Damir Martin

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
DAMIR MARTIN ZA SN

‘Zadovoljan sam gdje sam trenutno. Nema većeg cilja nego što su Igre, sve je naravno u funkciji toga‘

Dvostruki osvajač olimpijskih medalja u samcu jedva čeka utrke na Europskom prvenstvu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. travanj 2024. 23:46

U karijeri Damira Martina jedno europsko prvenstvo uvijek će imati posebno mjesto. Prije devet godina je u poljski Poznanj otišao s puno upitnika, iza njega je bila sezona koju je propustio zbog zdravstvenih razloga, četverac na pariće s kojim je bio dvostruki svjetski prvak i osvajač olimpijskog srebra u međuvremenu je otišao u povijest, a njegov novi put je bio u samcu. Koliko je dobar u tom društvu? Odgovor smo dobili u Poznanju 2015. u kojem je osvojio zlato ispred dva velika frajera u ovoj disciplini - Čeha Ondreja Syneka i Norvežanina Olafa Tuftea. Da, bilo je to “samo EP”, ali uzeti zlato ispred veslača koji su obilježili povijest ove discipline znači da pripadaš, da se doista možeš boriti s najvećim dečkima svjetskog veslanja.

Godine koje su slijedile to su i potvrdile. Europsko zlato je osvojio i 2016., pa još srebro 2017., ali ono što je iznad svega - osvojio je dvije olimpijske medalje u samcu. Srebrnu u Riju 2016. gdje je imao isto vrijeme kao olimpijski pobjednik Mahe Drysdale, ali je foto-finiš odredio kome će zlato, a kome srebro oko vrata i broncu u Tokiju 2021. nakon užasnog mučenja s ozljedama. Upravo su ozljede puno toga odredile u njegovoj karijeri, pa tako i rezultate na europskim prvenstvima, ali uvijek se vraćao i sad je u situaciji da se za svoje posljednje Igre priprema zdrav, u miru i točno onako kako želi.

Nije bilo kiksa u pripremama

Jasno je da je njemu Europsko prvenstvo u Szegedu koje počinje u četvrtak samo stepenica ili kontrolna točka na putu prema Parizu, ali s obzirom na odrađeno prethodnih mjeseci u Mađarsku je došao optimističan, odlično raspoložen i...

- Jedva čekam utrke.

image

Damir Martin

PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Veliku dozu samopouzdanja dao mu je nastup na prvom Svjetskom kupu u Vareseu. Finale nije završilo kako je želio (6. mjesto), ali je prije toga u manje od 24 sata nanizao pobjede u kvalifikacijama, četvrtfinalu i polufinalu, a pritom je u četvrtfinalu u izravnom okršaju u skupini bio brži od srebrnog s prošlog SP-a, Nizozemca Simona van Dorpa.

- Jako sam zadovoljan gdje sam trenutačno na svom putu. Znam da je ono u Vareseu bilo zapravo najlošije stanje ove sezone, odnosno iz toga se samo može nešto dobro razvijati jer nisam bio umoran nakon četiri utrke u tri dana, ništa me nije boljelo, stvarno imam snage za tri brutalne utrke na visokoj razini, a bila bi i četvrta takva da se nisam “prevrtio” na početku finala u Vareseu.

I tijekom mjeseci koji su prethodili početku sezone stalno je ponavljao je “zdrav sam, sve odrađujem po planu i sve je dobro”.

- Kad sam se čuo s kondicijskim trenerom Perom Kuterovcem nakon polufinala u Vareseu rekao mi je “i ne može biti drukčije nego dobro kad nismo propustili niti jedan trening ove zime, čudio bih se da je drukčije, a ovo je sve u rangu očekivanog”. Jednostavno smo super odradili zimu, i kondicijski dio za koji je zadužen Kuterovac i veslački koji je domena Sreća Šuka. Nije bilo kiksa prethodnih mjeseci, baza je stvarno jako dobra.

Morao sam probati

U Vareseu je samo falila “točka na i” u spomenutom finalu. Zašto je ona izostala?

- Htio sam još malo angažiranje odraditi to finale, ne dopustiti Oliju Zeidleru da jako brzo u utrci “pobjegne” pet sekundi kao što on zna napraviti. Želio sam mu biti što bliže pa ga onda probati sustići u drugom dijelu utrke. Umjesto da sam veslao svoju utrku na 32, 33 zaveslaja, otišao sam na 34, 35 i dogodilo mi se ono što mi se znalo dogoditi i prošle sezone - samog sebe sam sapleo i u finalu nisam imao pravi ritam kao u prve tri utrke. Sam sebe sam izbacio, ali 500 metara sam spustio za 2,3 sekunde i opet sam imao snage za zadnjih 500 metara tako da sam stvarno fulao u nijansi...

image

Oliver Zeidler

MYROWINGPHOTO.COM

Odnosno, malo vas je povuklo u finalu...

