Prevcu je na dnu doskočišta pružena prva pomoć, nakon čega je helikopterom prebačen u Ljubljanu

 Twitter
UŽASNI KADROVI

VIDEO Stravičan pad Petera Prevca na Planici, helikopterom prebačen u Ljubljanu: ‘Okrenuo sam se da ne gledam‘

Prve informacije govore da je Slovenac prošao s natuknućima i lakšim potresom mozga
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. ožujak 2023. 18:19

Bivši pobjednik Svjetskog kupa u skijaškim skokovima Peter Prevc nalazi se u bolnici u Ljubljani, nakon što je na treningu na Planici doživio najteži pad u karijeri.

Pravo je čudo da je 30-godišnjak, prema prvim informacijama, prošao samo s natuknućima i lakšim potresom mozga, jer njegov je pad na Bloudkovoj velikanki doslovno zaledio gledatelje, trenerske ekipe i ostale skakače.

Prevcu se odmah nakon doskoka dogodila rotacija, prvo skija pa cijelog tijela, a onda je s velike visine pao na vrh doskočišta. Udarac je bio toliko jak da se odbio od snježne podloge, nakon čega je nastavio kliziti prema areni.

Video pada pogledajte ovdje.

Na veliko olakšanje prisutnih, Prevcovi pokreti signalizirali su da nije izgubio svijest, a redari i medicinska služba odmah su mu potrčali u pomoć. Hitna ga je prvo odvezla do vojne mobilne bolnice koja je postavljena u Planici, nakon čega je helikopterom prebačen na dodatne pretrage u Sveučilišni klinički centar u Ljubljanu. Slovenski skijaški savez priopćio je da Prevc zbog udaraca osjeća bol te da će zbog potresa mozga ostati na promatranju. Više informacija o njegovom stanju znat će se u četvrtak.

image

Peter Prevc

Kenjiro Matsuo/Aflo/Profimedia

Koliko su trenuci pada bili jezivi za promatrače, najbolje govori izjava Prevcovog kolege iz reprezentacije Lovre Kosa.

- Taman sam se okrenuo da vidim skok, i odmah se okrenuo natrag da ne gledam. Grozno je gledati tako nešto, a pogotovo Petra, koji je prava ikona - izjavio je Kos.

Glavni trener slovenske reprezentacije Robert Hrgota otkrio je da je popustio klin u nosaču na Prevcovoj skiji.

- Provjerit ćemo zašto je do toga došlo, ali to ne mijenja činjenicu da je Peter pao. Samo se nadamo da će s njim biti sve u redu i da će se vratiti još jači.

Hrgota je, baš kao i Kos, rekao da se okrenuo čim je vidio kako se skija rotira u zraku.

- Naravno da ti trenuci nisu ugodni, pogotovo kad se radi o tvojem natjecatelju. I još više kad se radi o Peteru.

U Planici traje Svjetsko prvenstvo u nordijskim sportovima, a borba za medalje na Bloudkovoj velikanki, odnosno velikoj skakaonici, na rasporedu je u petak. Najstariji od trojice braće Prevc je ove sezone daleko od najbolje forme, pa se na srednjoj skakonici nije ni natjecao. Zlato je na njoj osvojio Poljak Piotr Żyła, ispred Nijemaca Wellingera i Geigera.

Linker
10. svibanj 2024 12:51