Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
LEGENDARNO LIJEVO KRILO

STRUČNI KOMENTATOR SN-A PATRIK ĆAVAR: Problem hrvatske reprezentacije nije u izborniku Babiću, nego u nedostatku vrhunskih igrača

Jedan od najvećih svjetskih rukometaša svih vremena, olimpijski pobjednik iz Atlante, srebrni sa SP-a na Islandu i brončani s EP-a u Portugalu i jedini hrvatski rukometaš s pet naslova klupskog prvaka Europe
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. siječanj 2017. 09:37

Jedan od najboljih. Ne hrvatskih, nego svjetskih rukometaša. Jedan od onih koji su rukomet kroz povijest činili drukčijim, a to je kvaliteta samo iznimnih. Patrik Ćavar dio je legendarne reprezentacije, koja je u Atlanti 1996. prvi put Hrvatskoj donijela olimpijsko zlato. Pako je bio najbolji strijelac tog olimpijskog turnira sa 43 golova i, naravno, proglašen najboljim lijevim krilom.

S Hrvatskom je osvojio i svjetsko srebro na Islandu 1995. i europsku broncu u Portugalu 1996. Dugo je bio i rekorder po broju golova za Hrvatsku (639), a onda ga je “prestigao” Mirza Džomba (719), ali Pakinih 5,32 golova po utakmici su ostali nedostižni svima (za usporedbu, Džombin prosjek je 3,88 golova).

Patrik Ćavar jedini je hrvatski rukometaš, koji se može pohvaliti s čak pet naslova klupskog prvaka Europe, dva je osvojio sa Zagrebom, a tri s Barcelonom, koja je tada u klupskom rukometu bila ono što je Francuska posljednih godina na reprezentativnoj razini.

Zapravo, bila je dominantnija, apsolutno nedodirljiva, pet puta u nizu prvak Europe (1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99, 1999/00). U takvoj Barceloni je Ćavar bio jedan od najbitnijih. Uostalom, kako su ga doživljavali u Barci, najbolje govori podatak su ga izabrali za svog najboljeg igrača u sezoni 1999/2000.

Najbitniji igraju

Legendarno lijevo krilo, ali i dobar dio karijere srednji vanjski, Pako Ćavar o rukometu zna sve. I baš on bit će stručni komentator Sportskih novosti tijekom Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

Danas će nova Hrvatska, nikad mlađa Hrvatska (čak 8 igrača rođenih od 1992. do 1994) i Hrvatska s četiri debitanta započeti svoj put na SP-u u Francuskoj.

Kakva se vama čini ova reprezentacija?

- Gledao sam utakmice s Tunisom i Crnom Gorom, ali to nisu neke jake reprezentacije, a osim toga, bilo je puno isprobavanja, uigravanja, štednje nekih igrača i ne bih na temelju toga mogao davati neki sud i reći kakvo je trenutačno stanje. Mislim da je dobro da su pobijedili u obje utakmice jer takve su stvari uvijek pozitivan vjetar u leđa.

Što mislite o sastavu za koji se odlučio izbornik Babić?

- Mislim da su najbitniji i glavni unutra, kad maknemo one koji ne mogu igrati zbog ozljeda.

Činjenica je da smo prilično mladi, možda i malo “zeleni” na nekim pozicijama?

- Jesmo, mladi smo, u procesu pomlađivanja reprezentacije, ali opet vjerujem da manjak međunarodnog iskustva ne bi trebao biti problem jer većina tih mladih su već osjetili jake europske utakmice, drukčiju atmosferu. Manjak iskustva mogu nadoknaditi srcem i borbenošću, ali doista mislim da su ovi naši mlađi igrači dobri, jako dobri i sigurno će dati svoj doprinos, a logika je da će stariji morati iznijeti veći dio tereta.

Koliko daleko može Hrvatska u Francuskoj?

- Ne mogu odgovoriti na to pitanje u ovom trenutku, nitko ne može, treba pričekati da prvenstvo počne, da vidimo kako ćemo izgledati. Ono što bih ja želio je da igramo konstantno, a ne promjenjivao kao u Riju i u Poljskoj, gdje smo pokazali da možemo svakoga pobijediti, ali i od svakog izgubiti. Ja se samo nadam da će naši golmani biti na visini zadatka jer ako nama golmani brane na visokoj razini, pogotovo u odlučujućim utakmicama, možemo sa svima igrati. Potajno se nadam medalji. Ako budemo imali sreće i konstantu, mogli bismo ući u završne borbe...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI...

Linker
16. svibanj 2024 12:10