ZVONKO PAVIC Cropix
JADRAN OČEKIVANO SLAVIO

Silno dramatična utakmica polufinala Hrvatskog kupa u Zadru: Jugaši tek petercima stigli do finala

U subotnjem finalu Hrvatskog vaterpolskog kupa, igrat će ipak Jug Adriatic osiguranje i Jadran
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. prosinac 2023. 18:33

JUG ADRIATIC OSIGURANJE - SOLARIS 15: 14 (10:10) (2:3, 3:3, 2:1, 3:3 - 5:4)

ZADAR - Plivalište Višnjik. Gledatelja 200. Suci: M. Matijević (Zagreb) i Banovac (Split). Opunomoćenici: Brala (Rijeka) i Prvan (Split).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11 obrana), Prkoča, Djerkovic, Lazić 2, Joković 2, I. Vukojević, Daube 1 (1-1), Cabanas, Kržić 1, Burić 1, Grgurević, Žuvela 3 (2-2), Jurišić, Pavlić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

SOLARIS: M. Šparada 1 (13 obrana), Bralić, Brajković, R. Akrap, Jakovčević, Petković 2, D. Akrap, Pelicarić 2, Vrdoljak 1, D. Bulat 1, N. Burburan 2, T. Šparada 1, L. Štrkalj, Goleš. TRENER: Denis Seferović.

PETERCI: Jug Adriatic osiguranje 3-3, Solaris -.

OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 11, Solaris 13. CRVENI KARTON: Pelicarić (27), Ćaleta, pomoćni trener Solarisa (27).

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Vrdoljak (28)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 4-9 (44%), Solaris 6-11 (54%).

RASPUCAVANJE PETERACA: Jakovčević - Popadić brani; 11:10 Žuvela; 11:11 Petković; 12:11 Joković; 12:12 R. Akrap; 13:12 Burić; 13:13 D. Akrap; 14:13 Daube; 14:14 N. Buruburan; 15:14 Lazić



Odlično je bilo prvo polufinale u Višnjiku. Uostalom, odlučeno je tek petercima koji su pak izboreni golom vratara Solarisa, Marina Šparade u zadnjoj sekundi, za 10:10. Međutim, ne bi to bila nimalo kompletna informacija ako ne bi dodali da su se jugaši zapravo čak malo i "provukli". Solaris je vodio skoro pa cijelu utakmicu, Gospari su prvi put poveli tek tri minute prije kraja. Šibenčani su prijetili iznenađenjem, iako... kao Sunčani igraju ove sezone, pa kako su onda u konačnici odigrali i ovu utakmicu, da su uspjeli to ne bi bila baš senzacija!

Prvi gol na Final Fouru kupa ubilježio je Marin Vrdoljak. Iskorišten igrač više nakon isključenja Burića i gol s lijeve strane, za vodstvo Sunčanih. Na isti je način praktički izjednačio Jug Adriatic osiguranje - Lazić za 1:1. Šibenčani su međutim vrlo brzo, a opet na isti način, s brojčanom prednošću došli do vodstva - 2:1, Noa Burburan. Ono što nam se tada učinili indikativnim, kasnije se i potvrdilo kao mogući problem za Gospare. Naime, kako ta prva dva, tako i treći gol Solarisa (za vodstvo 3:2, nakon izjednačenja Daubea iz peterca) postignut je preko lijeve strane. Treći gol, treći strijelac (Pelicarić), ali za jugaše isti problem - lagana "rupa" na desnoj strani njihove obrane. I još nešto zanimljivo, omjer obrana, Šparada - Popadić 4:1 za šibenskog vratara. S tim da je ona jedina Popadićeva obrana bio u biti šut u zadnjoj sekundi prve četvrtine, preko cijelog bazena.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Početkom druge četvrtine još je malo jače priprijetio Solaris golom Roka Pelicarića sa srednjeg vanjskog za 4:2, pa onda i 5:3 centra Domagoja Bulata koji je ostao sam na 2 metra s bitno slabijim mladim jugašem Prkočom, a što je sjajno zamijetio asistent, Antonio Petković. Većih su neugodnosti po dubrovački sastav poštedjeli tada ponajbolji pojedinci Kobešćakovog stroja - Joković i Lazić. Obojica na istovjetan način, potpuno iz "mrtvog kuta". Joković s desne, Lazić s lijeve strane. Lukavo, vješto i vrlo umješno, za 5:5. Taman kada smo pohvalili Lazića... prvo Petković preko Lazića pogađa s igračem više za 6:5 vodstvo Solarisa, da bi u sljedećem napadu jugaša, baš Laziću ispala lopta iz ruku. Doduše, iskupio se brzo u obrani, sjajnom blokadom. Nakon polovice utakmice Solaris je još uvijek imao prednost, minimalnu, ali vodstvo. Dokaz da svi dosadašnji hvalospjevi na račun Šibenčana nisu bili bez pokrića.

