ni iz neelitnih skupina jer su tamo smještene dvije francuske ekstra momčadi, od kojih je Montpellier trajna vrijednost euro-rukometa, sastav koji bismo bez obzira na tretman, i sada svrstali u skupinu “napadača” uz Zagreb, Vardar…

Novi sustav kaže da će jako puno toga u ždrijebu, koji je dirigiran, ovisiti o plasmanu u skupinama pa zato slijedi velika borba. Svi će reći “jača je skupina A” i to je točno, ali zato će po papiru imati lakše križanje u eliminacijskom sustavu. Svako zlo za neko dobro. No, jedno je izvjesno, tko ne bude bio pravi, do Kölna stići neće.

I svake godine isto pitanje, može li se dogoditi Köln bez Nijemaca? Može, ove sezone najlakše dosad, makar Kiel već dugo čeka…

-----------------------------------------------------------------------

Nakon dugog niza godina Ligu prvaka najavljujemo s nadom da bi Zagreb mogao u Köln. Sva događanja prethodne dvije sezone ukazuju da Zagreb polako i strpljivo gradi priliku na putu do spektakla u Lanxess Areni.

Dvije godine imali smo četvrtfinale u našoj Areni. Prve godine bolja je bila Barcelona, druge godine PSG, no, omjer razlike u kvaliteti prema ekstra bogatima polako se smanjio i Zagreb s puno više optimizma i vjere gleda na sezonu.

Veselin Vujović ključni je razlog te priče. Ne priznaje nikome da je bolji, prenio je to na svoje rukometaše i danas ih respektira cijela Europa. Ona Vujina da treba u prvoj minuti pokazati svima s kakvim će “luđacima” imati posla 60 minuta i cijelu sezonu, pokazala se točnom.

No, ima nešto i minusa. Iako je u Ligi prvaka 23 godine, iako ima naslova, finala, iako je dao puno za Hrvatsku, u gradu Zagrebu, srećom, barem Ligu prvaka ima mogućnost igrati u Areni. No, nema mogućnost zadržati koju sezonu dulje Stepančića, Ivića, Mihića, Obranovića, pa se snalazi, krpa i traje valjda samo kako on to može.

Za njihove utakmice u Areni više ne trebaju pozivnice jer ljudi su prepoznali da se događa nešto posebno. Dodatna pozivnica bit će povratak legendarnog kapetana Igora Vorija, pa dolazak tri slovenska olimpijca Skoka, Cingesara i Miklavčiča te nekoliko mladića poput Ereša i Jotića, koji su samo nastavak priče o stvaranju koja traje 20-ak i više godina.

Opasni baš svima

Hoće li zaživjeti ove sezone u punom sjaju, nema garancije, ali da će pokušati - to ne sumnjajte. Vujović je izgradio momčad po svom ukusu, momčad koja može imati jači ritam nego prošle sezone kad je igrala ponajbolju obranu i najatraktivniji napad Lige prvaka. Ima samo jedan problem, a to su ozljede Šebetića i Pavlovića, posebno ovog drugog, koji je prošle sezone bio najbolji igrač Zagreba, a sada ga nećemo vidjeti do veljače. No, što je, tu je.

Zagreb, 070916.
Dvorana Sutinska vrela.
Utakmica 1. kola SEHA Gazprom Lige izmedju PPD Zagreb i  NEXE iz Nasica.
Na fotografiji: Stope Mandalinic, David Spiler.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Obrana bi trebala biti forte. Ako su Tonči Valčić i Markoski, to držali sami, sada će im sa zrelijim Šušnjom i Vorijem, koji se vratio kući, biti lakše. A tu su još i Šebetić, i Miklavčič, i Cingesar, i Josip Valčić, i Kontrec i ne sumnjamo da će protivnici morati iskrvariti dok dođu do Stevanovića i Skoka koji će biti na golu.

Zagreb se s Cingesarom i Markovićem proširio na krila, a s Vorijem je dobio pivota, koji je opasan za protivnički gol, ne samo u kontri.

Možda će nedostajati šut Stepančića, ali uz pravog Mandalinića ne sumnjamo da će se to prebroditi. Dosta se očekuje od Vujića koji se lani tek priključio i “preživio” sezonu naznačivši velike stvari. A tu su uvijek dobri Josip Valčić, pa Miklavčič, koji kuži igru, Jotić, od kojeg Vujović očekuje da bude novi Pavlović. Doista, jako opasna momčad za sve i vjerujemo da će se to pokazati i doma i vani.

Cilj je u skupini biti što bolji jer je spajanje u osmini finala opako ako pogledate društvo u skupini A. Zato je preporuka biti broj 1 i izbjeći osminu finala, biti broj 2 i ići na nekog iz skupina C ili D ili biti broj 3 i ići na šestog iz skupine A, a to bi trebao biti netko od trojke Silkeborg, Wisla ili Schaffhausen. Dakle, od tri opcije najbolja je prva, pa treća, pa druga, a sve ostale su čista kocka jer nose Barcelonu, Kiel, Veszprem, PSG ili Flensburg, a tu nikad ne znaš.

Zagreb, 260516.
Kutija sibica.
Rukometna utakmica 10. kola Liga za prvaka. Finale Lige za prvaka izmedju RK PPD Zagreb i RK Zamet.
Na fotografiji: Veselin Vujovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo/CROPIX / CROPIX

Nema nepobjedivih

Kako biti prvi? Dobivati kod kuće i pokušati vani biti konkretniji nego prošle sezone. Jedno je sigurno - nepobjedivih nema, boljih na papiru možda da, no, Vujović i njegovi ratnici ne priznaju papire.

Kielce je europski prvak, zvuči najbolje, ali Vardar, RN Löwen i Szeged ne zvuče uopće lošije - dapače. Tu će se lomiti. U takvim okolnostima bilo bi poželjno ne raditi kiksove u Kristianstadu, Celju i Brestu, ako se to može nazvati “kiksovima”. S duplim pobjedama protiv njih i s još ponekim vrijednim plijenom od ostalih, Zagreb može do cilja i to nije nerealno. Čini se, po rasporedu, da će prva faza od pet susreta reći najviše.

Linker
04. svibanj 2024 19:06