Michael Phelps

 JULIEN DE ROSA Afp
PLIVAČKE LEGENDE

Michael Phelps primljen u Kuću slavnih, uz njega je među najveće uvršten i njegov trener

Najtrofejniji olimpijac u povijesti ušao je ondje gdje mu je mjesto bilo zajamčeno
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. ožujak 2023. 19:44

Čovjek s 28 olimpijskih medalja, od toga 23 zlatne, tri srebre i dvije brončane, ušao je u Kuću slavnih svog sporta. Najtrofejniji sportaš u povijesti olimpijskih igara, američki plivač Michael Phelps ušao je u Hall of Fame ili Kuće slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu (Florida, SAD) u Klasi 2023. Načelno, ništa čudno, posve očekivano, samo s čekao formalni protok određenog razdoblja od kraja sportske, natjecateljske karijere, kako bi udovoljio kriteriju ulaska u Kuću slavnih. Sve je ostale kriterije Michael Phelps odavno ispunio. Dugo bi trajalo nabrajanje svih njegovih ostvarenja. Ona najveća, olimpijska smo naveli, pa spomenimo još samo i postavljenih 39 svjetskih rekorda. Michael Phelps je nedvojbeno jedan od najvećih sportaša svijeta svih vremena.

Uz njega, u Kuću slavnih je, u Klasi 2023. kako je priopćeno iz Fort Lauderdalea uvršten i Phelpsov trener Bob Bowman. Michael Phelps je sigurno najsjajnije ime ove klase, iako u njoj je još nekoliko izvanserijskih dragulja. U Kuću slavnih su uvršteni odnosno objavljena su imena i ostalih budućih “stanara”.

Iz plivanja su to još Japanac Kosuke Kitajima, prsaš, osvajač četiri zlata, jednog srebra i dvije bronce s OI. Kitajima je prvi i do danas jedini plivač u olimpijskoj povijesti koji je osvojio zlata na 100 i 200 prsno na dvjema uzastopnim igrama, u Ateni 2004. i Pekingu 2008. U Hall of Fame je ušao i brazilski sprinter Cesar Cielo, tri olimpijske medalje (zlato i dvije bronce), tu je i Amerikanka Missy Franklin koja je kao 17-godišnjakinja zadivila svijeta kao debitantica na OI u Londonu 2012. Specijalnost su joj bile leđne discipline, ukupno je osvojila šest olimpijskih medalja (pet zlatnih i jednu brončanu), od toga čak pet na debitantskim Igrama u Londonu.

Konačno, iz plivačkog sporta, ulaskom u Kuću slavnih je nagrađena Kristy Coventry iz Zimbabvea. Coventry je najtrofejnija sportašica Afrike. Cijeli Zimbabve je osvojio osam olimpijskih medalja, od kojih Coventry sedam (dva zlata, četiri srebra i jedna bronca). Plivala je na pet OI, u svim disciplinama.

Iz ostalih sportova nužno je naglasiti uvrštenje u Hal of Fame, Ruskinje Natalije Iščenko. Možda i najbolje ikad u umjetničkom plivanju, odnosno sinkroniziranom plivanju kako se to donedavno zvalo. Ima pet olimpijskih medalja, sve zlatne, 19 naslova svjetske prvakinje i 12 naslova prvakinje Europe. U cijeloj karijeri je samo u četiri navrata osvojila srebro (po dvaput na SP i EP), dok broncu nije nikad. Od 2007. do 2016. pobjeđivala je Iščenko na baš svakom natjecanju.

Klasa 2023.

PLIVANJE: Michael Phelps (SAD), Kosuke Kitajima (Japan), Cesar Cielo (Brazil), Missy Franklin (SAD) i Kirsty Coventry (Zimbabve).

VATERPOLO: Heather Petri (SAD)

SKOKOVI U VODU: Wu Minxia (Kina)

UMJETNIČKO PLIVANJE: Natalija Iščenko (Rusija)

DALJINSKO PLIVANJE: Stephane LeCat (Francuska)

TRENERI: Bob Bowman (SAD), Chris Carver (SAD)

PODUPIRATELJI VODENIH SPORTOVA: Sam Ramsamy (Južna Afrika)

PARAOLIMPIJCI: Trischa Zorn (SAD)

Linker
15. lipanj 2024 21:59