U trećoj četvrtini je Burić poravnao s 2 metra (6:6), ali ne daju, ne dopuštaju Šibenčani prednost suparniku, pa je tako Petković sjajnim golom ponovo doveo Solaris do prednosti (7:6, tri minute do kraja te dionice). Kržić je poravnao na 7:7 s kojim se ušlo u zadnjih osam minuta.

Nakon što je Noa Burburan otvorio ovaj dio igre golom (nakon izbačaja Burića) za 8:7, jugaši su logično odgovorili presingom. Pet minuta prije kraja izjednačio je Žuvela nakon što je Pelicarić dobio crveni karton, da bi Marko Žuvela iz peterca, 4 minute prije kraja prvi put doveo svoju momčad u vodstvo (9:8).

Kada je točno 2.04 minute do kraja, najiskusniji jugaš Maro Joković "potegao" za 10:8 učinilo se da je to gol za pobjedu, no dugo je to ipak do kraja, a što je dokazao Toni Šparada pogodivši za Solaris, za smanjenje na 10:9, minutu i pol do kraja. Imao je napad Solaris, pa onda i Dubrovčani, ali je vratar Marin Šparada obranio šut s 2 metra (!), da bi u zadnjih 10 sekundi jasno i Šparada krenuo u juriš na dubrovački gol. Dobio je loptu na lijevom vanjskom, a opalio je u maniri i s preciznošću vrhunskog napadača. Sekundu do kraja za 10:10 i peterce. U kojima je sve odlučeno zapravo već s prvim šibenskim izvođačem. Jakovčević je bio jedini koji nije pogodio mrežu s 5 metara.



Jadran osigurao subotnje finale protiv Gospara

JADRAN - PRIMORJE EB 15:14 (3:3, 5:3, 5:4, 2:4)

ZADAR - Plivalište Višnjik. Gledatelja 300. Suci: Radičević (Dubrovnik) i Copić (Šibenik). Opunomoćenici: Grbin (Korčula) i Jambrović (Zagreb).

JADRAN: Anić (7 obrana), Čagalj, Marinić Kragić 2, Biljaka 1, Z. Butić 1, Pejković, Bukić 4, Harkov 2, Radović 1, Vrlić 2, Fatović 1, Dužević 1, Marcelić, Gruwell. TRENER: Jure Marelja.

PRIMORJE EB: M. Čubranić (13 obrana), L. Babić, Kadivec, Tončinić, Brubnjak 2 (1-1), Da. Brguljan 1, N. Čubranić 2 (1-1), K. Babić, G. Burburan 2, Te Riele 3 (1-1), Crippa 3 (1-1), Paparić 1, Jurić, Vuković. TRENER: Igor Hinić

PETERCI: Jadran -, Primorje EB 4-4.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 17, Primorje EB 16. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: K. Babić (27), Z. Butić (29), Kadivec (29). ŽUTI KARTON: trener Hinić (29). CRVENI KARTON: Posinković, pomoćni trener Jadrana (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 8-15 (53%), Primorje EB 5-12 (41%).



