ZELJKO STEVANIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
ORLOVI OPET LETE

Isprika ‘dosadnom‘ Verstappenu, varanje s prevelikim gaćama i netragom nestala oprema

Dok Stefan Kraft niže pobjedu za pobjedom i lovi rekord Thomasa Morgensterna, prošli su vikend obilježile i neke bizarne situacije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. prosinac 2023. 23:38

Četiri natjecanja, četiri pobjede. U takvom ludom ritmu u novu je sezonu uletio Austrijanac Stefan Kraft, u ovom trenutku apsolutni dominator u svijetu skijaških skokova. Osvajao je Kraft dvaput Kristalni globus, ali ni u jednoj od tih sezona (2016/17 i 2019/20) nije djelovao tako moćno i nedodirljivo. Naravno, daleko je još kraj sezone i tko zna kako će se dalje razvijati scenarij, ali početak filma je u potpunosti u znaku 30-godišnjaka iz okolice Salzburga.

Nakon dviju pobjeda u finskoj Ruki, prošli je vikend Kraft dodao i dva trijumfa u norveškom Lillehammeru, te time postao četvrti skakač u povijesti koji je slavio na prva četiri natjecanja sezone. Prvi je bio njegov sunarodnjak Andreas Felder u sezoni 1984/85, ali njegov primjer Kraft sigurno ne želi slijediti jer na kraju te sezone pobjednik Svjetskog kupa bio Matti Nykänen.

Tu se stvari brzo mijenjaju

U sezoni 2004/05 Janne Ahonen je krenuo s četiri pobjede, ali ono što je još impresivnije, ledeni Finac je slavio na deset od prvih 11 natjecanja te sezone. I, dakako, osvojio Kristalni globus i turneju Četiri skakaonice. Rekorder po broju uzastopnih pobjeda na startu sezone (2007/08) ipak je još jedan Kraftov sunarodnjak, Thomas Morgenstern, koji je bio nedodirljiv na prvih šest natjecanja. Kraft ga ima priliku dostići predstojeći vikend u njemačkom Klingenthalu, a kako trenutno izgleda, to se čini dobrom okladom. No, u skijaškim skokovima se stvari brzo mijenjaju, pa je tako i Morgenstern nakon furioznog starta u spomenutoj sezoni kasnije ipak usporio ritam. Osvojio je u konačnici Svjetski kup, ali je te sezone ostao bez ukupnog trijumfa na Novogodišnjoj turneji.

- Praktički sam postao Max Verstappen skijaških skokova - našalio se Kraft nakon posljednje pobjede u nizu, aludiravši na trenutno najboljeg vozača Formule 1, ali i na svoju nedavnu izjavu.

- Moram se ispričati Maxu jer sam rekao da me ne zanima previše Formula 1 zato što on uvijek pobjeđuje. Zbog njega mi se činila dosadnom. Sada to zvuči malo glupo - dodao je Austrijanac.

image

Stefan Kraft

GEIR OLSEN Afp

Vlasnik 34 pobjede u Svjetskom kupu ne skriva da ne može vjerovati u kakvoj je trenutno formi.

- Neopisiv je osjećaj doživjeti takav val uspjeha. Možete biti samo zahvalni na tome i sretni. Nemam riječi, u ovom trenutku sve jednostavno funkcionira. Teško je i sanjati da će ti se takvo što ostvariti.

Osim Kraftove dominacije, početak sezone obilježili su i pomalo bizarni događaji. Pisali smo već kako su se uoči ove sezone osnovna mjerenja (duljina ruku, koraka, nogu, visina i širina tijela) prvi put obavljala 3D laserom umjesto ručno kao dosad. Te su mjere važne jer određuju veličinu opreme koja se može koristiti, kako skija, tako i odijela, a sve u kontekstu čestih optužbi da su neki skakači varali na veličini skijaških odijela i tako si osiguravali nedozvoljenu aerodinamičku prednost. Sada, međutim, ispada da Međunarodna skijaška federacija (FIS) ni ta nova laserska mjerenja nije odradila kako treba, a za sve je kriva veličina - gaća.

