AFP
'A BIG DRAMA SHOW'

Terminator iz Kazahtsana bez milosti: Golovkin 20. nokautom u nizu obranio naslov

Nakon meča Golovkin je još uvijek sirovim engleskim objasnio da samo gledali "A big drama show" i time stvorio novi hashtag koji je Twitter zajednica oduševljeno prihvatila
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 17. svibanj 2015. 18:52

Bio je to 33. meč, 30. nokaut, od toga 20. u nizu za Kazahstanca Gennadyja Golovkina. Ujedno i njegova 14. obrana WBA naslova u srednjoj kategoriji, čime je izjednačio podvig Carlosa Monzona iz 70ih godina - sada zaostaje samo za 'izvanzemaljcem' Hopkinsom koji ih je svojedobno skupio 20. Nećemo pretjerivati ako kažemo da je Golovkin najopasniji čovjek u svijetu plemenite vještine.

Mogao bi čovjek razumjeti ako ništa plemenitog ne vidite u njegovim borbama, budući da nemilice razbija svakoga koji mu stane na put - tj. koji se usudi izaći mu na megadan u ringu. Ovu subotu bio je to Wille Monroe Jr., nećak istoimenog boksača pod nadimkom "Crv" koji je nekad davno šokirao velikog Marvina Haglera. Junioru takvom nečemu nije bio ni blizu protiv Golovkina, iako ga je pogodio s više čistih udaraca nego bilo koji boksač do sada.

Problem je što to nije dovoljno da bi se Kazahstanca srušilo ili makar uzdrmalo. Golovkin je krenuo snažno, u drugoj rundi dva put rušio malo mu poznatog suparnika (osim po slavnom ujaku) i 12 i pol tisuća ljudi u legendarnom Forumu, kojim su nekad harali Los Angeles Lakersi, samo je čekalo konačni udarac. No, Wille je pokazao veliko srce i produžio meč do šeste runde. Dapače, četvrtu i petu je sigurno dobio na sudačkim karticama budući da je s nekoliko odličnih, čistih krošea i direkta pogodio Golovkina koji ili iz umora, ili nemara, ili čak zajebancije nije držao obrambeni gard, već izazivao suparnika.

No, pribrao se u šetoj rundi, odsjekao ring suparniku te ga teškim udarcima pribio na pod. Uspio se Wille podići, samo da bi rekao sucu: "Gotov sam". Nitko ga neće kriviti zbog toga, bila je to pametna, dapače jedina odluka u situaciji kad vas u ringu mlati nezaustavljivi terminator.

Nakon meča Golovkin je još uvijek sirovim engleskim objasnio da samo gledali "A big drama show" i time stvorio novi hashtag koji je Twitter zajednica oduševljeno prihvatila. Čak se iz njegovih izjava moglo iščitati (uz malo kreativnosti, jasno) da je namjerno popustio nakon druge runde, samo da bi produžio meč za publiku. Je li tome doista tako, sigurno nećemo saznati. Ono što jest sigurno je da će ga najveća imena u srednjoj i oko srednje kategorije i dalje zaobilaziti u širokom luku, što je sramota za sport boksa.