U subotnjem finalu Hrvatskog vaterpolskog kupa, od 20.05 sati (HTV 2) u Zadru će igrati, ipak u skladu očekivanja prije turnira, Jug Adriatic osiguranje - Jadran.

U drugom polufinalu završnog turnira sastao se par kojeg smo čak, neka se nitko ne uvrijedi, s još većim nestrpljenjem čekali od prijašnjeg susreta. Naime, bio je to sraz između prvaka države, u ovom trenutku čini nam se ipak najbolje klupske družine u nas (Jadran), te momčadi koja je bespogovorno najugodnije iznenađenje već drugu uzastopnu sezonu, sastav pun klinaca, pa i tinejdžera, a sve iz domaćeg podmlatka (Primorje EB).

Jadranaše sigurno nije trebalo posebno upozoravati na snagu i opasnost koja im vreba iz Rijeke, ali sigurno da im je kao dobar poučak mogla poslužiti utakmica Jug Adriatic osiguranja i Solarisa. U prvoj četvrtini smo gledali još manje-više izjednačen vaterpolo, s tom razlikom u odnosu na utakmicu ranije, da favorit (sastav Jadrana) nije baš čekao zadnje minute za prvo vodstvo. Nakon dva početna vodstva Riječana (0:1 i 1:2), Jadran je prvi put poveo pred kraj prve četvrtine preko silovitog udarca crnogorskog ljevaka, Đure Radovića (3:2).

Iako je nakon prvih osam minuta Primorje EB imalo za njih i više no solidnih 3:3, ipak su se nazirali solidni problemi. Prvo velik broj osobnih pogrešaka primorjaša. Čak 6 u prvoj četvrtini, 10 nakon četvrtinu i pol. To je već potencijalno silna opasnost za ne baš toliko ‘dugačku‘ klupu Riječana, da bi mogla ući u velike probleme. Drugo, nije baš zadivljujući niti igrač više Riječana. Na kraju prve četvrtine 1-4, pred kraj druge dionice 1-5. Jedna od kvaliteta riječkog sastava je sigurno brzina plivanja, protunapadi, samo što su se namjerili na momčad koja je u tom baš segmentu, pa... možda i najjača.

Druga četvrtina je donijela demonstraciju toga. Kod rezultata 4:4, a nakon dvije minute igre u drugoj četvrtini, krenuo je Jadran... Prvo Vrlić prekrasan pogodak s igračem više, s 2 metra. No, najljepša akcija je slijedila kasnije. Kontra Harkova po desnom krilu, prebacivanje lijevo na Marinića Kragić, a ovaj iz prve u sredinu za Bukića. Sva trojica u kontri, za 6:4. Nisu tu stali jer je još s vanjske linije opalio i kapetan Splićana Jerko Marinić Kragić, pa potom i Zvonimir Burić, ali s igračem više. U četiri minute 4:0 jadranaša! Ili ukupno, 8:4. Sve to unatoč inače očekivano sjajnom izdanju vratara Maura Ivana Čubranića. Načelno, Jadran je tu već "prelomio" utakmicu i pitanje pobjednika.

Točno da su Riječani uspjeli "vezati" dva gola u zadnje minute druge četvrtine, za smanjenje na 8:6, ali to je samo privid povratka. Jadran, momčad doslovna "krcata" reprezentativcima, puni izvrsnosti i iskustva, čvrsto su držali pod punim nadzorom i suparnika i rezultat, cijelu utakmicu. Kad je trebalo, torpedo izvana (Bukić za 9:6) ili kontra (Harkov za 10:7) ili u zadnjoj sekundi napada (Dužević (11:7).

Riječani su si razbudili maštu (11:10), da bi u tren Marinić Kragić i Bukić vratili na +3 (13:11). Uostalom, tako je bilo i 60 sekundi do kraja utakmice. Jadran je imao tri razlike (15:12), ali je dopustio Primorju EB da si rezultatski malo "uljepšaju" poraz.

Linker
28. travanj 2024 03:23