Anton i Patrik Lončarić

 MYROWINGPHOTO.COM
JEDRENJE

Braća Lončarić prošle su godine osigurali olimpijsku kvotu za Hrvatsku, a sad upali u novu disciplinu

Oni su u svojoj premijeri u dvojcu na pariće na velikoj seniorskoj sceni završili osmi
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. travanj 2024. 23:22

Osim braće Sinković i Damira Martina, na EP u Szegedu nastupaju još tri naše posade - Patrik i Anton Lončarić u muškom dvojcu na pariće, Ivana i Josipa Jurković u ženskom dvojcu ‘bez’ i Dora Dragičević u ženskom lakom samcu.

Lončarići su na SP-u prošle godine osigurali olimpijsku kvotu za Hrvatsku u dvojcu ‘bez’, koju će u Parizu iskoristiti braća Sinković, a oni će olimpijske borbe voditi u dvojcu na pariće. Kako je to za njih nova disciplina u koju su upali “pet do 12”, iako bi u ovom slučaju bolje bilo prilagoditi izreku i reći “pet iza 12”, za njih je najvažnije da skupljaju što više iskustva i utrka i kroz to nastave rasti. Oni su u svojoj premijeri u dvojcu na pariće na velikoj seniorskoj sceni završili 8. na SK u Vareseu, a pritom su iza sebe ostavili Norvežane Helviga i Bruna koji su izborili olimpijsku kvotu za Norvešku u ovoj disciplini.

U Szegedu za razliku od Varesea nema aktualnih svjetskih prvaka Twellaara i Broeninka, kao ni brončanih s prošlog SP-a, Iraca Lyncha i Doylea, ali su tu četvrti sa SP-a 2023., Talijani Rambaldi i Sartori, peti Španjolci Garcia Pujolar i Conde Romero te osmi Nijemci Gelsen i Weber. Neke zemlje koje imaju olimpijsku kvotu u ovoj disciplini prijavile su za EP druge posade od onih koje su izborile kvotu (Rumunji, Francuzi i Norvežani).

Sestre Ivana i Josipa Jurković zbog bolesti su morale odustati od Svjetskog prvenstva u Beogradu gdje se osiguravalo najviše olimpijskih kvota (11 u dvojcima) tako da njih tek očekuje iznimno težak zadatak u finalnim olimpijskim kvalifikacijama koje su u svibnju u Luzernu i na kojima su ostala samo dva mjesta koja vode u Pariz.

Za blizanke Jurković je tako EP prvi pravi test gdje su trenutačno. Od posada koje imaju olimpijsku kvotu na EP nastupaju Rumunjke (3. na SP), Grkinje (7.), Španjolke (8.) i Čehinje (11.), nema Irkinja (4.) i Litavki (10.), Britanci nisu prijavili posadu koja je izborila kvotu, baš kao ni Nizozemska koja je umjesto svjetskih prvakinja u ovoj disciplini, kao i u nekim drugim, poslala “rezervnu” posadu.

Posljednja naša predstavnica je Dora Dragičević koja nastupa u ženskom lakom samcu koji je neolimpijska disciplina i kako je prijavljeno samo 6 veslačica održat će se tzv. preliminarna utrka u četvrtak, a u nedjelju će svih šest veslati finalnu utrku.

Linker
24. travanj 2024 23:23