- Istina, povuklo me. Nisam pratio svoj ritam nego sam išao probijati nešto, ali drago mi je da sam probao, da vidim kako stojim, gdje sam. Bilo bi mi žao da nisam probao. Uostalom takva natjecanja i služe za to.

Na pitanje kad je posljednji put uspio odveslati tri utrke na vrhunskoj razini u 24 sata kao što je to bio slučaj u Vareseu nema odgovor...

- Uh, nemam pojma. Ovo je baš bilo super.

Pobjeda u četvrtfinalu ispred svjetskog doprvaka sasvim sigurno dobro dođe za dizanje samopouzdanja.

- Naravno, a ta je utrka i potvrda dobrog stanja. Ne mogu reći da je bilo vjetra, ali bilo je malo “grbavo” to popodne kad su bila četvrtfinala, a čim uvjeti nisu “ispeglani” i Zeidler i van Dorp se ne snalaze najbolje. Uostalom imao sam brže vrijeme u četvrtfinalu od obojice.

Nismo mogli ne dodati kako na olimpijskoj stazi navodno vrlo često puše...

- Navodno, tako sam i ja čuo. Sad ćemo vidjeti kako će biti u Szegedu koji je isto poznat po vjetru.

image

Damir Martin

MAREN DERLIEN/MYROWINGPHOTO.COM

S čime biste vi bili zadovoljni na EP?

- Nema većeg cilja nego što su Igre tako da je naravno sve u funkciji toga, ali naravno da želim napraviti iskorak u odnosu na prvi Svjetski kup. Što sam mogao napraviti u ovako kratkom vremenu između Varesea i Szegeda? Ne puno, mogao sam se dobro odmoriti, a dobio sam i novi čamac nakon Varesea koji smo morali namjestiti, prilagoditi. U srijedu smo odradili još posljednje “uštimavanje” i siguran sam da je sad sve u redu. Imat ću opet četiri utrke, ali sad nisu dvije u jednom danu nego po jedna od četvrtka do nedjelje i očekujem jedan mali iskorak u odnosu na Varese ili da bude minimalno kao ondje.

U odnosu na Varese neće biti van Dorpa, ali uz Zeidlera su sad tu i olimpijski pobjednik iz Tokija Stefanos Ntouskos i Danac Sverri Nielsen koji su propustili prvi Svjetski kup?

- Nielsen je obično sve veslao, ali navodno je u vrijeme Varesea bio na pripremama u Portugalu, a čuo sam i da je imao problema s leđima, ali to je “rekla-kazala”. Ali i ne bavim se suparnicima, znam na kakvom sam putu i znam koliko sad imam samopouzdanja i sigurnosti u sebe.

Došli Zeidler, Ntouskos i Nielsen, ali nema srebrnog Nizozemca

Od devet skifista koji su na SP-u 2023. osigurali olimpijski nastup na ovom EP-u će nastupiti petorica, od čega četvorica iz A finala u Beogradu.

U Szegedu su Nijemac Oliver Zeidler (1. na SP), Grk Stefanos Ntouskos (4.), Danac Sverri Nielsen (5.) i Damir Martin (6.) te Bjelorus koji vesla pod “neutralnom zastavom” Jauheni Zalaty (7.).

Od Europljana s olimpijskom kvotom EP propušta Simon van Dorp, koji je i jedan od kandidata za olimpijsko odličje. Nizozemac je kvotu izborio svjetskim srebrom u Beogradu, a svoj plan priprema do Pariza složio je tako da će nakon Svjetskog kupa u Vareseu nastupiti i na Svjetskom kupu u Luzernu, a propustit će EP i treći Svjetski kup u Poznanju.

Olimpijsku kvotu u samcu za Litvu je na SP-u osigurao Dovydas Nemeravičius, ali sad će na EP veslati Giedrius Bieliauskas.

Dvojica s kvotama osiguranim na SP-u naravno ni ne mogu nastupiti jer nisu Europljani - Novozelanđanin Thomas Mackintosh, koji je bio brončani i Japanac Ryuta Arakawa, koji je bio osmi.

Na EP neće biti ni srpskog predstavnika Nikolaja Pimenova, Bugara Kristiana Vasiljeva i Belgijanca Tima Brysa jer će se oni istovremeno u Szegedu boriti u europskim olimpijskim kvalifikacijama za mjesta na OI u Parizu.

Nema ni Norvežanina Kjetila Borcha, srebrnog na Igrama 2021., koji je propustio osigurati kvotu na SP-u prošle godine (nije prošao u polufinale), a nije dobro otvorio ni ovu sezonu jer je na prvom Svjetskom kupu u Vareseu bio tek 19. Njegova jedina šansa za odlazak u Pariz su finalne olimpijske kvalifikacije u Luzernu u svibnju. (rb)

Linker
24. travanj 2024 23:47