Norvežani slabo krenuli

Naime, kako izvještava norveški NRK, tijekom ljetošnjih mjerenja skakači su stajali u vlastitom donjem rublju, a čini se da su neki i pri tome varali, odnosno koristili veće gaće zbog čega skeniranje nije bilo dovoljno precizno. Stoga je FIS morao nabaviti nove, identične gaće i ponovno izmjeriti sve skakače. Zbog svega toga će, navodi NRK, oko 30 posto skakača uoči natjecanja u Klingenthalu morati mijenjati opremu. Hoće li to imati bilo kakav utjecaj na dosadašnju dominaciju Austrijanaca i Nijemaca?

- Mislim da neće. Ako je netko u dobroj formi, centimetar ili dva neće presuditi - kaže FIS-ov kontrolor Christian Kathol, ali direktor norveške reprezentacije Clas Brede Bråthen nije posve siguran.

- Ako je tako, zašto smo onda mobilizirali sve i radili nova mjerenja u Ruki? Nadam se da će to imati pozitivan utjecaj na naše skakače.

Norvežani su slabo krenuli u novu sezonu, a još lošije rezultate bilježe Poljaci. A kao da to nije dovoljno, u nedjelju njihov Pawel Wasek nije uspio ni startati. Uoči prve serije otišao je na toalet, a kad se vratio, shvatio je da njegova oprema netragom nestala.

Pokazalo se da je jedan od volontera uzeo njegovu torbu i poslao je dizalom u podnožje brda.

- Bila je to glupa situacija za koju nisam bio kriv. Baš frustrirajuće. Prešli smo dug put da bismo došli ovamo skakati, ali zbog ove situacije nisam mogao nastupiti - požalio se Wasek.

Poljaci misle da nije pošteno

Organizatori, međutim, tvrde da je krivnja u potpunosti njegova.

- Odredili smo prostor u kojem su sportaši mogli ostavljati svoje torbe nakon što se pripreme za skokove, a mi bismo im onda odnijeli torbe dolje. Na žalost, poljski skakač je odložio svoju torbu u tom prostoru. Žao nam je, ali prema pravilima, svaki je sportaš odgovoran za svoju opremu - poručila je direktorica natjecanja u Lillehammeru Linda Svendsrud.

Prema važećim pravilima, skakači samo u slučaju posebnih okolnosti mogu dobiti odgodu nastupa unutar serije. Za FIS ovo očito nisu bile posebne okolnosti.

- Za mene to nije pošteno, suci nisu bili otvoreni za bilo kakvu raspravu iako Wasek nije bio odgovoran za ovu situaciju. Nadam se da se ovako nešto više nikada neće ponoviti - zaključio je ovu bizarnu priču trener poljske reprezentacije Thomas Thurnbichler.

NAJVIŠE POJEDINAČNIH POBJEDA U SK

53 - Gregor Schlierenzauer

46 - Matti Nykänen

39 - Adam Malysz, Kamil Stoch

36 - Janne Ahonen

34 - Stefan Kraft

NAJVIŠE POSTOLJA U SK

108 - Janne Ahonen

102 - Stefan Kraft

92 - Adam Malysz

88 - Gregor Schlierenzauer

80 - Simon Ammann i Kamil Stoch

POSTOLJA OVE SEZONE

Ruka, 25. XI. 2023.

1. Stefan Kraft (Aut)

2. Pius Paschke (Njem)

3. Stephan Leyhe (Njem)

Ruka, 26. XI. 2023.

1. Stefan Kraft (Aut)

2. Jan Hörl (Aut)

3. Andreas Wellinger (Njem)

Lilehammer, 2. XII. 2023.

1. Stefan Kraft (Aut)

2. Andreas Wellinger (Njem)

3. Daniel Tschofenig (Aut)

Lillehammer, 3. XII. 2023.

1. Stefan Kraft (Aut)

2. Andreas Wellinger (Njem)

3. Jan Hörl (Aut)

POREDAK SK

1. Stefan Kraft (Aut) 400

2. Andreas Wellinger (Njem) 270

3. Pius Paschke (Njem) 206

4. Jan Hörl (Aut) 202

5. Daniel Tschofenig (Aut) 161

6. Stephan Leyhe (Njem) 158

7. Karl Geiger (Njem) 153

8. Ryoyu Kobayashi (Jap) 127

9. Michael Hayböck (Aut) 104

10. Peter Prevc (Slo) 98

Linker
12. svibanj 2024 12:30