Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia
VELEBNA KARIJERA

Odlazi čovjek koji je postao besmrtan: Prvi je Zemljanin koji je preletio 250 metara sa skijama

Trofejni Peter Prevc, osvajač svih najvećih medalja i trofeja, bio je u sezoni 2015./16. svijet za sebe
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. veljača 2024. 07:13

Peter Prevc, jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih slovenskih sportaša u posljednjih skoro 15 godina, najavio je kako će sa završetkom aktualne sezone skijaških skokova kraju doći i njegova karijera profesionalnog sportaša.

- Srce je ono koje je reklo da je vrijeme započeti novu stranicu u životu - rekao je 31-godišnjak na konferenciji za medije.

Po tome će se posljednje Prevcovo natjecanje u Svjetskom kupu dogoditi 24. ožujka na “njegovoj” Planici. Ne treba sumnjati da će mu naši alpski susjedi prirediti dostojanstven oproštaj s obzirom na to koliko im je veselja (i medalja) priredio tijekom karijere.

- Ponosan sam na činjenicu da sam u 15 sezona postigao mnoge vrhunske rezultate, postavio nekoliko rekorda. Jako sam ponosan što je cijeli ovaj sport u Sloveniji rastao zajedno sa mnom i dignuo se do zavidne međunarodne razine.

U svojoj bogatoj karijeri Prevc je osvojio naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa u sezoni 2015/16. te je iste sezone osvojio i naslov pobjednika turneje Četiri skakaonice, a ukupno je ostvario 23 pobjede u Svjetskom kupu.

Prije dvije godine, na ZOI u Pekingu, bio je član slovenske mješovite ekipe koja je osvojila zlatno odličje, a ima srebro i iz momčadskog natjecanja s tih istih Igara. Pojedinačno se u Sočiju 2014. okitio s dvjema medaljama - srebrom s male i broncom s velike skakaonice.

Sa svjetskih prvenstava ima ukupno tri medalje, a sa SP-a u letovima pet odličja, a posljednje - i to zlatno u momčadskoj konkurenciji - stiglo je prije nekoliko dana iz Kulma. Upravo je zato, jer se uvijek očito može natjecati na najvišoj razini, kao veliko iznenađujuće stigla objava o skorom kraju karijere.

- Ta je odluka sazrijelava posljednje dvije godine. Već nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2022. počeo sam razmišljati kada će doći pravo vrijeme, koliko moje tijelo i srce još mogu, mogu li još uvijek cijelog sebe uložiti u sport. I prošle godine u Planici dobio sam veliki nagovještaj da ne mogu glavom kroz zid - naglasio je Prevc.

image
ERWIN SCHERIAU Afp

Na svom vrhuncu Peter, koji se isprofilirao u nasljednika još jednog nacionalnog junaka Primoža Peterke, izazvao je neviđenu euforiju u domovini, pravu prevcmaniju. Sve je počelo kada je 13. veljače 2015. u Vikersundu postao prvi Zemljanin koji je letio do magične granice od 250 metara. To je bilo dovoljno - makar je rekord držao samo jedan dan - da postane besmrtan.
Ujedno je nakon Jože Šlibara bio drugi Slovenac koji je ponio titulu svjetskog rekordera. Šlibaru je to pošlo za rukom 1961. godine kada je u Oberstdorfu preletio 141 metar.

Onda je u sezoni 2015/2016. Peter bio svijet za sebe u odnosu na konkurente. Izgledao je kao Max Verstappen u lanjskoj sezoni Formule 1, samo što je ovdje razlika da nije bilo stroja koji mu je donosio pobjedu za pobjedom, već samo dvije skije na nogama. S 15 pobjeda i 22 plasmana na postolje te ukupno nestvarnih 2303 boda u Svjetskom kupu porušio je dotadašnje rekorde Austrijanca Gregora Schlierenzaeura. Da mu vjetar nije zasmetao u Oberstdorfu, postao bi drugi skakač u povijesti, nakon Svena Hannawalda, koji se može pohvaliti pobjedama na svakom od natjecanja tradicionalne turneje Četiri skakaonice.

Nažalost, takvu razinu nije uspio zadržati u kasnijim sezonama, a kasnije su se naljepile i ozljede, prije svega ona gležnja. Uoči sezone 2018/19. morao je na operaciju dva puta u samo tri mjeseca. Više se nije uspio vratiti u svjetski vrh - njegovi završni plasmani u SK posljednjih sedam sezona bili su redom 9., 15., 29., 8., 23., 15. i 25. mjesto, dok je ove sezone trenutačno 13. - a posljednji je puta na postolju bio prije dvije godine, baš na Planici, gdje će se za 45 dana okončati velika, velika sportska karijera.

PREVCOVI TROFEJI

OLIMPIJSKE IGRE

Zlato 2022. (mješovito)
Srebro 2014. (mala skakaonica)
Srebro 2022. (momčadski)
Bronca 2014. (velika skakalnica)

SP U SKOKOVIMA

Srebro 2013. (velika skakaonica)
Bronca 2013. (mala skakaonica)
Bronca 2011. (momčadski)

SP U LETOVIMA

Zlato 2016. (pojedinačno)
Zlato 2022. (momčadski)
Zlata 2024. (momčadski)
Srebro 2018. (momčadski)
Bronca 2014. (pojedinačno)

TURNEJA 4 SKAKAONICE

Ukupni pobjednik u sezoni 2015/16.

SVJETSKI KUP

Ukupni pobjednik u sezoni 2015/16., drugoplasirani 2013/14. i 2014/15.

Linker
12. svibanj 2024 08:50